ZHVILLIMI I VETVETES

“Gjëja më e vogël që njeriu mund të këjë me veten, është që të mundohet të bëhet më i mirë se sa është.”

Dr. Ibrahim el-Fekij

Zhvillimi i njeriut është gjëja kryesore që kërkojnë firmat, ndërmarrjet etj., kur dëshirojnë të punësojnë dikë. Ndokush mund të ketë diplomë të fakultetit nga ndonjë universitet i mirë dhe kualitativ, por i njëjti nëse nuk mundet të komunikojë shkëlqyeshëm me njerëzit mund të largohet nga puna. Ose mund të ndodhë që ndonjë drejtor, çfarëdo drejtori qoftë, nuk mund ta çojë përpara atë që ai drejton, mundet nga konkurrenca dhe vjen deri në atë gjendje sa të mbyllet ajo që ai drejton.

  • Fjala “zhvillim” nënkupton zhvillimin në shtatë shtyllat e jetës (të cilat i kemi përmendur më herët).
  • Ndërsa fjala “njeri” nënkupton qenien e njeriut në tërësi.

Për këtë arsye themi se “zhvilliim i njeriut ose “zhvillimi i vetvetes” nuk nënkupton shkollimin, arsimimin ose diçka tjetër të tillë, por nënkupton sjelljet qe ka njeriu dhe me të cilat arrin të jetojë një jetë të lumtur dhe të mirë.

Me pikat që do të sjellim në vijim do të kuptosh se si këshilla “zhvillimi i vetvetes” do të ta mbushë mendjen me njohuri të shumëngjyrshme, do të shkathtesojë dhe do t’i vendos në funksion të gjitha aftësitë e tua, imagjinatën tënde dhe do të ta mundësojë realizimin e qëllimeve të tua. Por e gjithë kjo mund të arrihet kur e merr këtë këshillë dhe vepron sipas saj.

Ka shumë gjëra që të mundësojnë të zhvillosh vetveten, do t’i përmendim disa prej tyre në disa pika:

  1. Leximi:

Në hapësirën tonë njerëzore kemi libra nga lloje t| shumta, kemi libra që flasin për mendimin pozitiv, libra që flasin për përforcimin dhe zhvillimin e memories dhe përqendrimit. Kemi libra që flasin për mëny- rën se si të kontrollojmë ndjenjat në momentet e dhimbjes apo fatkeqësive. Kemi libra që flasin për lidhjet bashkëshortore, për lidhjet mes prindërve dhe fëmijëve. Libra që flasin për njohjen e vetvetes, për formimin personalitetit dhe për vetëbesimin. Por edhe shume libra të tjerë që rrahin tematika të ndryshme nga ato qe kane të bëjnë me njeriun. Lexo libra të drejtimit tënd ose libra të tematikave që ti preferon! Do ta shohesh se me lexim do të arrish ta ngresh personalitetin tënd në një nivel më të lart të pozitivitetit dhe kjo druajtje ose ky zhvillim do të të bëjë të arrish atë që dëshiron.

Lexo më së paku nga njëzet minuta në ditë dhe do ta shohësh ndryshimin që do të pësosh në veten tënde, në sjelljet e tua dhe në mendimet e tua.

  1. Dëgjimi:

Nëse e preferon dëgjimin dhe e ke më të lehtë të dëgjosh se sa të lexosh atëherë dëgjo emisione (dokumentare) shkencore, sociale, ekonomike etj. Ndërsa unë të këshilloj që të lexosh dhe të dëgjosh në të njëjtën kohë, sepse në këtë mënyrë ti zhvillon dy shqisat e tua kryesore, të cilat kanë ndikim të madh në mendimet e tua dhe botëkuptimet e tua. Prej vendeve më të preferuara për të dëgjuar emisione shkencore është automjeti, sepse në këtë mënyrë t’i shfrytëzon kohën gjatë së cilës udhëton për në punë, shkollë ose diku tjetër. Në këtë mënyrë ti e bën veturën tënde ose mjetin me të cilin udhëton, një shkollë tënden në të cilën mëson gjëra të ndryshme. Dhe padyshim kjo do të të ndihmojë për të ta zhvilluar mendimin tënd pozitiv.

