Çmimi i energjisë elektrike në Evropë rritet me rënien e importeve të energjisë nga Rusia

Çmimet e energjisë elektrike në tregun për ditën në vijim në Bashkimin Evropian (BE) u rritën për shkak të rritjes së kërkesës për energji në kohën kur Rusia ka reduktuar dërgesat e gazit natyror në Evropë dhe me ndalimin e qymyrit.

BE-ja vazhdon luftën për të balancuar kërkesat e saj për energji që nga zbatimi i sanksioneve ndaj Rusisë. Pakoja e sanksioneve, të cilën vendet e BE-së e miratuan në prill, përfshin ndalimin e importeve të qymyrit nga Rusia, e cila hyri në fuqi nga 10 gushti.

Gjigandi rus energjetik, Gazprom, më 27 korrik njoftoi se do të kufizon dërgesat ditore të gazit natyror në Evropë me një maksimum prej 33 milionë metra kub përmes gazsjellësit Rrjedha Veriore, duke ulur kapacitetin e dërgesës së tubacionit në 20 për qind.

Si rezultat, në Evropë u rritën çmimet e energjisë elektrike dhe sipas të dhënave të Bursës Evropiane të Energjisë, Franca ka shënuar rritjen më të lartë.

Çmimet e energjisë elektrike në tregjet për ditën në vijim në Francë u rritën nga 611,85 euro për megavat-orë të martën në 645,54 euro të mërkurën.

Në Gjermani, çmimet e energjisë elektrike në tregun për ditën në vijim arritën në 624,34 euro për megavat-orë të mërkurën, nga 605,13 euro nga një dite më parë.

Rritjet e çmimeve ishin të dukshme edhe në Holandë, ku çmimet e energjisë elektrike u rritën nga 603,55 euro në 611,34 euro. Belgjika dhe Britania e Madhe gjithashtu përjetuan rritje nga 603,38 euro në 611,97 euro, respektivisht nga 520,38 euro në 539,48 euro.

Në Danimarkë, çmimet e energjisë elektrike në tregun për ditën në vijim u rritën nga 605,13 euro të martën në 624,34 euro të mërkurën.

Në mënyrë të ngjashme, Zvicra dhe Austria regjistruan rritje të çmimeve nga 624,52 euro në 625,09 euro, respektivisht nga 615,75 euro në 635,52 euro./anadoluagency/

Artikulli paraprakMenaxhimi sipas objektivave
Artikulli tjetërCila është shporta e konsumit në vendet e rajonit?