BAYT AL-MAL (Bejtul mal): “Shtëpia e Thesarit”

BAYT AL-MAL (Bejtul mal): nga gjuha arabe “Shtëpia e Thesarit” apo “Shtëpia e Pasurisë”. Ky është një institucion financiar shumë i rëndësishëm i themeluar nga vet Pejgamberi Alejhi Selam. Aspektet financiare të shtetit Islam janë kryer përmes ‘bajtul malit’ lokal dhe qendror. Ato lokalet kanë qenë të vendosura në të gjitha provincat kurse ajo qendrore në kryeqytet. Ky institucion ka qenë shumë funksional dhe ka shërbyer si një bankë qendrore me bankat tjera lokale dhe ka ndihmuar zhvillimin ekonomik. Burimet apo fondet e këtij institucioni kanë qenë çdo taksë e cila ka qenë e obliguar, si p.sh.: zekati, haraxhi, xhizjah, etj. Ekonomistët musliman bashkëkohor janë të mendimit se ky institucion është i përshtatshëm edhe për këtë kohë, shoqëritë moderne.

Artikulli paraprakDIVAN
Artikulli tjetërBay Bithaman Ajil (Bej Bithemen Axhil) BBA: çdo shitje në kredit