Çmimet e naftës afër 56 dollarë, tregtarët shqetësohen për kufizimet dhe vonesat e vaksinave

Çmimet e naftës mbetën në tregjet ndërkombëtare afër 56 dollarë të enjten, penguar nga shqetësimet e kërkesës mbi kufizimet e udhëtimit për të parandaluar përhapjen e coronavirusit dhe vonesat e vaksinave.

Në tregun e Londrës, çmimi i një fuçie naftë mbeti i pandryshuar nga mbyllja e mëparshme dhe arriti në 55.83 dollarë. Nuk kishte ndryshime të rëndësishme në tregun amerikan, ku një fuçi naftë tregtohej me 52,77 dollarë.

Mbështetja e çmimeve u sigurua nga një raport i qeverisë amerikane, i cili tregoi se inventarët e naftës bruto ranë deri në 10 milionë fuçi javën e kaluar. Analistët ia atribuojnë rënien e madhe eksporteve më të larta dhe uljes së importeve të naftës.

Sidoqoftë, shqetësimet në lidhje me kërkesën tejkaluan përhapjen e shpejtë të llojeve të reja të coronavirusit.

Në Evropë, fushata e vaksinimit pritet të ngadalësohet për shkak të kontrolleve më të rrepta të vaksinave dhe vonesave në lindjet nga AstraZeneca dhe Pfizer.

Kina, nga ana tjetër, ka kufizuar udhëtimet gjatë vitit të ri hënor, sezoni më i ngarkuar, për të luftuar virusin, i cili zvogëlon konsumin e karburantit.

Ministria e Transportit të Kinës parashikon që numri i udhëtimeve do të rritet me 15 për qind krahasuar me vitin 2020, i cili u shënua nga përhapja e virusit, por krahasuar me vitin 2019, ai do të jetë 40 për qind më i ulët.

“Nuk ka vend për optimizëm kur bëhet fjalë për kërkesë duke pasur parasysh rritjen e vazhdueshme të numrit të rasteve të reja COVID-19 në qendrat kryesore të kërkesës dhe kufizimet në lëvizjen dhe aktivitetet publike,” thanë konsulentët e JBC Energy.

Çmimet po mbajnë gjithashtu një dollar më të fortë, që do të thotë më shumë naftë e shtrenjtë për blerësit që përdorin monedha të tjera, dhe kështu kërkesë më e dobët.

Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) njoftoi në faqen e saj të internetit këtë mëngjes se çmimi i një fuçie të shportës referuese të anëtarëve të saj të mërkurën ishte 55,31 dollarë, më shumë se 44 centë nga dita e mëparshme e punës.

Artikulli paraprakParashikimi i ri i FMN-së: Ekonomia botërore pritet të rritet me 5.5 për qind
Artikulli tjetërNumra magjepsës: Sa njerëz në botë përdorin iPhone?