3 vende të tjera të BE godasin pauzën në AstraZeneca pas raporteve të sëmundjes dhe vdekjeve

 

3 vende të tjera të BE godasin pauzën në AstraZeneca pas raporteve të sëmundjes dhe vdekjeve

Mbrojtja e Shëndetit të Fëmijëve »Feed / Aerowenn Hunter

Danimarka, Norvegjia dhe Islanda sot njoftuan se po bashkohen me vendet e tjera evropiane në pezullimin e përkohshëm të përdorimit të vaksinës AstraZeneca-Oxford COVID pas raporteve të mpiksjes së gjakut tek njerëzit që morën vaksinën.

Danimarka pezulloi të shtënat deri në një njoftim tjetër pasi një grua 60-vjeçare vdiq nga një mpiksje gjaku që u formua pasi ajo ishte vaksinuar, njoftoi Reuters.

Vendimi danez erdhi disa ditë pasi autoritetet austriake njoftuan se po pezullonin një seri të vaksinës COVID të AstraZeneca ndërsa po hetonin vdekjen e një personi dhe sëmundjen e një tjetri pasi morën të shtënat. E njëjta grumbull e përdorur në Austri u përdor në Danimarkë, sipas Reuters.

Në Austri, një grua 49-vjeçare vdiq nga çrregullime të rënda të mpiksjes dhe një grua 35-vjeçare zhvilloi një emboli pulmonare – një sëmundje akute e mushkërive e shkaktuar nga një mpiksje gjaku e zhvendosur – dhe po shërohet, tha Zyra Federale për Sigurinë në Kujdesin Shëndetësor (BASG) në Austri.

Gazeta austriake Niederoesterreichische Nachrichten, transmetuesi ORF dhe agjencia e lajmeve APA raportuan se të dy gratë ishin infermiere në të njëjtën klinikë ku u përdor grupi i vaksinave.

Në një deklaratë të siguruar për Reuters, AstraZeneca tha se siguria e vaksinës së saj ishte studiuar gjerësisht në provat njerëzore dhe se të dhënat e vlerësuara nga kolegët kishin konfirmuar se vaksina përgjithësisht tolerohej mirë.

Më parë këtë javë, AstraZeneca raportoi “asnjë ngjarje serioze të konfirmuar të lidhur me vaksinën” gjatë provave dhe tha se po punonte me Austrinë në hetimin e saj.

Estonia, Letonia, Lituania dhe Luksemburgu kanë pezulluar të gjithë ose një pjesë të vaksinës së tyre AstraZeneca si një masë paraprake ndërsa hetojnë shqetësimet në lidhje me mpiksjen e gjakut, raportoi France 24.

Sipas Reuters, Italia njoftoi se ndaloi një grumbull të vaksinës AstraZeneca COVID pas vdekjes së dy burrave që ishin vaksinuar kohët e fundit. Një burrë ishte një oficer detar 43-vjeçar, i cili vdiq pas një sulmi të dyshuar në zemër një ditë pas pushkatimit të tij. Njeriu i dytë, një polic 50-vjeçar, u sëmur brenda 24 orësh nga injeksioni i tij, nuk u shërua kurrë dhe vdiq 12 ditë pasi u vaksinua. Të dy burrat kishin marrë të shtëna nga tufa ABV2856 e AstraZeneca.

Që nga 10 Marsi, 30 raste të ngjarjeve tromboembolike ishin raportuar në EudraVigilance, sistemi për menaxhimin dhe analizimin e informacionit mbi reagimet e padëshiruara të dyshuara ndaj ilaçeve të cilat janë autorizuar ose janë duke u studiuar në provat klinike në Zonën Ekonomike Evropiane.

Siç raportoi Defender sot, 12 mjekë dhe shkencëtarë të shquar po kërkojnë që rregullatorët e BE-së të adresojnë shtatë çështje kritike të sigurisë në lidhje me vaksinat AstraZeneca, Pfizer dhe Moderna COVID, ose të tërheqin miratimin e vaksinave për përdorim në BE.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ndërkohë po i bën thirrje njerëzve që “akoma të shkojnë dhe të marrin vaksinën e tyre COVID-19”, duke theksuar se pezullimi në shumë vende “është një masë paraprake”, raportoi EuroNews.

Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor të Mbretërisë së Bashkuar gjithashtu u bëri thirrje njerëzve që ende të vaksinohen, pasi nuk ishte konfirmuar që vaksina COVID shkaktoi mpiksjen e gjakut te gruaja në Danimarkë.

Më 2 Mars, Defender raportoi se të dhënat qeveritare treguan 43% më shumë raporte të lëndimeve në lidhje me vaksinën AstraZeneca-Oxford në MB, duke përfshirë 77% më shumë ngjarje anësore dhe 25% më shumë vdekje krahasuar me vaksinën Pfizer-BioNTech.

Rregullatori i Britanisë, Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA), drejton YellowCard, e cila është ekuivalenti më i afërt Britanik me Sistemin e Raportimit të Vaksinave të Ngjarjeve të Vezave ose VAERS në SH.B.A.

MHRA nuk shprehu shqetësim në lidhje me numrin e raporteve të ngjarjeve anësore të lidhura me vaksinën COVID të AstraZeneca.

“Problemi me raportet spontane të reagimeve të padëshiruara të dyshuara ndaj një vaksine janë vështirësia shumë e madhe për të dalluar një efekt shkakor nga një rastësi”, tha Stephen Evans, profesor i farmakoepidemiologjisë në London School of Hygiene & Tropical Medicine për France 24.

Muajin e kaluar dy rajone në Suedi ndaluan përkohësisht vaksinat AstraZeneca COVID pasi 400 njerëz morën vaksinën dhe 100 njerëz përjetuan reagime anësore duke i lënë ata të paaftë për të punuar. Një rajon tjetër vëzhgoi një numër befasues të efekteve anësore pas një përpjekje masive vaksinimi të më shumë se 500 njerëzve, raportoi The Defender.

Afrika e Jugut ndaloi përdorimin e vaksinës COVID të AstraZeneca për shkak të efikasitetit të ulët në shkurt dhe vendet evropiane Franca, Gjermania dhe Suedia raportuan më shumë efekte anësore nga vaksina AstraZeneca COVID sesa nga vaksina Pfizer-BioNTech.

Organizata Botërore e Shëndetësisë miratoi vaksinën AstraZeneca-Oxford COVID për përdorim emergjent muajin e kaluar, megjithë shqetësimet në rritje të sigurisë në vendet e tjera dhe provat e dyshimta klinike.

Vaksina COVID e AstraZeneca nuk është aprovuar ende për përdorim në Sh.B.A por prodhuesi i ilaçeve planifikon të paraqesë për Emer

Artikulli paraprak4 shenja që ka ardhur koha të hiqni dorë nga puna juaj ditore dhe të punoni për veten tuaj
Artikulli tjetërDispozita mbi huadhënien