Derrat nxisin debat në Gjermani

Shkencëtarët gjermanë planifikojnë të klonojnë dhe mbarështojnë derrat e modifikuar gjenetikisht këtë vit që do të shërbejnë si donatorë të zemrës për njerëzit, u njoftua një muaj pasi ekspertët amerikanë transplantuan zemrën e parë të modifikuar të derrit tek njerëzit.

Eckhard Wolf, një shkencëtar në Universitetin Ludwig-Maximilian (LMU) në Mynih, tha se qëllimi i ekipit të tij është që speciet e reja, të modifikuara nga raca Auckland, të jenë gati për transplantime eksperimentale deri në vitin 2025.

Në operacionin e parë të këtij lloji, një ekip nga Shkolla e Mjekësisë në Maryland muajin e kaluar transplantoi zemrën e një derri me dhjetë modifikime tek një njeri i sëmurë përfundimisht. Mjekët e tij thonë se ai reagon mirë edhe pse ekziston rreziku i infeksionit, refuzimit të organeve apo presionit të lartë të gjakut.

“Plani ynë është të vazhdojmë me një model më të thjeshtë, domethënë pesë modifikime gjenetike,” tha Wolf, puna e të cilit ka ndezur një debat të nxehtë në një vend me një nga normat më të ulëta të dhurimit të organeve në Evropë dhe një lëvizje të fortë për të drejtat e kafshëve.

Wolf ka hulumtuar transplantet nga kafsha te njeriu, të njohura si ksenotransplante, për 20 vjet. Ai tha se ekipi i tij do të përdorë teknologjinë e klonimit për të krijuar vetëm “kafshë me origjinë”, nga të cilat do të edukohen gjeneratat e ardhshme gjenetikisht identike.

Brezi i parë i tillë duhet të lindë këtë vit dhe zemrat e tyre do të testohen në babunë përpara se ekipi të kërkojë miratimin për një provë klinike njerëzore në dy ose tre vjet, tha Wolf.

Transplantet do të përdoren për njerëzit që janë diagnostikuar me dështim të organeve dhe nuk kanë mundësi të tjera trajtimi. Në fund të vitit 2021 në Gjermani ishin rreth 8,500 njerëz në listën e pritjes, sipas Shoqatës për Transplantimin e Organeve.

Donatorët e kafshëve mund të ndihmojnë në shkurtimin e listës së pritjes, por kundërshtarët thonë se teknologjia po cenon të drejtat e kafshëve, duke degraduar derrat në nivelet e fabrikës së organeve, ndërsa majmunët e përdorur në eksperimentet e transplantit po vdesin në agoni.

Në shkurt 2019, peticioni i grupit gjerman “Mjekët kundër eksperimenteve të kafshëve”, i cili kërkon ndalimin e kërkimit për ksenotransplantim, mblodhi më shumë se 57,000 nënshkrime.

Kristina Berchtold, një zëdhënëse e degës së Mynihut të Shoqatës Gjermane të Mirëqenies së Kafshëve, e quajti një zbatim të tillë “etikisht shumë të diskutueshëm”. “Kafshët nuk duhet të shërbejnë si pjesë rezervë për njerëzit,” tha ajo. “Kafshët shtëpiake, kafshët e fermës, kafshët e klonuara ose të lindura në mënyrë natyrale, të gjithë kanë të njëjtat nevoja, frikë dhe të drejta.”/tesheshi/

Artikulli paraprakKalkulatori i energjisë për fatura me tarifat e reja
Artikulli tjetërMinistri i punëve të jashtme u bën thirrje muslimanëve indianë të ngrihen për mbrojtjen e të drejtave të tyre themelore