Danimarka ndalon me ligj kompanitë të pyesin për moshën e aplikantëve për punë

Në Danimarkë është miratuar ligji, i cili i ndalon punëdhënësit të pyesin aplikantët e tyre për moshën. Sipas ligjit, aplikantët nuk duhet të japin më moshën kur aplikojnë për punë. Objektivi i ligjit të ri është të parandalojë punëdhënësit që të refuzojnë aplikantët për shkak të moshës së tyre.

Duke komentuar në mars kur parlamenti miratoi ligjin, Ministri i Punësimit Peter Hummelgaard tha se ai shpresonte se ligji do t’u jepte anëtarëve të moshuar të tregut të punës kushte më të mira kur kërkojnë punë.

“Unë e vlerësoj që ky ndalim nuk do të bëjë gjithçka, por dërgon një sinjal të fortë,” tha Hummelgaard.

“Me këtë legjislacion, ne duam të shmangim filtrimin e punëdhënësve të grumbullit të aplikacioneve të tyre duke parë vetëm datat e lindjes përpara se t’i lexojnë ato, dhe se ato në të vërtetë adresojnë kompetencat e aplikantit,” tha ai.

Një studim i fundit zbuloi se numri i njerëzve që ndihen të diskriminuar në bazë të moshës kur aplikojnë për punë ka rënë, edhe pse ligji nuk kishte hyrë ende në fuqi.

Sindikata HK Privat, e cila përfaqëson rreth 100,000 punëtorë të sektorit privat zbuloi se 17 përqind e anëtarëve të saj thanë se kishin përjetuar diskriminim në moshë, në një anketë. Një sondazh i ngjashëm i kryer vjeshtën e kaluar ka kthyer një rezultat prej 24 për qind në të njëjtën pyetje.

Shifrat e punësimit tregojnë gjithashtu një tendencë pozitive në zonë./businessmagazine/

Artikulli paraprakFerma më e madhe vertikale në Dubai, përdor 95 për qind më pak ujë
Artikulli tjetërPagat minimale në Bashkimin Evropian