7 P-të e marketingut

Kur flasim për 7 P-të e marketingut nënkuptojmë variablat që i janë shtuar përzierjes tradicionale të marketingut .

Përzierja tradicionale përfshin produktin, çmimin, promovimin dhe vendin.

4 P-të tradicionale

  • Produkti : Është malli ose shërbimi që plotëson nevojën e klientit, për shembull, nëse është një Coca Cola, produkti është ujë i zi i gazuar që plotëson nevojën e etjes së konsumatorit. Për të qenë produkt duhet të ketë përbërës të tjerë si enë, në këtë rast është kanaçe ajo që e ruan produktin nga prodhimi deri në momentin e konsumimit. Përveç kësaj, produkti duhet të ketë një emër që e dallon atë nga pjesa tjetër e produkteve konkurruese, në këtë rast marka Coca Cola është emri që e diferencon atë nga markat e tjera që shiten në treg.
  • Çmimi: Është shuma e parave që klienti është i gatshëm të paguajë për atë të kënaqshme, me shembullin e mëparshëm nëse paguajmë 1,00 dollarë për një kanaçe Coca Cola, ky është çmimi. Konsumatori është i gatshëm ta paguajë atë çmim kur mendon se ajo që merr vlen më shumë se ajo që dorëzon.
  • Promovimi: Njihet edhe me emrin e komunikimit dhe është mënyra në të cilën kompania i dërgon mesazhe audiencës së synuar në mënyrë që ata të dinë për përfitimet e produktit. Në komunikim, mesazhi informon dhe bind audiencën e synuar të preferojë produktet tona dhe t’i blejë ato. Mund të flasim për një reklamë në televizion, një baner në internet, një kontakt të drejtpërdrejtë me klientin, ndër të tjera.
  • Plaza: Plaza është sinonim i shpërndarjes dhe përfaqëson mënyrën në të cilën kompania sjell produktet në vendet, kohën dhe kushtet më të përshtatshme për klientin. Vendi ku klienti gjen produktin e tij duhet t’i përshtatet nevojave të çdo lënde, nëse jeni në universitet nuk duhet të shkoni në fabrikën e Coca Cola për të marrë pijen tuaj, por e gjeni në një kafene që është në. universiteti.

Marketingu evoluon çdo ditë, ndaj duhet të përshtatet dhe të shtojë strategji që i përshtaten më mirë nevojave dhe dëshirave të konsumatorëve dhe klientëve. Kjo është arsyeja pse ne tani flasim për 7 P në marketing.

7 P-të e marketingut

Variablat që janë shtuar janë si më poshtë:

  • Njerëzit ose njerëzit: Njerëzit përfaqësojnë klientët e kompanisë dhe është një nga variablat më të rëndësishëm në marketing, sepse të gjitha strategjitë duhet të rrotullohen rreth plotësimit të nevojave të klientëve. Marketingu fillon me njohjen e klientit përmes hulumtimit të tregut dhe përfundon në prodhimin e kënaqësve për të përmbushur nevojat e paplotësuara të atyre klientëve. Të gjithë njerëzit që punojnë në një kompani duhet të unifikojnë përpjekjet e tyre për të ofruar shërbimin më të mirë ndaj klientit, sepse klienti është arsyeja e tyre për të qenë.
  • Proceset: Proceset i referohen të gjitha aktiviteteve që ndërmarrja kryen për të mbajtur një marrëdhënie të ngushtë me klientët e saj. Kjo marrëdhënie duhet të ndihmojë për t’i dhënë një ndjekje më të mirë klientëve tuaj në të gjitha fazat që ata kanë kontakt me kompaninë; sepse nëse e bëni mirë do të arrini besnikërinë e klientit.

Në këtë variabël, kompanitë përdorin media të automatizuara, informacione dhe të dhëna, për t’i dhënë një përgjigje më të mirë konsumatorëve dhe për t’u shërbyer atyre më mirë, për të vazhduar të llogarisin në preferencën e tyre dhe riblerjen e tyre.

  • Pozicionimi: Pozicionimi është sinonim i prezencës, konkurrenca më e fortë brenda marketingut është të zërë një vend mbizotërues në mendjen e konsumatorit. Pozicionimi është mënyra se si konsumatori na sheh, ne mund të jemi një lider cilësor si Apple ose një lider me çmime të ulëta si Taco Bell.

Çështja është të zëmë një vend të privilegjuar në mendjen e konsumatorit, në mënyrë që marka jonë të mbahet mend, të njihet dhe të preferohet.

Si përfundim, mund të themi se nuk ka rëndësi nëse flasim për 4P apo 7P, e rëndësishme është të dimë se të gjitha veprimet tona të marketingut duhet të bazohen dhe fokusohen tek klienti, duke u përpjekur gjithmonë të tejkalojmë pritshmëritë e tij.

Kompanitë duhet të ofrojnë gjithmonë më shumë vlerë të shtuar sesa klienti pret të marrë. Në këtë mënyrë ne sigurohemi që të mbajmë një marrëdhënie afatgjatë me ta. Për të arritur këtë qëllim, ne duhet të jemi gjithmonë të vetëdijshëm për të përmbushur interesat, shijet dhe preferencat e secilit prej konsumatorëve tanë; këto aspekte janë gjithmonë të ndryshme tek çdo person.

Bëjini vetes një pyetje kur blini një palë këpucë, çfarë preferoni komoditetin apo estetikën? Përgjigja juaj nuk ka rëndësi; një kompani e mirë duhet t’u përgjigjet të dyja nevojave./definebusinessterms/

Artikulli paraprakKompania “Meka Halal Food” ndan ndihma për familjet e prekura nga vërshimet në Skënderaj
Artikulli tjetërKy miliarder humbi 93% të pasurisë së tij