A mund kriptovalutat të sfidojnë dominimin global të dollarit?

Rritja e shpejtë e kriptomonedhave në vitet e fundit është parë nga shumë njerëz si një flluskë spekulative. Megjithatë, pasqyron gjithashtu skepticizmin në rritje në monedhat fiat dhe frikën se politikat monetare mbizotëruese po ulin vlerën e tyre. Ndërsa sot pak mund të imagjinojnë kriptovalutat që sfidojnë dominimin global të dollarit, me mbështetjen e tij të besimit të qeverisë amerikane, monedhat private të emetuara nga bankat tregtare, kompanitë hekurudhore dhe madje edhe institucionet fetare ishin të përhapura në SHBA deri në vitet 1860.

Ishin aktet e Bankës Kombëtare të asaj dekade që imponuan mbikëqyrjen e qeverisë mbi sektorin bankar dhe ndihmuan në krijimin e një monedhe kombëtare. Në fund të fundit, çdo gjë mund të shërbejë si një monedhë – nga guaska apo copa metali te copat e të dhënave në serverët e kompjuterëave – për sa kohë që njerëzit besojnë në të. Aty ku besimi në një monedhë të emetuar nga shteti minohet, sektori privat në mënyrë të pashmangshme do të inovojë për të krijuar zëvendësues. 

Rritja e parave të decentralizuara 

E shpikur teksa kriza financiare globale po trazonte tregjet në vitin 2008 nga një individ apo grup njerëzish të paidentifikuar deri më tani duke përdorur emrin Satoshi Nakamoto, kriptomonedha Bitcoin filloi të përdoret në vitin 2009. Bitcoin operon si një monedhë digjitale e decentralizuar në një rrjet peer-to-peer, pa asnjë administrator apo bankë qendrore të vetme. Transaksionet verifikohen kriptografikisht përmes ‘nyjeve’ në rrjet dhe regjistrohen në një libër publik të shpërndarë të quajtur ‘blockchain’. Natyra anonime e transaksioneve me Bitcoin dhe pazbatueshmëria për çdo individ ose grup për të anulluar ose ndryshuar një transaksion që ka ndodhur e bën të vështirë – nëse jo të pamundur – për çdo qeveri të kontrollojë ose manipulojë monedhën. Më tej, numri i përgjithshëm i Bitcoin-ve që mund të emetohen është i kufizuar në 21 milionë, duke siguruar që vlera e tyre nuk mund të zvogëlohet duke zgjeruar furnizimin e tyre përtej këtij kufiri. 

I fshehur në grumbullin e kodeve të 50 Bitcoin-ëve të parë, të njohur si ‘blloku i gjenezës’, ishte teksti: ‘The Times 03/Jan/2009 Kancelarja në prag të ndihmës së dytë për bankat’. Kjo iu referua artikujve në The Times të Londrës në lidhje me prishjen e sistemit bankar në mes të krizës financiare globale dhe është interpretuar si një “klithmë beteje” kundër sistemit të parave fiat. Çuditërisht, kjo lëvizje kapi dhe krijoi një treg i cili që atëherë ka arritur në 2.5 trilionë dollarë në madhësi. Transaksioni i parë tregtar i njohur u zhvillua në vitin 2010, kur 10,000 Bitcoin u përdorën për të blerë dy pica të Papa John. Që atëherë, vlera e kriptomonedhës (siç shprehet me normën e saj të konvertimit në dollarë amerikanë) ka parë rritje dhe rënie meteorike, duke tejkaluar 69,000 dollarë për Bitcoin në nëntor 2021. 

Rritja e interesit për Bitcoin ka shkaktuar krijimin e një sërë kriptomonedhash të tjera. Që nga shkurti i vitit 2022, kishte më shumë se 12,000 kriptovaluta në ekzistencë dhe një numër i madh shkëmbimesh kriptomonedhash janë nisur për të lehtësuar tregtimin me to. Në Dhjetor 2017, si CBOE ashtu edhe CME nisën tregtimin e të ardhmes së Bitcoin, duke miratuar më tej statusin e Bitcoin si pjesë e sistemit financiar të zakonshëm. Kur shkëmbimi i kriptomonedhave Coinbase u listua në Nasdaq në prill 2021, vlera e tij e tregut kaloi për pak kohë 100 miliardë dollarë, duke e bërë atë shkëmbimin më të madh në botë për nga kapitalizimi i tregut. Në qershor të vitit 2021, El Salvador madje miratoi legjislacionin për të bërë kurs ligjor Bitcoin. 

Sfidat e Bitcoin 

Sidoqoftë, Bitcoin është i rrethuar nga sfida që e bëjnë të pamundur të paraqesë ndonjë sfidë serioze për dollarin. 

