Çfarë ka për qëllim më thënien “Ndryshimi gradual i bindjeve personale”?

Ka dy lloje ndryshimi:

– Ndryshimi gjithëpërfshirës, i cili bëhet kur je i detyruar, pra që është një ndryshim që nuk ndodh me dëshirën tënde, por që je i detyruar ta bësh, si në rastin kur të përzënë nga puna dhe shkon të punosh diku tjetër.

Ndryshimi gradual, kur bëhet fjalë për një ndryshim nga një gjë në një gjë tjetër, në mënyrë graduale. Për shembull, kur dëshiron të zbresësh nga pesha, duhet të fillosh të ecësh çdo ditë nga 5 minuta, derisa të mësohesh, pastaj të fillosh ta shtosh shumë e më shumë kohën e ecjes. Për sa i përket ushqimit, nuk duhet ta privosh veten, sepse kur e privon veten, ti do të mendosh për ato ushqime, dhe do të duash më shumë. Prandaj, në këtë rast, kur ke dëshirë për diçka, ha nga ajo gjë, por jo të gjithën! Pra, mos e privo veten plotësisht prej asaj gjëje, por hap pas hapi, dhe ky është ndryshimi gradual.

Dr. Ibrahim el-Fekij

Artikulli paraprakGjatë tregtisë të mos fshehet diçka lidhur me çmimin – rregulla sipas Imam Gazaliut
Artikulli tjetërInxhinierimi i kërkesave