10 virtyte të përbashkëta të liderëve të vërtetë

E kemi dëgjuar më parë dhe do të vazhdojmë ta dëgjojmë: Pandemia e Covid-19 ndryshoi në mënyrë dramatike mënyrën se si jetojmë dhe punojmë. Industritë ranë në krizë dhe bizneseve iu desh të ndryshonin strategjitë sa më shpejt të ishte e mundur. Liderëve të biznesit dhe komunitetit në mbarë botën u është dashur të ngrihen si kurrë më parë, dhe sukseset e tyre – dhe suksesi i shumë liderëve para tyre – nuk është rastësi. Këta njerëz janë produkt i atributeve që kaluan vite duke i kultivuar.

Rritja nuk ka të bëjë vetëm me numrat. Ekziston një anë njerëzore që është ndoshta po aq e rëndësishme, si për zhvillimin tuaj ashtu edhe për ata që ju rrethojnë. Është mënyra se si e rrethoni veten me sukses me njerëz inteligjentë, se si i bindni investitorët se ia vleni një goditje dhe si e çoni një biznes në nivelin tjetër. Sigurisht, ne të gjithë kemi vlera të cilave u qëndrojmë me vendosmëri; disa i mësuam në moshë të re, të tjerat mblidhen me kalimin e kohës.

Këtu janë 10 virtytet kryesore të mishëruara nga liderët, dhe lajmi i mirë është se çdokush mund t’i kultivojë ato nëse përpiqet.

  1. Zbatoni “Rregullin e Artë”

Trajtojini të tjerët ashtu siç dëshironi të trajtoheni edhe ju. Është e lehtë të kapemi nga rrjedha dhe të gjithë bëjmë gabime, por e rëndësishme është që të mësojmë prej tyre. Pra, përpara se të veproni, pyesni veten se si do të dëshironit të shpaloset një situatë nëse do të ishit në anën tjetër.

  1. Vendosni një nivel të lartë për talentin

Talenti tërheq talentin dhe liderët e mirë e njohin këtë. Duke mbajtur standarde të larta, ju tërhiqni njerëz që kanë potencialin për të bërë punën më të mirë të karrierës së tyre. Dhe kjo ka një efekt kompleks: të jesh i rrethuar nga njerëz të talentuar i shtyn të gjithë të rriten më shpejt. Manjati i reklamave David Ogilvy tha më së miri: “Nëse secili prej nesh punëson njerëz që janë më të vegjël se ne, ne do të bëhemi një shoqëri xhuxhësh, por nëse secili prej nesh punëson njerëz që janë më të mëdhenj se ne, do të bëhemi një shoqëri gjigantësh”. E thënë thjesht, pranimi i mediokritetit vetëm sa rrit probabilitetin që njerëzit e talentuar të largohen.

  1. Ulni stresin

Ekipet që ndjekin qëllime ambicioze do të kalojnë në mënyrë të pashmangshme periudha të vështira. Një lider i mirë e pranon realitetin e një situate dhe punon me një ekip për të gjetur një rrugë të kënaqshme dhe qetësuese përpara. Ndonjëherë kjo mund të nënkuptojë përdorimin e metodës sokratike dhe të luani avokatin e djallit për të ndihmuar dikë të gjejë një përgjigje. Herë të tjera, mund të nënkuptojë të jeni më praktik për të trajtuar më mirë një proces.

  1. Jepni dhe kërkoni komente

Një lider i mirë e kupton se rritja nuk ndodh pa feedback. Mund të jetë e frikshme të kesh një bisedë të drejtpërdrejtë, por ka një kosto më të lartë nëse del një problem, ​​sepse një punonjës nuk ka pasur kurrë mundësinë për të korrigjuar kursin. Dhe, mos harroni se feedback-u nuk është një rrugë njëkahëshe: Liderët më të fortë e bëjnë të nevojshme ta mbledhin atë për t’u përmirësuar. Bërja e këtij një procesi të rregullt dhe të dyanshëm e heq frikën prej tij dhe i lejon njerëzit (përfshirë veten) të rriten.

