10 cilësitë e njerëzve me integritet

Integriteti, siç përcaktohet nga fjalori, është “cilësia e të qenit i ndershëm ose me parime të forta morale”. Njerëzit me integritet njihen përgjithësisht si të besueshëm, të ndershëm dhe të mirë. Kjo është një cilësi që të gjithë duhet të përpiqen për ta patur.

Përveç kësaj, të gjithë duhet të përpiqen të rrethojnë veten e tyre me njerëz që kanë integritet të vërtetë. Si mund të dalloni që dikush ka atë që konsiderohet integriteti i vërtetë?

Nuk është diçka që mund të falsifikohet, por ekzistojnë disa mënyra për të dalluar se dikush ka integritet të vërtetë dhe nuk po e sajon.

Këtu gjeni sjelljet kryesore që zbulojnë nëse dikush ka llojin e integritetit që dëshironi në një bashkëshort, shok apo bashkëpunëtor:

Marrja e përgjegjësive për veprimet e tyre

Integriteti ka të bëjë me një nivel të lartë ndershmërie. Kur dikush merr përgjegjësinë për veprimet e tij, ju e dini se ai është një person i ndershëm.

Nuk është gjithmonë e lehtë të marrësh përgjegjësinë për gjërat që ndodhin, por është gjëja e duhur për t’u bërë. Njerëzit me integritet zgjedhin të bëjnë gjënë e duhur, edhe kur është e vështirë.

Vënë nevojat e të tjerëve përpara të vetave

Në një botë që është aq e fokusuar në individualizmin, mund të jetë e rrallë për të gjetur dikë që fokusohet në atë që është e mirë për bashkësinë kolektive. Njerëzit që i vënë nevojat e të tjerëve mbi nevojat ose dëshirat e tyre tregojnë integritet të vërtetë.

Natyrisht, ata nuk e bëjnë këtë thjesht për të fituar lavdërim dhe njohje. Dikush me integritet të vërtetë është i interesuar vetëm për të bërë gjënë e duhur.

Ofrohen për të ndihmuar të tjerët në nevojë

Psikologët thonë se puna vullnetare është një vend i mrekullueshëm për të gjetur njerëz që kanë integritet. Kjo është për shkak se njerëzit me integritet të vërtetë nuk kanë asnjë dyshim për të ofruar kohën e tyre për të ndihmuar njerëzit në nevojë.

Ata duan të ndihmojnë ata që janë më pak fatlumë se vetja e tyre. Për më tepër, ata e bëjnë këtë me gjithë qejf. Nëse punon me të tjerët për të ndërtuar një shtëpi në një vend në zhvillim, ose duke ndihmuar me mbledhjen e ushqimeve, personin që ka integritet të vërtetë do ta gjeni duke ndihmuar ata në nevojë.

Ju japin të tjerëve të drejtën për të dyshuar

Psikologët gjithashtu thonë se dikush me integritet nuk del menjëherë në përfundime. Ata gjithmonë u japin mundësi të tjerëve të shpjegojnë veten e tyre dhe të ecin përpara duke marrë parasysh edhe pikëpamjet e tjera.

Dikush me integritet e di që gjërat nuk janë gjithmonë ashtu siç duken dhe se secili person ka një pikëpamje unike që meriton të dëgjohet. Si të tillë, ata zgjedhin të ofrojnë përfitime nga dyshimi.

Zgjedhin ndershmërinë mbi të gjitha

Gënjeshtrat e vogla mund të jenë joshëse, por dikush me integritet të vërtetë nuk e jep veten ndaj këtij impulsi të veçantë. Integriteti do të thotë të jesh i sinqertë dhe dikush me integritet të vërtetë do ta jetojë këtë cilësi çdo ditë.

Ju gjithmonë mund t’i besoni këta njerëz që t’ju japin mendimin e tyre të ndershëm dhe do të jetë një pikëpamje që duhet ta vlerësoni.

Shprehin respekt ndaj të gjithëve

Respekti shpesh konsiderohet diçka që duhet fituar, por dikush me integritet shfaq respekt për të gjithë ata që takon. Dikush me integritet të vërtetë e di se të gjithë meritojnë respekt dhe meritojnë të trajtohen si një qenie njerëzore.

Njerëzit me integritet të vërtetë nuk do të kapen kurrë duke u treguar të pasjellshëm me kamarierët apo punonjësit e shërbimit ndaj klientit.

Shfaqin përulje

Një person me integritet do të jetë krenar për arritjet e tij, por në të njëjtën kohë do të jetë i përulur. Me fjalë të tjera, ata e dinë dallimin midis vetëbesimit dhe arrogancës.

Një person me integritet të vërtetë do të njohë anët e forta, si dhe pikat e dobëta. Ata i njohin pikat e tyre të forta, por ata gjithmonë përpiqen të përmirësojnë veten në një farë mënyre.

Janë në gjendje të pranojnë se e kanë gabim

Kujt i pëlqen të pranojë se e ka gabim? Nuk është argëtuese dhe mund të jetë një përvojë poshtëruese, por një person me integritet të vërtetë nuk e ka problem të pranojë kur e ka gabim ose kur ka bërë një gabim.

Ju do të dalloni se ata janë gjithmonë të parët që ndalojnë, pranojnë gabimet e tyre dhe kërkojnë falje nëse duhet.

Shfaqin rregullisht siguri

Një person me integritet të vërtetë do të shfaqet gjithmonë në një detyrim. Kur ata thonë se ju mund të mbështeteni në to për diçka, ju e dini se ata do ta mbajnë fjalën e tyre.

Integriteti ka të bëjë me të qenit personi më i mirë që mund të jesh dhe besueshmëria është pjesë e kësaj. Njerëzit me integritet të vërtetë nuk do të stepen kurrë nëse ata mund t’ju ndihmojnë. Ju mund të mbështeteni me besim tek ata.

Përçojnë mirësi të vërtetë

Mbi të gjitha, njerëzit me integritet janë të sjellshëm. Ata nuk janë lloji i personit që thonë diçka që nuk e kanë ndërmend.

Ata nuk do t’u thonë diçka të këndshme në fytyrë dhe diçka mizore pas shpine. Një person me integritet të vërtetë e di se ka forcë në të qenit i mirë.

“Integriteti i vërtetë është të bësh gjënë e duhur, duke e ditur se askush nuk do ta dijë nëse e keni bërë këtë apo jo” – Oprah Winfrey

Artikulli paraprakZekati në aspektin social dhe ndikimi i tij në krijimin e modeleve pozitive
Artikulli tjetërPasiguritë nga pandemia, investitorët i kthehen floririt