Banka Botërore: Rritja ekonomike në Kosovë pritet të jetë 3.7 për qind

Gjatë këtij viti Kosova pritet të ketë rritje ekonomike me 3.7 për qind, kështu të paktën po pretendon Banka Botërore. BB ka treguar se rimëkëmbja ekonomike do të jetë graduale edhe në Kosovë, në përputhje me trendin botëror.

Kosova pritet të ketë rritje ekonomike gjatë vitit 2021, pas recesionit të vitit të kaluar që ishte më i rëndi i regjistruar ndonjëherë në rajon.

Kështu vlerëson Banka Botërore në raportin “Perspektiva ekonomike botërore”, që thekson se pas goditjes së rëndë ekonomike të shkaktuar nga pandemia COVID-19, që rezultoi me një tkurrje të aktivitetit ekonomik prej minus 8.8 për qind në vitin e kaluar, Kosova pritet të ketë rritje ekonomike me 3.7 për qind në vitin 2021.

“Një rimëkëmbje e theksuar nga pandemia COVID-19, në fund të vitit 2020 ndërpreu rimëkëmbjen fillestare ekonomike, duke përkeqësuar dhe Indeksin e Prodhimit në të gjithë rajonin. Ekonomitë e goditura më shumë nga pandemia janë ato vende me lidhje të forta tregtare ose financiare, të varura shumë nga shërbimet dhe turizmi (Kroacia, Kosova, Mali i Zi)”.

Rimëkëmbja ekonomike do të jetë graduale edhe në Kosovë, në përputhje me trendin botëror, aktiviteti real do të arrijë nivelet para-pandemike vetëm në 2022.

Banka Botërore thotë se pandemia ndërpreu progresin e arritur gjatë një dekade në vendet e rajonit në rritjen e të ardhurave dhe uljen e varfërisë, ndërkohë që tregjet e punës në Ballkanin Perëndimor kanë mundur të rikuperojnë vetëm gjysmën e vendeve të punës të humbura për shkak të pandemisë – duke lënë të papunë një numër të lartë personash dhe duke i detyruar shumë të tjerë të braktisin tërësisht tregun e punës.

Sipas raportit, përpjekjet e politikave në rajon duhet të vijojnë të përqendrohen në mënyrë të vendosur në luftën kundër pandemisë, zvogëlimin e kostove sociale dhe mbështetjen e rimëkëmbjes.

“Rritja ekonomike në vendet me të ardhura të ulëta këtë vit parashikohet të jetë 2.9%, që, pas 2020, është rritja më e ngadaltë në 20 vitet e kaluara, dhe që pjesërisht reflekton ritmin e ngadaltë të vaksinimit në këto vende, thotë raporti.

Në fund, BB thekson se, ulja e kostove të tregtisë, të tilla si logjistika e komplikuar dhe procedurat kufitare, mund të ndihmojë në forcimin e rimëkëmbjes në vendet me tregje në rritje dhe ekonomi në zhvillim, duke lehtësuar kështu tregtinë

Artikulli paraprakBitcoin pritet të institucionalizohet
Artikulli tjetërMbi 55% e bizneseve në Kosovë ndaluan plotësisht punën gjatë pandemisë