A e vonon agjërimi procesin e prodhimit industrial?

Në shkencat e zhvillimit ekonomik, muslimanët akuzohen nga ekonomistët industrial se agjërimi i tyre vonon prodhimin dhe pengon rritjen dhe zhvillimin ekonomik.

Kjo nuk është e saktë, pasi ka njerëz që u rritet prodhimi me agjërim dhe njerëz, prodhimi i të cilëve mbetet i njëjtë. Po, mund të ndodhë në disa raste që të ketë njerëz që u ulet prodhimi nga agjërimi. Çështja ka nevojë për një studim real, në të cilin rastet e rritjes mund të kompensohen me rastet e mangësive dhe të mos ketë vonesa në punë dhe prodhim. Duhet mbajtur mend gjithashtu se janë në pyetje kushtet shëndetësore dhe punët e rënda që mund të kërkojnë ndërprerjen e agjërimit në Ramazan dhe kompensimin e tij nëpërmjet ushqyerjes së të varfërve duke ju dhënë iftare.

Në vendet tona arabe dhe islame shihet se në disa vende njerëzit flenë ditën, pa e lënë pas dore namazin dhe punojnë natën, prandaj prodhimi nuk vonohet domosdoshmërisht.

Nga ana tjetër, shohim se orari zyrtar i punës në administratë dhe biznese fillon në orën dhjetë të mëngjesit në vend të orës tetë, kështu që ora e punës zvogëlohet në dy orë.

Supozimi se agjërimi çon në njëfarë vonese të prodhimit drejt bilancit neto, kjo nuk i intereson atij në nivel individual dhe kolektiv, pasi individi ka nevojë edhe për një pushim javor dhe një pushim vjetor, në të cilin ai pushon nga barra e përditshme e punës. Nuk është domosdoshmërisht e ditur që i bie prodhimi, sepse ai pas pushimit do të kthehet më i fuqishëm dhe më produktiv. Profeti sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, ka thënë: “‘Tepruesi nuk arrinë rrugën ta kaloj, e as mbi shpinën e devës të qëndroj.”

Ashtu si individi ka nevojë për një pushim në të cilin mendja dhe trupi i tij mund të pushojnë, ai ka nevojë për një pushim vjetor në të cilin ai mund të pushojë me përkushtim dhe të pushojë i shëndetshëm nga barrat e ushqimit dhe pijeve. Duke supozuar se prodhimi i tij zvogëlohet gjatë muajit të Ramazanit, të mirat shëndetësore të agjërimit do ta ruajnë shëndetin e agjëruesit dhe ai do të kthehet pas agjërimit si një person më i shëndetshëm dhe më energjik.

Rrjedhimisht, pikëpamja e studiuesve të ekonomisë dhe zhvillimit industrial për agjërimin është e pjesshme dhe e njëanshme, duke marrë parasysh vetëm një aspekt dhe duke neglizhuar të gjitha aspektet e tjera që kanë një vlerë kompensuese që mund ta tejkalojë vlerën e supozuar që mungon. Allahu e di më së miri.

Autor: Dr. Refik Junus El-Misrij

Përktheu nga arabishtja: Mr. Amir Shabani

Artikulli paraprakKosto e rritjes së fëmijëve. Vendet më të shtrenjta për të rritur fëmijë
Artikulli tjetër“Legalizimi i së keqes”