A jemi të varur nga nga teknologjia? Bëni këtë provë

Nëse mendoni se nuk jeni të lidhur emocionalisht dhe psikologjikisht me telefonin, tabletin, kompjuterin dhe internetin, po mashtroni veten. Provoni një ‘’pastrim’’ të shpejtë dixhital dhe shikoni sa zgjat dhe sa e dhimbshme është përvoja. Kur të azhurnojnë literaturën psikiatrike në lidhje me këtë periudhë në civilizimin tonë, prisni një ndryshim të madh në hierarkinë tradicionale të nevojave të Maslow , i cili rendiste pesë kërkesa kryesore: nevojat trupore, sigurinë, dashurinë / përkatësinë, vlerësimin dhe vetë-aktualizimin.

Ndër gjërave që pandemia Covid-19 e ka bërë të qartë është se piramida e re Maslow do të duhet të bëjë vend për ndikimin masiv që teknologjia dhe rrjetet sociale kanë pasur në çdo pjesë të jetës sonë. Është e qartë se aksesi në internet do të jetë themelore për renditjen e re, sepse lidhja e vazhdueshme është bërë në mënyrë të paimagjinueshme thelbësore në jetën tonë dhe lidhet drejtpërdrejt në pothuajse të gjitha nivelet e mëparshme të sjelljes në analizën e Maslow.

Mirëmbajtja, siguria, shoqëria, reputacioni dhe përmbushja janë të gjitha ndërthurura këto ditë në bashkëveprimet tona me pajisjet – dhe kryesisht të pashmangshme.  Për t’ju dhënë një ide të shpejtë se sa i gjerë është problemi, provoni këto eksperimente të thjeshta. Por fillimisht një këshillë: Këto teste të qëndrueshmërisë janë vetëm për njerëzit maxhorenë. Mos u përpiqni të impononi ndonjë nga këto vështirësi të ashpra dhe të tmerrshme për ndonjë nga fëmijët tuaj. Ata thjesht nuk janë në lartësinë e detyrës, ata do të thyhen si një vezë dhe do t’ju urrejnë për të paktën një javë.

Të gjitha këto janë teste të bazuara në kohë dhe duhet të keni akoma një orë diku në shtëpinë tuaj për t’ju njoftuar kur janë intervalet e caktuar, sepse nuk mund të përdorni telefonin tuaj ose ndonjë pajisje tjetër të lidhur në kyçin tuaj për të kontrolluar.

Nëse akoma keni një telefon fiks që bie gjatë testeve, mos u shqetësoni – në anën tjetër të telefonit me shumë mundësi do të jetë një telemarketer, mashtrues ose kompani sondazhi i cili me siguri do t’ju telefonojë përsëri.

Testi 1: Vendosini pajisjet tuaja diku larg për 30 minuta, diku nga ora 9 e mëngjesit deri në orën 6 pasdite

Duket se çdokush është në gjendje të bëjë pa pajisjet e tij për gjysmë ore pa u çmendur, por ju do të befasoheni se sa e vështirë është të arrish edhe këtë nivel të moderuar. Të gjithë jemi të ndërthurur (na pëlqen apo jo) shumë më afër 24/7 sesa kemi dashur të jemi. Dhe të jesh pa – edhe për një interval të shkurtër – prodhon shumë më shumë ankth dhe shqetësim sesa mund të prisje. Sigurisht, mjekët dhe nënat, policët dhe agjentët e bursave të gjithë mund të racionalizojnë nevojën për të qenë menjëherë dhe gjithmonë të disponueshëm, por është një nevojë shumë më fizike dhe emocionale se çdo kërkese profesionale.

Testi 2: Uluni në heshtje për 20 minuta pa shikuar telefonin, ekranin ose pajisje tjetër.

Harrojeni ankthin. Po flasim në lidhje me përpjekjen për të kapërcyer varësitë, dëshirat e të cilave janë po aq të nevojshme sa cigaret për disa njerëz. Tymosja ka qenë jo vetëm diçka e nevojshme për njerëzit nervozë, por edhe një moment relaksi.

Përqendrimi para TV dikur ishte një aktivitet për përtacët, por tani lundrimi nëpër rrjetet sociale shërben për një zgjidhje më përtace, më të shpejtë dhe më të kënaqshme. Dhe, sigurisht, ju gjithmonë mund të bëni shumë detyra dhe t’i bëni të dyja në të njëjtën kohë, ndërsa pretendoni gjithashtu se jeni duke dëgjuar komentet e partnerit tuaj. Më e mira nga të gjitha, ju mund t’i thoni vetes që – në një farë mënyre të çuditshme – edhe ju keni qenë produktiv.

Testi 3: Rezistojini tundimit për të parë telefonin ose kompjuterin tuaj për 10 minuta pasi të keni dëgjuar zile, alarm ose njoftim nga një tekst, email, thirrje ose tweet.

Nëse mendoni se kafshët janë të vëmendshëm ndaj çdo lloj zhurme, thjesht hidhni një sy të shpejtë miqve dhe anëtarëve të familjes tuaj kur në telefonat e tyre vjen një mesazh. Dhe ka shumë të ngjarë që ju të mos i rezistoni tundimit. Është e vështirë të mos shpërqendrohesh sa herë që dëgjon atë tingull.

Ne jemi të varur nga ato tinguj edhe pse zhgënjehemi në mënyrë të pashmangshme kur e kontrollojmë atë. Edhe sot, askush (përveç disa nigerianëve) nuk ju dërgoi mesazhe për t’ju bërë të ditur se ju keni trashëguar një milion dollarë nga një i afërm i humbur prej kohësh. Por kjo nuk do t’ju ndalojë të bëni të njëjtën gjë herën tjetër. Ne jemi si qeni që ndjek makinën dhe nuk mund ta shpjegojmë arsyen pse ndodh.

Përfundimi: Po shohim pa pushim që nuk kuptojmë ose vlerësojmë se sa të fuqishme dhe kontrolluese mund të jenë teknologjitë në jetën tonë derisa të jetë tepër vonë për t’u kthyer ose për të provuar të kufizojmë ndikimin e tyre. Beteja me telefonin celular ka humbur prej kohësh. Ne nuk mund të jetojmë pa to. Ndoshta nëse veprojmë së shpejti, mund t’i shpëtojmë fëmijët tanë nga sëmundja dhe njolla ​​e rrjeteve sociale. /BM/

Artikulli paraprakBota po përballet nën kërcënimin e një krize ushqimore
Artikulli tjetërLagarde: Rikuperimi në eurozonë, më i fortë se ç’pritej