Historia e financave

Historia e financës e fokuson studimin e saj në evoluimin e ndikimit të tyre në ekonomi me kalimin e kohës, si dhe në progresin që ka çuar në shoqëri.

Nga financimi i perandorive të para deri te eksplorimi i vendeve të largëta, financat kanë qenë një pjesë e rëndësishme e historisë. Por ato nuk kanë shërbyer vetëm për të çuar përpara njerëzimin, luftërat kanë qenë të mundshme edhe falë parave.

Mbani në mend se paratë dhe financat, si mjet, janë neutrale. Ishte përdorimi i tij që bëri diferencën. Por le t’i hedhim një vështrim historisë së financave dhe se si e kemi përdorur atë për të ecur përpara ose ndonjëherë prapa.

Historia e financave. Nga Mesopotamia në epokën moderne

Ekspertët si profesori William Goetzmann, nga Universiteti Yale, konsiderojnë se këto ishin të nevojshme për të ardhmen e njerëzimit. Pa to, përparimi nuk do të ishte i mundur. Për këtë arsye, ai studioi origjinën e financave nga Mesopotamia deri në ditët e sotme.

Në këtë mënyrë, Goetzmann konsideron se disa parametra, si koha dhe risku (të domosdoshëm në financa), kanë bërë të mundur financimin e projekteve shumë të ndryshme. Ndër të tjera punishtet e para artizanale, revolucionet industriale apo eksplorimet e vendeve të largëta.

Historia e financave. Kredi dhe para letre

Nuk duhet të ngatërrojmë paratë me financat, pasi ky është një nga mjetet e saj. Ne kishim shkruar tashmë për origjinën e të parës. Megjithatë, historia e financave nuk do të ekzistonte pa një nga operacionet më të zakonshme, kredinë.

Duke vazhduar me analizën e Goetzmann, bankierët e parë me kontrata kredie dolën në Mesopotami. Grekët prenë monedhat e para dhe romakët përsosën huatë dhe interesat e përbërë. Kjo e fundit është baza e shumë llojeve të kredive, siç janë hipotekat.

Lidhur me ndërhyrjen e shtetit, mbreti Rim-Sin, në Mesopotami, dekretoi një nga faljet e para të njohura populiste të borxhit. Nga ana tjetër, Kina u shqua për krijimin e parave të letrës. Perandoritë e lashta kineze ishin pararendësit e kapitalizmit shtetëror. Burokracia e saj vepronte si ndërmjetëse, ose si partnere e sipërmarrësve privatë, duke garantuar borxhet e tyre.

Historia e financave. Roma dhe inflacioni monetar

Perandoria Romake kishte monedha si denarët, të bëra kryesisht prej argjendi. Ky metal i çmuar është përdorur në to në një përqindje të lartë. Por në historinë e financave ka pasur edhe inflacion monetar dhe disa perandorë e kanë shkaktuar atë.

Neroni kreu një menaxhim katastrofik, ai falsifikoi këtë monedhë duke përdorur më shumë sasi metalesh të tjera. Në këtë mënyrë ai financoi perandorinë dhe tekat e tij. Tregtarët e kuptuan se nuk vlejnë njësoj dhe rritën çmimet e produkteve të tyre. Në këtë mënyrë ata shmangën humbjen e fuqisë blerëse.

Kështu, si shembull, një paund romak ari kushtonte rreth 50.000 denarë dhe 37 vjet më vonë, nevojiteshin 20 milionë. Ky problem, siç ka ndodhur gjithmonë, përfundoi duke prekur njerëzit më pak të pasur. Në historinë e fundit, monedhat si dollari kanë humbur vlerën kundrejt arit gjatë viteve.

Historia e financave. Flluskat dhe krizat

Financat apo paratë janë neutrale, gjithçka varet nga përdorimi i tyre. Një aspekt negativ kanë qenë flluskat. Këto formohen kur në ekonomi ndodh rritja eksponenciale, shpesh e shkaktuar nga ekseset financiare.

Në shekujt e 16-të dhe të 17-të pati çështje të tepërta borxhi që çuan në falimentimin e perandorive të tilla si spanjolle. Shembuj të tjerë janë kompanitë e Indisë dhe teprimet e tyre për të financuar fushatat e tyre të gjata detare.

Në epokën moderne, një nga të parat dhe më të njohurit ishte mania holandeze e tulipanëve, në të cilën kohë paguheshin pasuri për këtë bimë zbukuruese. Mund të përmendim edhe atë që shpërtheu në vitin 1929 me rrëzimin e bursës së Nju Jorkut, ose atë të vitit 2008 me hipotekat e ninjave.

Me pak fjalë, historia e financave është plot me momente të mira dhe të tjera që nuk janë ashtu. Por duhet të këmbëngulim, paraja është neutrale dhe është përdorimi i saj që bën diferencën./definebusinessterm/

Artikulli paraprakJo vetëm futboll në Katar, edhe fe!
Artikulli tjetër“Pak ekonomi” nga Hoxhë Lulzim Susuri

Comments are closed.