Biznesi i errët i Zvicrës me thëngjillin ukrainas

Separatistët pro-rusë po financojnë luftën e tyre në Ukrainë duke furnizuar perendimin me qymyr thuhet në një raport të bërë nga gazeta zvicërane Sonntags Zeitung më tutje kjo gazetë tregon se roli i kompanive zvicerane me selitë e tyre në Zug dhe Gjenevë janë duke u hetuar.
Kompania Fontus AGexternal në faqen e saj të internetit e përshkruan veten e saj si një “furnizues i besueshëm dhe i përgjegjshëm i karburanteve të ngurta të shkallës së lartë”, duke shitur “qymyr të prodhimit rus dhe kazak”.
Mirëpo gjyqêsori ukrainas i sheh gjërat ndryshe: ajo e ka listuar ndërmarrjen me seli në Zug në një vepër penale në lidhje me importin e paligjshëm të qymyrit të fortë nga rajoni Donbass në lindje të Ukrainës, i cili është i okupuar nga separatistët pro-rusë.
Përveç Fontus, Gjyqësori ka listuar edhe tre kompani të tjera që janë me vendbanim në Zvicër ose pronarët e të cilave janë zvicëranë. Ato nuk akuzohen drejtpërdrejtë, por zviceranët thuhet se kanë ndihmuar kompanitë e Ukrainës të eksportojnë “ar të zi” në Ukrainë dhe vendet e BE, citon SonntagsZeitung.
Përveç Siberisë, Donbass është rajoni i vetëm në Evropë dhe Rusi ku anthraciti është i minuar. Furrat e shpërthimit nga fabrika e çelikut të Evropës Perëndimore janë shkrepur me këtë lloj të lartë të qymyrit të fortë, siç janë stacionet e energjisë në Ukrainë. Përfituesit janë oligarkë dhe luftëtarë në territoret e okupuara.
Mohimet

Importimi i këtij qymyri është i ligjshëm si në Bashkimin Evropian ashtu edhe në Zvicër. Sidoqoftë, BE dhe ShBA kanë vendosur sanksione ndaj kompanive dhe individëve që ishin të përfshirë në aneksimin e Krimesë nga Rusia ose që ishin të lidhur me Presidentin ukrainas Viktor Janukoviç, i cili u rrëzua në 2014.
Masat e Zvicrës do të korrespondonin me ato të BE-së, thotë një zëdhënës i SECO.

Një përfaqësues zviceran i Fontus i tha SonntagsZeitung “me siguri të plotë se kompania nuk bën tregti me thëngjillin e Donbass”.
Për më tepër, në dokumentin e gjykatës ukrainase përfaqësuesi nuk sheh “asnjë përmendje të faktit që Fontus AG është i përfshirë në procedurat penale”. Sidoqoftë, ai nuk dëshiron të përmend emrat e pronarëve të kompanisë.
Një firmë tjetër e regjistruar po në të njëjtën adresë të qytetit Zug siç është Fontus është Partneriteti Global i Investimeve, bordi i drejtorëve i të cilit jeton në Luhansk, dhe qendra e separatistëve Donbass.
Gazeta SonntagsZeitung shton se kompania u themelua në vitin 2014, menjëherë pasi Luhansk kishte hequr dorë nga Ukraina. Por sipas një përfaqësues zviceran kompania nuk ka asnjë lidhje me eksportin e qymyrit./ekonomia-islame.com

Artikulli paraprakDyshohet për rritje të bashkërenduar të çmimeve nga Ipko e Vala
Artikulli tjetërZbatimi i premtimit të klientit në shitblerjen murabaha