Vendet e BE humbin pothuajse 6 milionë vende pune për shkak të pandemisë Covid-19

Kriza e koronavirusit ka pasur një ndikim të pashembullt në ekonominë e BE, si dhe tregun e punës dhe shoqërinë, tha Fondacioni Evropian për Përmirësimin e Kushtet e Jetës dhe Punës (Eurofound) në një raport të ri.

Sipas agjencisë, “Kishte 5.7 milion më pak njerëz në punësim në BE deri në pranverën e vitit 2020 sesa në fund të vitit 2019”, me nivelin e papunësisë në të gjithë bllokun prej 27 vendeve të rritur nga 6.6 përqind në 6.7 përqind për të njëjtën periudhë.

Në 12 muaj përpara pranverës 2020, punësimi në BE ra me 2.4 përqind, orët javore të atyre që ende punojnë ranë me gati një orë dhe pjesa e punëtorëve të punësuar por që nuk punojnë u dyfishua në 17 përqind. “Deri në korrik të vitit 2020, gati 50 përqind e punëtorëve të BE ishin zhvendosur në telework të plotë ose të pjesshme, duke hapur gjiret e reja të tregut të punës pasi më të arsimuarit dhe ata në zonat urbane ishin më mirë të punonin nga shtëpia.”

Të rinjtë përjetuan rënien më të theksuar të punësimit, ndërsa punëtorët në moshë madhore (25-54 vjeç) dhe punëtorët meshkuj më të vjetër kishin më shumë gjasa të shikonin orët e tyre të punës të shkurtuara.

Kishte gjithashtu ndryshime të konsiderueshme për sa i përket kushteve të punës midis vendeve anëtare, me Francën, Poloninë, Italinë dhe Greqinë të goditur më rëndë nga pandemia, sipas raportit.

 

“Kriza 2008-2010 pa humbjet më të mëdha në mes të shpërndarjes së pagave ndërsa, deri në TM2 2020, kriza Covid-19 kishte ndikuar kryesisht tek punëtorët me pagë më të ulët.”

Eurofound ka parashikuar që nivelet e papunësisë të rriten në 8.6 përqind në 2021 dhe të qëndrojnë në tetë përqind në 2022. “Pavarësisht ndikimeve më të gjera të pandemisë në kushtet e jetesës dhe punës dhe sektorë të ndryshëm të ekonomisë, këto norma mbeten nën majat e përjetuara gjatë kriza globale financiare dhe ekonomike e 2008–2010.”

RT

Artikulli paraprakFrika më e madhe e Wall Street nuk është Covid, por Inflacioni
Artikulli tjetërRriten çmimet e tregtisë me pakicë të produkteve ushqimore, pijeve dhe duhanit