  • Së pari, koha e gjatë e përpunimit e nevojshme për të përfunduar një transaksion Bitcoin e bën atë jopraktike si monedhë për pagesat e përditshme. Rrjeti Bitcoin ka një kapacitet prej vetëm 7 transaksionesh në sekondë (TPS). Për krahasim, rrjeti i Visa-s trajton rreth 1,700 TPS dhe kompania e pagesave pretendon se është në gjendje të trajtojë deri në 24,000 TPS. 
  • Së dyti, niveli i tij i lartë i paqëndrueshmërisë së çmimeve e bën Bitcoin jo të besueshme. Duke tejkaluar 60,000 dollarë për herë të parë në prill 2021, çmimi i tij ishte më shumë se përgjysmuar vetëm tre muaj më vonë përpara se të prekte një nivel të ri dhe më pas të binte përsëri. 
  • Së treti, kërkohet një sasi e madhe e energjisë elektrike për të krijuar Bitcoin të rinj, duke e bërë atë të kushtueshëm dhe jo miqësor ndaj mjedisit. Konsumi vjetor i energjisë elektrike i rrjetit Bitcoin prej 130 TWh tejkalon atë të disa vendeve të përparuara, përfshirë Holandën dhe Norvegjinë. 
  • Së katërti, roli i tij në lehtësimin e transaksioneve të paligjshme minon autoritetin shtetëror dhe, për këtë arsye, qeveritë ka të ngjarë të ndërhyjnë për të kufizuar përdorimin e Bitcoin. 

Megjithatë, është një nga atraksionet më të mëdha të Bitcoin që ka të ngjarë të provojë të metën e tij fatale në arritjen e adoptimit universal. Kufiri absolut i furnizimit në 21 milionë Bitcoin do të thotë që oferta e monedhës nuk mund të rritet për të mbajtur ritmin me zgjerimin ekonomik, një defekt kyç i standardit të arit tashmë të zhdukur. 

Megjithatë, mangësitë e Bitcoin nuk përjashtojnë domosdoshmërisht kriptovalutat e tjera që të paraqesin një sfidë serioze për dollarin. Kjo është një teknologji relativisht e sapolindur dhe ka të ngjarë të ketë risi të mëtejshme dhe përmirësime me kalimin e kohës. Veçanërisht, Ethereum, kriptomonedha e dytë më e njohur për nga vlera e tregut, tashmë ka modifikime të rëndësishme në krahasim me Bitcoin për të përmirësuar atraktivitetin e saj si monedhë. Duke përdorur një protokoll tjetër kriptografik, Ethereum do të bëhet shumë më efikas në energji sesa Bitcoin. Nëpërmjet një teknologjie të quajtur ‘sharding’, ku blockchain ndahet në pjesë të shumta për të përpunuar transaksionet, dhe zgjidhjet e ‘Layer Two’ që funksionojnë nëpërmjet ‘zinxhirëve anësor’ jashtë blockchain kryesor Ethereum, kapaciteti i transaksionit të Ethereum përfundimisht mund të rritet në rreth 100,000 TPS. Më e rëndësishmja, Ethereum është krijuar gjithashtu për ta lejuar atë të jetë inflacioniste. Me kalimin e kohës, ka të ngjarë të dalin sfidues të tjerë më të besueshëm. Kjo ka filluar të nervozojë qeveritë dhe bankat qendrore. 

Përgjigjet e Qeverisë 

Në qershor 2019, një konsorcium i udhëhequr nga Facebook, duke përfshirë disa nga emrat më të mëdhenj në teknologjitë e pagesave, njoftoi planet për të lançuar një monedhë të re digjitale të quajtur Libra. Libra u krijua si një “stablecoin” – që do të thotë se duhej të mbështetej plotësisht nga asetet, në vend që të bazohej në fiat siç janë Bitcoin dhe Ethereum. Asetet që mbështesin Libra-n do të ishin një shportë me monedha kombëtare. Duke pasur parasysh miliarda përdorues të Facebook, Libra kishte potencialin për të arritur një përhapje të gjerë ndërkombëtare dhe, për rrjedhojë, përbënte një kërcënim të konsiderueshëm për monedhat kombëtare dhe sovranitetin monetar të qeverive. Pasi rregullatorët amerikanë dhe evropianë shprehën shqetësime serioze, një numër i anëtarëve të konsorciumit, përfshirë MasterCard dhe Visa, u tërhoqën. Përfundimisht, Facebook njoftoi plane të zvogëluara ndjeshëm të monedhës digjitale në fund të vitit 2020 nën markën “Diem”, përpara se të braktiste përfundimisht projektin krejtësisht. 

Propozimi Libra i Facebook katalizoi bankat qendrore në mbarë botën që të fillojnë t’i marrin monedhat digjitale shumë më seriozisht dhe të nisin një sërë përpjekjesh të tyre. Deri në janar 2021, 86% e bankave qendrore po hetonin në mënyrë aktive mundësinë e lëshimit të monedhave digjitale të bankës qendrore (CBDC), 60% po kryenin tashmë eksperimente ose prova të konceptit mbi to dhe 14% kishin kaluar në zhvillim dhe marrëveshje pilot. 

