Bota, edhe më e zhytur në drogë!

Kombet e Bashkuara thanë se në vitin 2020, 284 milionë njerëz nga mosha 15 deri në 64 vjeç përdorën narkotikë në mbarë botën, një rritje prej 26 për qind krahasuar me vitin 2010.

Në një konferencë për shtyp në Zyrën e OKB-së në Vjenë, Zyra për Drogën dhe Krimin (UNODC) prezantoi “Raportin Botëror të Drogës 2022”.

Në raport thuhet se përdorimi i drogës në periudhën 2010-2020 u rrit me 26 për qind dhe se 5.6 për qind e popullsisë 15-64 vjeç përdorte lëndë narkotike.

Është rritur numri i atyre që kanë pasur probleme shëndetësore dhe kanë nevojë për rehabilitim.

Numri i atyre që kanë pasur probleme shëndetësore për shkak të përdorimit të drogës në dhjetë vitet e fundit është rritur në 38.6 milionë.

Raporti thotë se në vitin 2020, 284 milionë njerëz në botë konsumuan drogë dhe se individët kishin probleme të mëdha në gjetjen e opsioneve të trajtimit.

Marihuana, më e konsumuara

Në nivel global, marihuana ishte droga më e konsumuar dhe në vitin 2020 u përdor nga 209 milionë njerëz, një rritje prej 23 për qind në dhjetë vitet e fundit.

Në raport thuhet se 61 milionë njerëz kanë përdorur lloje të drogave sintetike të quajtura “opioidë” dhe 34 milionë kanë përdorur amfetamina.

Rreth 20 milionë njerëz përdorën ekstazi dhe 21 milionë kokainë.

Raporti rendit gjithashtu problemet shëndetësore të shkaktuara nga përdorimi i drogës.

Thuhet se në vitin 2020, 11.2 milionë persona kanë injektuar drogë dhe se mes tyre 1.4 milionë janë me HIV, 1.2 milionë janë me HIV dhe hepatit C dhe 5.5 milionë janë me hepatit C.

U vu në dukje se infeksioni me HIV tek njerëzit që përdorin ose injektojnë drogë është 35 herë më i lartë se në pjesën tjetër të popullsisë.

U shpërndanë informacione se në periudhën 2009-2019 numri i vdekjeve nga varësia ndaj drogës është rritur me 17.5 për qind.

Prodhimi i kokainës po rritet

Në vitin 2019, 494,000 njerëz vdiqën si pasojë e lëndëve narkotike.

Një rritje e veçantë e numrit të vdekjeve për shkak të konsumit të drogave sintetike vihet re në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.

Si rezultat i konsumit të opioideve dhe substancave të ngjashme nga viti 2019 deri në vitin 2020, 93,000 njerëz vdiqën në Shtetet e Bashkuara.

Mbjellja e kërpit është e pranishme pothuajse në të gjitha vendet, ndërsa opiumi dhe pema koka, nga e cila prodhohet kokaina, prodhohen në vende të caktuara.

Një total prej 95 për qind e prodhimit botëror të opiumit prodhohet në Afganistan, Myanmar dhe Meksikë, ndërsa druri i kokasë mbillet në Kolumbi, Peru dhe Bolivi.

Në raport thuhet se prodhimi i opiumit në vitin 2021 është ulur me 7 për qind krahasuar me një vit më parë dhe se janë prodhuar gjithsej 7,930 tonë.

Në të kundërt, prodhimi i kokainës u rrit me 11 për qind, në 1982 tonë, më i larti ndonjëherë./tesheshi/

Artikulli paraprakSa i kushton një qytetari shqiptar mirëmbajtja e veturës në vit
Artikulli tjetërHeshtja apo dakordanca e BQK-së me kamatat 41% në sektorin mikrofinanciar