Bota është e interesuar të di si Turqia të mos ketë asnjë rast të infeksionit me koronavirus

Sipas Daily Sabah, rreth 26 shtete kanë kontaktuar autoritetet turke përmes ambasadave të tyre në Ankara ose përmes ministrive të tyre të shëndetësisë për të marrë informacion mbi përvojat e Turqisë dhe mënyrat për të luftuar korona virusin. Në atë listë përfshiheshin vendet më të goditura, si Italinë, Iranin dhe Korenë e Jugut.
Kërkesat për ndihmë janë bërë pasi është zbuluar se Turqia nuk ka regjistruar asnjë infeksion përveç Iranit, fqinjit të saj në Lindje, në të cilin 194 njerëz kanë vdekur deri tani nga ky virus.
Sidoqoftë, nuk është rastësi që Turqia ka arritur të mbrohet kundër koronavirusëve. Nëse merret parasysh fakti që ky vend ka prezantuar në kufij pajisje për matjen e temperaturës së trupit, pasi disa raportuan rastet e para të infeksionit dhe kështu reaguan shumë më shpejt se të gjitha vendet e tjera.
Turqia nuk ka raportuar ende ndonjë infeksion
Në janar, Ministria Turke e Shëndetësisë instaloi tre kamerat e para termale në aeroportin e Stambollit, i cili monitorohet nga porta e shtetit për në botë, ku miliona udhëtarë arrijnë ose mbërrijnë në destinacionet e tyre.
Masat paraprake jo vetëm që përfshinin matjet e temperaturës së trupit, por Ministria e Shëndetësisë i dërgoi të gjithë udhëtarët që vinin nga Kina për kontrolle shtesë dhe në karantinë të gjithë ata që shfaqnin edhe simptomat më të vogla. Më vonë, këto masa u shtrinë edhe për udhëtarët e tjerë që vinin nga vendet që konfirmuan rastet e infeksionit të koronavirusit.
Pas përhapjes së epidemisë, ministria e shëndetësisë shtrëngoi masat dhe zgjeroi përdorimin e kamerave termike dhe kontrolle shtesë në të gjitha vendkalimet e saj kufitare, duke monitoruar nga afër pasagjerët që kishin temperatura të larta ose kolliteshin.
Ndërsa të gjitha vendkalimet kufitare dhe aeroportet në Turqi u vunë nën një kontroll të rreptë, ishte e qartë për autoritetet se personi i infektuar mund të hynte edhe si “i pazbuluar” pasi që inkubacioni po zgjat për 14 ditë dhe kështu filloi dezinfektimin masiv të të gjitha vendeve publike dhe transportit urban. .
Në Stamboll, komuna ka vendosur të vendosë sanitizuesit e duarve në stacionet e metrosë, linjat e autobusëve që kalojnë nëpër disa qytete turke, veçanërisht ato që i përkasin palës aziatike.
Ministria turke e arsimit njoftoi gjithashtu se dezinfektuesit po përdoren në shkolla për të parandaluar infeksionin koronavirus. Ministri Ziya Selçuk urdhëroi që të gjitha sipërfaqet të jenë të pastra dhe kështu të obligohen të gjitha shkollat profesionale të prodhojnë rreth 100 tonë dezinfektues që t’i dërgojnë në këto institucione arsimore.
Selçuk tha se mësuesit tashmë kishin njoftuar nxënêsit se si të mbroheshin nga virusi dhe u kërkoi prindërve që vazhdimisht t’i kujtojnë fëmijët e tyre për rregullat e higjenës dhe t’i mbajnë larg nga “vendet e mbyllura dhe të mbipopulluara”.
Shtatë vende u interesuan të blinin një pajisje testi të prodhimit vendor turk ndaj koronavirusit
Kryetari i Turkish Airlines (linja ajrore kryesore, İlker Aycı) u tha gazetarëve se linja ajrore dezinfekton rregullisht aeroplanët me “metoda efektive dhe shkencore të dezinfektimit”, dhe dezinfektimi mbulon të dyja fluturimet për në Azi dhe 26 vende të tjera që konsiderohen të rrezikuara nga përhapja e koronaviruseve.
Rreth shtatë vende ishin të interesuar të blinin një pajisje testi të prodhimit turk . Raporti thotë se Azerbajxhani, Xhibuti, Japonia, Kirgistani, Katari, Turkmenistani dhe Vietnami kanë folur me International Health Services Inc. (USHAŞ), një filial i Ministrisë Turke të Shëndetësisë, për blerjen e pajisjeve, raporton Klix.
Të avancuara me pajisje lokale dhe resurse tjera, pajisja prodhon rezultate në 90 deri 120 minuta. E paraqitur në fillim të shkurtit pajisjet e testimit kanë një shkallë saktësie prej 99.6% – tha ministria.
Artikulli paraprak10 thënie inspiruese për pavarësinë nga njerëz të suksesshëm
Artikulli tjetërArsyet e dështimit të bizneseve të reja