A ju stresojnë lajmet? Ja cilat janë 4 mënyrat për të mbrojtur shëndetin tuaj mendor

Nga vala masive e Omicron te lufta në Ukrainë, shumica e njerëzve janë përballur me një breshëri të përditshme lajmesh shqetësuese. Është e rëndësishme të qëndroni të informuar, sigurisht, por ekspertët thonë se marrja e shumë lajmeve të lidhura me traumën lidhet me një sërë çështjesh të shëndetit mendor, duke përfshirë depresionin, ankthin dhe simptomat e stresit post-traumatik.

Ju mund të jeni të ekspozuar ndaj lajmeve të tilla pa e kuptuar fare, thjesht duke përdorur rrjetet sociale çdo ditë.

Pra, si mund ta menaxhoni në mënyrë efektive shëndetin tuaj mendor duke qëndruar ende të informuar? Më poshtë janë katër këshilla nga ekspertët kryesorë:

Lexoni përmbledhjet që nuk përfshijnë foto ose video

Audio dhe video mund të jenë shumë të brendshme: të shohësh ose të dëgjosh dikë tjetër duke vuajtur mund të ndikojë në psikikën tënde. Ekspertët thonë se përmbledhjet e lajmeve pa ndonjë foto ose video të bashkangjitur janë shpesh më të arritshme.

Ata gjithashtu rekomandojnë kufizimin e konsumit tuaj të qëllimshëm të lajmeve në disa momente të paracaktuara në ditë. “Mund të jetë gjithashtu e dobishme të zgjidhni jo më shumë se një numër të caktuar herësh në ditë për të kontrolluar lajmet,” thonë ata.

Ju mund të bëni një hap më tej, duke kufizuar sasinë e kohës që shpenzoni për çdo kontroll të paracaktuar të lajmeve. Kjo ju ndihmon të mos bëni scroll më shumë seç duhet ose të merrni me kujdes lajmet negative.

Mos i rishikoni të njëjtat raporte lajmesh

Dana Rose Garfin, një asistente profesore në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, ka kaluar më shumë se 13 vjet duke hulumtuar se si ekspozimi ndaj traumës ndikon në shëndetin fizik dhe mendor. Ajo thotë se organet e lajmeve kanë një tendencë për të raportuar të njëjtin informacion pa pushim, gjë që nuk është e dobishme për disa njerëz.

Ajo sugjeron të dëgjoni një podcast lajmesh të përditshme nga një burim lajmesh i besuar për të marrë informacionin tuaj dhe shmangni imazhet ose videot grafike dhe kufizoni kohën tuaj të ekspozimit. Për Garfin, një kufi maksimal i shëndetshëm i konsumit të lajmeve është afërsisht 20 deri në 30 minuta në ditë.

Ri-përqëndrohuni në praktikat tuaja të përditshme të vetë-kujdesit

Të ndihesh i trishtuar dhe pak i shqetësuar për lajmet që vijnë nga Ukraina është normale, thotë Garfin. Është e rëndësishme të vazhdoni me praktikat tuaja të kujdesit për veten gjatë periudhave të vështira si këto.

Kjo do të thotë të flini mjaftueshëm dhe të ushtroheni, të qëndroni të lidhur me miqtë dhe familjen dhe të angazhoheni në praktika të tjera që ju ngushëllojnë, nga meditimi ose joga te lutja apo edhe thjesht të shikoni një film.

“Mund t’ju ndihmojë të qëndroni të përqëndruar,” thotë Garfin.

Bëni punë vullnetare ose dhuroni para

Gjetja e mënyrave për të dhuruar ose dhënë vullnetarisht kohën tuaj – në këtë rast, kjo mund të nënkuptojë të bëni diçka për të ndihmuar refugjatët ukrainas – është një mënyrë tjetër për të ndihmuar në uljen e stresit dhe menaxhimin e shëndetit tuaj mendor. Akti i përfshirjes mund të ndihmojë në zvogëlimin e ndjenjës së pafuqisë që shumë njerëz ndiejnë gjatë kohërave të një krize./cnbc/

Artikulli paraprak5 Cilësi produktive për studime efektive
Artikulli tjetërPse rritja e çmimit të naftës sjell edhe rritjen e dollarit? Korrelacioni mes lëndëve të para dhe monedhës amerikane