Vendet më të pasura dhe më të varfra në BE

Familjet daneze janë më të pasurat në Bashkimin Europian, sipas një analize të të dhënave nga banka qendrore e vendit “Danmarks Nationalbank”.

Një familje në Danimarkë mesatarisht kishte 1.88 milion korona daneze (300 mijë dollarë) pasuri financiare në tremujorin e katërt të vitit 2020.

Të dhënat u nxorrën nga zbulimi i Bankës Qendrore Europiane të llogarive financiare për 27 vendet anëtare të BE-së.

Shifrat treguan se danezët zakonisht kishin borxhe më të larta, me 560 mijë korona daneze, të ndjekur nga Luksemburgu, ku njerëzit kishin zakonisht 660 mijë korona daneze detyrime.

Sidoqoftë, Danmarks Nationalbank vuri në dukje se shumica e detyrimeve të danezve ishin në borxhe bankare dhe hipotekore “kolateral të pasurive të patundshme (afërsisht 86 për qind)”.

“Kështu, borxhi i danezëve kompensohet kryesisht nga vlera e pasurisë së banesave, e cila nuk përfshihet në pasurinë financiare,” shpjegoi banka qendrore.

Në përgjithësi danezët kishin pasuri financiare neto prej 1.32 milion korona daneze, gati trefishi i mesatares së BE prej 450 mijë korona daneze.

Banka qendrore e Danimarkës gjithashtu theksoi se ndërsa kjo pasuri ishte mesatare, kishte një ndryshim të rëndësishëm midis individëve.

Analiza e bankës qendrore tregoi se pasuria e danezëve ishte rritur edhe më shumë në tremujorin e parë të këtij viti, në një mesatare prej 24 mijë korona daneze për person.

Familjet në Holandë kishin shumën e dytë më të lartë në pasuri financiare, me 1.58 milion korona daneze, ndjekur nga Luksemburgu (1.59 milion koronë daneze) dhe Suedia (1.51 koronë daneze).

Ndërkohë, familjet në Rumani rezultuan më të varfërat në BE, me vetëm 80 mijë korona daneze në pasuri financiare.

Artikulli paraprakPyetjet në një intervistë pune që thonë për ju, më shumë se sa mendoni
Artikulli tjetërBQK: Ekonomia e Kosovës ka rënë 3.9 për qind gjatë vitit 2020