3. Shikimi:

Ndokush nuk i pëlqen CD-të vetëm me zë ose emisionet shkencore vetëm me zë, por pëlqen më shumë filmat dokumentarë, emisionet televizive ose dramat teatrale. Ka të atillë që ndikohen më shumë kur ata që e dëgjojnë dhe e shohin, kur shohin aktoret qe paraqesin njohuri te ndryshme. Preferojnë që t’i shohin gjërat e jo vetëm t’i dëgjojnë ose t’i lexojnë.

  1. Tubimet ose tribunat:

Gjithashtu, mund të përfitohet nga përvoja e njerëzve të tjerë edhe duke marrë pjesë në tubime të ndryshme ose tribuna të ndryshme. Në këtë mënyrë njihesh me njerëz dhe je në lidhje të drejtpërdrejtë me ta.

Unë personalisht marr pjesë në tubime të ndryshme, ulem me njerëzit dhe komunikoj me ta në mënyrë që të përfitoj nga përvoja e tyre. Edhe pse lexoj çdo javë gati nga 5 libra, dëgjoj vazhdimisht emisione apo ligjërata, qoftë gjatë udhëtimit, qoftë në veturën time etj., përcjell edhe emisione televizive, por, krahas kësaj, shkoj edhe në tubime të ndryshme. Shkoj sidomos në tubimet e njerëzve që kemi përafërsisht të njëjtin profesion dhe të njëjtat ambicie.


5. Seminaret:                                             

Nëse vërtet dëshiron të përfitosh nga pervoja e njerëzve apo nga aftësitë e tyre, këtë mund te arrish  edhe duke ndjekur seminare, kurse të shkurta me tema të përcaktuara nga lëmenj te ndryshem. Ne kete mënyrë mund të përfitosh shumë, sepse seminaret zakonisht janë të gjatë, janë nga 2 dite, 3 dite ose me shumë. Në seminare gjërat që kanë të bëjnë me temën e seminarit ose konferencës shkencore shtjellohen më hollësisht dhe në mënyrë profesionale. Ndërsa nga aspekti ekonomik kushtojnë më shumë se sa tubimet apo tribunat.

  1. Kurset:

Nëse dëshiron që të përfitosh edhe më shumë nga aftësitë e të tjerëve dhe nëse dëshiron të specializohesh për ndonjë gjë, pa dyshim që kurset janë më të përshtatshme për këtë se çdo gjë tjetër. Mund të zgjasin një muaj, dy muaj ose edhe më shumë, por çdo gjë shkon e programuar dhe duke u shtjelluar hollësisht. Në fund të kursit vlerësohesh dhe nëse arrin të kalosh me sukses kursin merr edhe diplomë. Kjo të bën të specializuar në atë çështje në lidhje me të cilën ke ndjekur kursin e caktuar.

Siç po e sheh ti, lexues i nderuar, nuk ka ndonjë pengesë që mund të të ndalojë njeriun të përparojë. E vetmja pengesë dhe e vetmja gjë që e pengon njeriun të aftësohet dhe të përparojë është vetvecja e tij. Sepse nëse njeriu me të vërtetë dëshiron të ndryshojë gjendjen e tij nga të qenit negativ në pozitiv apo nga të qenit pasiv në aktiv, ai mund ta bëjë këtë. Kjo këshillë, në të cilën jemi tani, të ndihmon që ta përmirësosh jetën tënde dhe të përparosh. Nga ana tjetër, nuk të lejon të jesh negativ apo pasiv.

Strategji të të menduarit | Dr. Ibrahim el-Fekij

Artikulli paraprak7 shenja se jeni person shumë i zënë
Artikulli tjetërPropozimi i Charles Michel për zhbllokimin e situatës