Turqia nga shtetet e vetme në botë me rritje ekonomike në kohë pandemie

Ekonomia e Turqisë është rritur për 5.9% në tremujorin e katërt të vitit 2020, duke bërë një rritje totale vjetore prej 1.8%.

Sipas Reutersit, Turqia bëhet një nga vendet e vetme që ka pasur rritje të ekonomisë në kohë pandemie.

I nxitur nga një shpërthim kredie në mes të vitit 2020, PBB-ja e tremujorit të katërt u rrit 1.7% nga tremujori i mëparshëm mbi një bazë sezonale dhe të rregulluar kalendarike, tha Instituti Turk i Statistikave.

Një rritje e produktit të brendshëm bruto (PBB) në gjysmën e dytë të vitit që tejkaloi normën e mundshme të Turqisë u nxit nga një dyfishim i afërt i huazimit nga bankat shtetërore për të përballuar valën fillestare të virusit.

Ndërsa tejkaloi performancën e të gjithë kolegëve të tregut në zhvillim (EM) dhe G-20 përveç Kinës, rritja e Turqisë erdhi me një çmim: Kredia e lirë përshpejtoi një rënie rekord të lirës turke, tërhoqi rezervat e valutave të huaja të vendit dhe ndihmoi në shtyrjen e inflacionit në 15%. Gjithashtu, u krijuan pak vende pune.

Rimëkëmbja ishte “e paekuilibruar dhe në fund të fundit përkeqësoi disa nga dobësitë e jashtme të vendit”, tha Jason Tuvey, ekonomist i lartë i EM-së në Capital Economics.

Lira u fiksua në 7.351 ndaj dollarit pas të dhënave të PBB-së dhe ishte 1% më e fortë në ditë.

Monedha e paqëndrueshme u rrëzua javën e kaluar pas një tubimi që filloi në fillim të nëntorit kur presidenti turk Tayyip Erdogan premtoi një epokë të re ekonomike miqësore me tregun.

Ministri i Financave Lutfi Elvan, i emëruar në nëntor, tha në Twitter të hënën se Turqia, do t’i japë përparësi stabilitetit të çmimeve këtë vit. Analistët thonë se ekonomia duhet të zgjerohet me afërsisht 5% në 2021 pavarësisht politikës së shtrënguar monetare./IO

Artikulli paraprak9 strategji se si të ushtrojmë vetëkontroll
Artikulli tjetërENERGJIA FIZIKE