Monedhat kombëtare kanë përparësi të konsiderueshme ndaj atyre private. Jo vetëm që gëzojnë mbështetjen e institucioneve publike të përgjegjshme, por fuqia e qeverive për të kërkuar pagesën e taksave në monedhën kombëtare krijon një kërkesë të konsiderueshme natyrore që monedhat private nuk mund ta përsërisin lehtësisht. Ardhja e CBDC-ve mund të sjellë një gamë të gjerë përfitimesh publike, duke përfshirë uljen e kostos së pagesave në të gjithë ekonominë; aftësinë e përmirësuar për të monitoruar inflacionin dhe për të transmetuar politikën monetare; dhe aftësi më të madhe për të luftuar evazionin fiskal, pastrimin e parave dhe krimet e tjera financiare. Megjithatë, ka edhe sfida të rëndësishme që lidhen me to. 

Rreziqet kryesore të lidhura janë: (i) ato mund t’u japin qeverive nivele të paprecedentë të njohurive mbi transaksionet private të qytetarëve individualë, gjë që krijon shqetësime për lirinë civile; (ii) ato mund të shpërndajnë bankat tregtare, duke minuar aftësinë e tregut për të vlerësuar dhe krijuar kredi; dhe (iii) përdorimi i CBDC-ve përtej kufijve mund të përkeqësojë rrezikun e zhvendosjes së monedhave kombëtare. 

Renminbi është parë prej kohësh si një rival në zhvillim i dollarit për shkak të shkallës dhe rritjes së shpejtë të ekonomisë së Kinës dhe tregtisë ndërkombëtare. Kina është gjithashtu ndër vendet e para në zhvillimin e CBDC-ve. Në një hap drejt promovimit të adoptimit më të madh ndërkombëtar të renminbit, në 2019 PBOC lançoi renminbi digjital (e-CNY), monedha e parë digjitale që lëshohet nga një ekonomi e madhe. Përdorimi i e-CNY për faturimin dhe shlyerjen e pagesave në tregtinë ndërkombëtare kineze mund të zvogëlojë ndjeshëm kostot e transaksionit duke çndërmjetësuar bankat dhe ndërmjetësuesit e tjerë financiarë, duke inkurajuar kështu adoptimin. Kjo mund të zvogëlojë rolin e dollarit në zgjidhjen e tregtisë ndërkombëtare. Megjithatë, një ndikim më i thellë i tranzicionit në monedhat digjitale mund të jetë një ndryshim në balancën e fuqisë në sistemin financiar global. 

Rruga Përpara 

Monedhat digjitale kanë potencialin për të transformuar rrënjësisht sistemin monetar global dhe përbëjnë kërcënimin më të madh për dominimin global të dollarit në të paktën një brez. Teknologjia e re mund të sfidojë fare mirë pushtetin e shtyllave kryesore të rrjedhës së financave ndërkombëtare. Për shembull, monedhat digjitale mund të funksionojnë në protokolle të reja të mesazheve, dhe mesazhet dhe shlyerjet mund të kryhen si një proces i vetëm. Kjo mund të zhvendosë rrjetin e mesazheve SWIFT, duke minuar aftësinë e Amerikës për të vendosur sanksione financiare. Më tej, infrastrukturat e reja financiare ndërkombëtare që shfaqen rreth monedhave digjitale mund të transferojnë ndikim të rëndësishëm mbi sistemin financiar tek palët që i kontrollojnë ato. Prandaj, ishte befasuese që në një fjalim të qershorit 2021, Guvernatori i Rezervës Federale, Randal Quarles, u shfaq i kujdesshëm kundër nxitimit të SHBA-së për të zhvilluar CBDC-në e vet, për shkak të rrezikut që kjo mund të paraqesë për dollarin. Ndoshta duke e njohur rrezikun Presidenti Biden së fundmi lëshoi një urdhër ekzekutiv për të zhvilluar një kuadër rregullator për asetet digjitale. 

Në tregun global për tregti dhe investime, përfundimisht do të jetë e kotë të përpiqesh të fshihesh nga forcat e shkatërrimit krijues teknologjik. Gara për të përcaktuar të ardhmen e parasë mund të përcaktojë fare mirë udhëheqjen e institucioneve që drejtojnë një gamë të gjerë rregullash dhe konventash globale gjatë dekadave të ardhshme. Ai gjithashtu paraqet një test interesant të efektivitetit të modelit të përgjegjshëm të qeverisjes njëpartiake të Kinës kundrejt demokracisë së “tregut të lirë” të Amerikës. Drejtimi aktual i Kinës në CBDC nuk është garanci për suksesin përfundimtar. 

Por ndoshta çështja nuk është se cila fuqi e madhe merr drejtimin. Duke qenë se funksionimi i qetë i sistemit monetar global është i një rëndësie jetike për të gjithë, çështja e vërtetë është se si Amerika dhe Kina mund të bashkëpunojnë, në vend që të konkurrojnë, në hartimin e shtyllave të ardhshme të sistemit financiar ndërkombëtar. /B.M/

Artikulli paraprakLufta dhe stagflacioni po kërcënojnë ekonominë globale
Artikulli tjetërE drejta e punëtorit sipas Islamit