3 pyetje për të përcaktuar nëse puna sjell kuptim për jetën

Steve Johnson, Sipërmarrës, President dhe Bashkëdrejtues në Berkshire Grey

Kuptimi për punën është i rëndësishëm. Për bizneset, është një përbërës kryesor për rritjen ekonomike. Personalisht, gjithmonë më ka ndihmuar të përqëndroj energjinë time. Por tani ka marrë, një kuptim krejt të ri. Ankthi për koronavirusin, shqetësimet rreth ekonomisë, humbja e ritualeve të vendit të punës dhe më shumë kanë destabilizuar botën e punës, për të mos përmendur botën në përgjithësi.

Vendosja e “pse” në punë është padyshim më e rëndësishme se kurrë. Sigurisht, me kaq shumë njerëz pa punë tani, nëse puna i jep kuptim ditës tuaj, mund të ndiheni si në luks. Por thellimi në këto pyetje mund të ndihmojë në kuptimin e situatës aktuale dhe gjetjen e mundësisë tjetër. Nuk ka një mënyrë për të përcaktuar “kuptimin”. Për disa njerëz, kjo ka rrënjë në kthimin e komunitetit. Për të tjerët, kjo është çështje e përmbushjes personale ose qëllimit fisnik. Për disa, bëhet fjalë për para. Por ndërsa kalon  kompani të shumta, nga fillestarë te lojtarët globalë, shfaqen tri pyetje veçanërisht të dobishme, që më kanë ndihmuar mua dhe ekipin tim të reflektojmë mbi rëndësinë e punës sonë.

 A keni një impakt?

Impakti është një nga ato fjalë të çuditshme. Ndërsa kjo do të thotë diçka ndryshe për të tjerët, për mua është e thjeshtë. A kanë veprimet tuaja një impakt në biznes, mbi njerëz të tjerë, në botë? A po i fuqizoni individë dhe grupe të bëjnë më shumë sesa mund të bënin pa ju? Ndoshta ju jeni një punonjës i vijës së parë dhe ndikimi juaj është menjëherë i qartë. Por ndikimi mund të gjendet gjithashtu në kohë të papritura dhe në vende të neglizhuar.

A jeni më i zgjuar se dje?

Kolegji, diploma të avancuara, trajnime, diploma – ato lloje të të mësuarit janë padyshim të rëndësishme për ndërtimin e karrierës. Por kur bëhet fjalë për gjetjen e kuptimit në punë, lloji i të mësuarit për të cilin po flas është pak më i menjëhershëm. Për ta perifrazuar Charles Munger, pyet nëse je pak më i mençur në fund të ditës sesa ishe në fillim.

Ne jemi kuriozë nga natyra. Të mësosh diçka të re është gjallëruese. Të kalosh të njëjtën rutinë, ditë pas dite, thjesht nuk është. Edhe këtu ka një cikël të virtytshëm sa më shumë që mësoni, aq më i angazhuar jeni në karrierë, duke rritur aftësitë individuale dhe përmbushjen dhe duke ndërtuar konkurrencën e biznesit.

A e gjeni veten duke u argëtuar?

Puna nuk është gjithmonë argëtuese. “Kjo është arsyeja pse quhet punë”. Por momentet e gëzimit, jo vetëm kënaqësia, por gëzimi i vërtetë, janë absolutisht kritike. Në fund të fundit, një antidot ndaj pasigurisë në botë mund të jetë vlerësimi i vlerës që po i sillni kompanisë, kolegëve, klientëve, komunitetit dhe vetes suaj. 2020 na ka ftuar të gjithëve që të kërkojmë më thellë në shpirtit tonë dhe të kërkojmë më shumë nga puna. Për të gjitha sfidat që ka sjellë ky vit, ky është një pozicion i papritur. /BM/

ENTREPRENEUR

Artikulli paraprak10 CEO-t më të vlerësuar gjatë krizës së Coronavirusit
Artikulli tjetërKëshilla për të qëndruar të shëndetshëm në punë