Amazon do të investojë 1 mld euro në automjete elektrike për shpërndarjen në Europë

Amazon ka planifikuar të investojë 1 miliard euro, ose 972 milionë dollarë, për automjetet elektrike për flotën e saj europiane.

Kjo do të rrisë flotën e kompanisë në të paktën 10,000 furgona shpërndarje elektrike deri në vitin 2025, nga 3,000 që operon tashmë, dhe më shumë se 1,500 kamionë elektrikë për distanca të gjata. Kjo është pjesë e qëllimit të Amazon për të prodhuar emetime neto zero karbon deri në vitin 2040.

Amazon parashikon të dorëzojë shumë dërgesa përmes biçikletave elektronike dhe në këmbë, duke përdorur stacionet e dërgesave, që i quan “qendër të mikro-lëvizshmërisë”. Kompania operon qendra të tilla në 20 qytete të mëdha europiane, duke përfshirë Londrën, Mynihun dhe Parisin. Amazon pret të dyfishojë numrin e këtyre qendrave deri në fund të vitit 2025.

Sipas Amazon, “investimi do të ndihmojë në nxitjen e inovacionit në të gjithë industrinë dhe do t’i mundësojë industrisë të reduktojë më shpejt emetimet”.

Prodhuesit e shumtë të automjeteve po rrisin planet e prodhimit për automjetet e shpërndarjes elektrike. Një prej tyre është kamioni elektrik Rivian, në të cilin Amazon ishte një investitor kryesor. Rivian njoftoi muajin e kaluar se kishte nënshkruar një “memorandum mirëkuptimi” me Mercedes për të punuar së bashku në prodhimin e furgonëve elektrikë në Europë.

Automjetet e dorëzimit, të cilat kryejnë rrugë të shkurtra në orare të rregullta, janë relativisht të lehta për t’u rimbushur plotësisht çdo natë në depon e një kompanie./Reuters

Artikulli paraprakQeveria ndan mjetet për shtesat prej 100 eurove për pensionistët
Artikulli tjetër“Qytetarët nuk do të ikin me liberalizimin e vizave, por me viza pune”