Blerjet online për produktet ushqimore/ Një industri për t’u eksploruar

Të blesh produkte ushqimore në internet ka marrë një vrull të paprecedentë, i shkaktuar në një masë të madhe nga  pandemia globale që solli ndërprerje në zinxhirët e furnizimit dhe ndryshoi sjelljen e konsumatorëve.  Është gjithashtu një industri gjithnjë e më konkurruese.  Për të arritur qëllimet e tyre të rritjes, bizneset dhe shërbimet e dërgesave duhet t’i kushtojnë vëmendje tendencave më të fundit në treg.

Konsumatorët globalë kanë marrë një kthesë të caktuar drejt blerjeve ushqimore në internet që nga fillimi i pandemisë.  45% po blejnë më shumë online për produkte ushqimore në krahasim me nivelet para pandemisë.

Në përgjithësi, e-commerce ka parë kërcimin më të madh të blerësve në vitin 2020, nga 66% në 71%.  Dhe ndërsa tregjet perëndimore mbajnë 64% të xhiros totale të tregtisë elektronike, rritja më e madhe prej 36% vjen nga Evropa Lindore.  Greqia kishte deri tani normën më të madhe të rritjes së tregtisë elektronike në Evropë (77%), ndërsa gjetkë në Evropën Juglindore Maqedonia e Veriut (37%), Shqipëria (33%), Kroacia (32%) dhe Rumania (30%) gjithashtu regjistruan.  shifra mbi mesataren.

Ndërkohë, në Bullgari, dyqanet ushqimore online u rritën me më shumë se 100% pas rritjes së numrit të porosive që nga fillimi i pandemisë, thotë Janet Naidenova nga Shoqata Bullgare e E-commerce.  Në Maqedoninë e Veriut, ku blerjet ushqimore online ishin jashtëzakonisht të vogla, konsumatorët kanë filluar të përdorin supermarketet online për të dorëzuar produktet ushqimore.

Me rritjen e blerjeve në internet, rritet edhe kërkesa për shërbimet e dorëzimit.  Dorëzimi i ushqimeve mbulon grupin e proceseve nga përmbushja e porosive deri në dorëzimin e tyre.  Më shumë se 50% e blerësve online të ushqimeve në Itali, 33% në Francë, 30% në Gjermani dhe 20% në Mbretërinë e Bashkuar përdorën dërgesën me korrier në 2020.

Recursive

Artikulli paraprakNuk mund të jetojmë me ta, nuk mund të jetojmë pa ta
Artikulli tjetërGoogle në vetëm tre muaj fiton 65 miliardë dollarë nga reklamat