Aeroplanët e Europës po fluturojnë të zbrazët

Linjat ajrore në Europë këtë dimër po fluturojnë me aeroplanë pasagjerësh që ndonjëherë janë pothuajse të zbrazët, në mënyrë që të qëndrojnë në vendet e lakmuara të ngritjes dhe uljes në aeroporte gjatë një kohe me kërkesë më të ulët për udhëtime.

Publiciteti i kohëve të fundit rreth kësaj kërkese përdorimi ka ndezur polemika dhe zemërim në një kohë të shqetësimit ndërkombëtar në rritje mbi ndryshimet klimatike dhe emetimet e karbonit të krijuara nga industria e aviacionit.

Linjat ajrore kanë shprehur zhgënjim për të ashtuquajturat rregulla të slotit “përdor ose humbe” të vendosura nga Komisioni Europian, krahu ekzekutiv i BE-së, i cili u pezullua në mars 2020 pasi industria u vu në dysheme nga pandemia Covid-19. Që atëherë është rikthyer gradualisht për t’u kërkuar tani linjave ajrore që të përdorin 50% të sloteve të tyre të alokuara në aeroport. Kjo shifër është planifikuar të rritet në 80% këtë verë.

Programi “Fit for 55” u miratua nga Komisioni në korrik të 2021 për të përmbushur objektivin e ri të BE-së për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me një minimum prej 55% deri në vitin 2030.

Përballë kritikave nga linjat ajrore dhe ambientalistët, përfaqësuesit e industrisë së aeroportit po tërhiqen, duke thënë se nuk ka “asnjë arsye” pse mijëra fluturime pothuajse bosh duhet të jenë realitet. /CNBC/ /Scan tv/

Artikulli paraprakSë shpejti pritet ulje e çmimeve të karburanteve në Kosovë
Artikulli tjetërPublikohen 5 pasaportat më të fuqishme për vitin 2022