Çfarë saktësisht janë dokumentet e panamas dhe pse kanë rëndësi?

Benjamin franklin nuk e kishte dëgjuar Mossack Fonseca-n, kur ai vërejti se “asgjë nuk mund të thuhet të jetë e sigurt, përveç vdekjes dhe taksave”. Një firmë ligjore me bazë në Panama mund t’i kishte ndryshuar mendjen e tij.

Mossack është në qendër të një skandali të madh fiskal dhe pastrimit të parave, tani vjen në sajë të lehta për të ashtuquajturat “letra Panama”. Çfarë saktësisht janë këto dokumente dhe pse ata rëndësi?

Kompani të tilla si mossack të specializuar për të ndihmuar të huaj të fshehur pasurinë. Klientët mund të duan të mbajnë paratë larg shpejt-të-të jetë ish-gratë,  sanksione, pastrimin e parave ose të shmangur taksat. Mjetet kryesore për të bërë kështu janë kompani anonime shell (të cilat ekzistojnë vetëm në letër) dhe llogaritë në det të hapur në strehë e taksave (e cila shpesh vijnë me gjallërim të tilla si sekretit bankar dhe të ulët të pa taksa). Këto struktura errët identitetin e pronarit të vërtetë të parave të parkuar ose shpartalluar nëpër juridiksione të tilla si Panama.

Por autoritetet (dhe ish-gratë e pakënaqur) vetëm të kapur një pushim. Mbi 11 milion dokumente janë rrjedhur nga zyrat e fshehta mossack së. Konsorciumi ndërkombëtar i gazetarëve hulumtues (ICIJ) këtë fundjavë doli në publik me të gjeturat e tij se firma kishte, dashje ose pa dashje, ka ndihmuar klientët të shmangur ose të shmangur tatimin, pastrimin e parave ose të maskuar origjinën e tij. Më e habitshme se metodat e tyre, të cilat janë të njohura, ishte shkalla e aktivitetit dhe njerëzit e përfshirë. Të 2.6 terabite e të dhënave mendohet të përmbajnë informacion në lidhje me 214,500 kompanitë në 21 juridiksione në det të hapur dhe emri i më shumë se 14.000 ndërmjetës (të tilla si bankat dhe firmat e ligjit), me të cilin firma të ligjit thuhet se ka punuar. Edhe pse në asnjë mënyrë të gjitha këto janë kriminale ose edhe hije, shembujt e parë publike të bërë për të thënë lexim. Në listën keq janë njerëz të tillë si Presidenti i Ukrainës, Petro Poroshenko, i cili premtoi për të shitur interesat e tij të biznesit në marrjen e detyrës. Ai duket se ka transferuar vetëm asetet në një shell në det të hapur, krerë të tjerë të qeverisë, si Vladimir Putin i Rusisë dhe Sigmundur david gunnlaugsson Islandës janë të dyshuar për të fshehur pronësinë e aseteve në det të hapur duke i vënë ata në emrat e miqtë apo të afërmit. Mossack mohon çdo keqbërje, ashtu si mr gunnlaugsson. Një zëdhënës i Putin ka denoncuar akuzat si një rast “putinophobia”.

Pas emërtimin fillestare dhe turp, ajo do të bëhet më e qartë në javët e ardhshme që është duke përdorur këto struktura për arsye të dyshimtë. Ndërsa shembuj të industrisë në det të hapur duke bërë të mundur diktatorët, terroristët dhe kartelet e drogës do të (me të drejtë) të kapur pjesën më të madhe të vëmendjes, do të ishte një turp nëse miscreants tjera shpëtojnë.

Industria globale e ofruesve të shërbimeve, të cilat shesin sekretin financiar për ata që mund të përballojë atë, në disa raste kanë bërë më shumë se vetëm të festës mbi politikat e hartuara dobët tatimore. Dokumentet Panama sugjerojnë se disa dukej në mënyrë aktive në anën tjetër kur të përballen me një klient më pak-se-pastër. Rreth 8% e pasurisë botërore ($ 7.6 trillion sipas gabriel zucman, ekonomist) është i mbushur larg në llogaritë në det të hapur, shumica e tij bëhet në mënyrë të përkryer me ligj, si një trap e marrëdhënieve me publikun njerëzit nguten për të thënë si emrat e klientëve të tyre janë përhapur rreth në shtyp. Por ligjshme apo jo, gazetat duke marrë qëllim në mossack dhe si do të arrijnë një akord. Ata janë në një mendje me ndjenjën bashkëkohore: shkëputje themelor mes elitave globale dhe pjesa tjetër, për të cilët taksat janë aq të sigurt si vdekja.

Artikulli paraprakNjeriu i cili shpiku numrin më të rëndësishëm të botës së financave konvencionale bashkëkohore
Artikulli tjetërFuqia e fjalës FALAS