  1. Krijoni ndjenjën e përgjegjësisë

Një lider efektiv e kupton atë për të cilën ai firmosi, si dhe afatet kohore në të cilat duhet ta realizojë atë. Ajo ose ai zotëron sukseset dhe dështimet dhe pret të njëjtën gjë në këmbim. Rezultatet e forta burojnë nga përgjegjësia e përbashkët.

  1. Parashikoni të ardhmen

Liderët e mirë e kuptojnë realitetin e sotëm, por planifikojnë për të nesërmen, muajt dhe vitet e ardhshme. Dështimi për të parashikuar është një nga stresorët dhe rëniet më të zakonshme për një lider të ri.

  1. Investoni në mësim dhe zhvillim

Kishte një moment kur nuk dinim të bënim punën që kemi sot. Një lider i suksesshëm njeh potencialin e atyre që janë në orbitën e tyre dhe investon në to. Është e thjeshtë, në fakt: Edukimi dhe motivimi çojnë në kompetencë; kompetenca dhe pasioni çojnë në zotërim; dhe zotërimi i zanatit është një nga shpërblimet më të mëdha të jetës. Investoni në ekipin tuaj dhe ai do të paguajë dividentët. Siç tha ish-CEO dhe kreu i Starbucks, Howard Schultz, “Trajtimi i punonjësve me dashamirësi nuk duhet të shihet si një kosto shtesë që zvogëlon fitimet, por si një energjizues i fuqishëm që mund ta rrisë ndërmarrjen në diçka shumë më të madhe nga sa mund të imagjinonte një lider.”

  1. Komunikoni qartë

Ne jetojmë në një botë digjitale. Inovacioni e ka bërë jetën më të drejtpërdrejtë, por gjithashtu ka ngritur pengesa të reja. Teksti i shkruar, qoftë në prozë apo në mesazhe të shpejta në Slack, mund të interpretohet në mënyra të ndryshme, kështu që gjithmonë flisni dhe shkruani qartë dhe shkurt. Përdorni një gjuhë specifike me shembuj të vërtetë për të dërguar mesazhet e duhura. Kushtojini vëmendje takimeve të stafit tuaj dhe sigurohuni që t’i kaloni informacionet raporteve tuaja të drejtpërdrejta. Ndihmojmini të gjithë të kuptojnë pamjen e madhe dhe të vogël.

  1. Inkurajoni debatin e ndershëm

Rrethimi me njerëz me prejardhje të ndryshme hap rrugën për një sërë këndvështrimesh të ndryshme dhe natyrisht sjell debat miqësor (dhe ndonjëherë jo aq miqësor). Synoni gjithmonë të përdorni të dhëna ose logjikë kur ndani këndvështrimin tuaj. Liderët e mirë duhet të jenë të kënaqur kur fiton ideja më e mirë, pavarësisht se kush e ka ofruar atë. Inkurajoni pyetjet, tregoni kuriozitet dhe ndiqni temat. Të gjithë sjellin një lente të ndryshme dhe grupi do të bëhet më i zgjuar nëse kupton se çfarë po sheh secili.

  1. “Asgjesoni” politikat

Liderët më të mirë i urrejnë politikat e zyrës, që u përkufizuan në mënyrë të paharrueshme nga bashkëthemeluesi dhe partneri i përgjithshëm i Andreesen Horowitz, Ben Horowitz si “përparimi i karrierës ose agjendës tuaj me mjete të tjera përveç meritës ose kontributeve”. Mos ji ky person. Politika është toksike dhe mund të çmontojë shpejt kulturën e kompanisë për të cilën keni punuar shumë për të ndërtuar.

Si çdo gjë në jetë, angazhimi shkon në një rrugë të gjatë. Kufiri i vetëm është ai që i vendosni vetes./entrepreneur/

Artikulli paraprakGjashtë tipat e personave me “kokë të vështirë”
Artikulli tjetërFilozofia e ekonomisë islame