Tim Ferriss: Kjo pyetje do të zbulojë nëse jeni me të vërtetë të suksesshëm

Tim Ferriss është një djalë shumë i suksesshëm. Që nga dalja në treg e bestsellerit të tij masiv The 4 Hour Workweek, 13 vjet më parë, Ferriss ka grumbulluar një pasuri, ka nxjerrë katër libra të suksesshëm, ka filluar një podcast të njohur, ka investuar në startup-e të shumta dhe konsiderohet si një nga zërat më të zgjuar në përsosmërinë personale.

Por ekziston një përkufizim i suksesit që Ferriss nuk arriti të bëjë: suksesin e tij. Në një intervistë me GQ kohët e fundit, mësuesi i produktivitetit shpjegoi se për vite me radhë pas librit të tij të shkëlqyer ai në të vërtetë po ndiqte qëllimet e gabuara. Vetëm kohët e fundit ai përcaktoi dhe filloi të arrijë suksesin e vërtetë.

“Të suksesshëm” por prapë të mjerë        

Çdo libër që ka shkruar, Ferriss i shpjegon intervistuesit Clay Skipper, se synon të maksimizojë prodhimin në një zonë të veçantë. Me The 4 Hour Workweek, “qëllimi ishte të siguronim një paketë mjetesh për maksimizimin e  rendimentit në orë”, thotë ai. “4-Hour Body po siguronte një paketë për optimizimin fizik dhe rikompozimin e trupit. 4-Hour Chef ishte një paketë mjetesh për mësim të përshpejtuar. Tools of Titans dhe Tribe of Mentors kombinojnë të gjitha ato, plus paketën e shëndetit psiko-emocional”. Por, pavarësisht shkrimit të gjithë atyre librave, Ferriss vuri re se ndërsa ishte më i pasur, më i zgjuar dhe më i mirë, ai nuk ishte shumë i lumtur. “Unë e gjeta veten time, pasi kam kontrolluar shumë nga ato kuti, ende duke vuajtur,” pranon ai. Dhe nuk është vetëm. “Unë njoh miliona-milionerë dhe miliarderë që janë krejtësisht të mjerë,” shton ai. Me këtë realizim, Ferriss filloi një udhëtim shumëvjeçar për të qetësuar demonët e tij të brendshëm dhe për të mësuar të jetonte rehat në lëkurën e tij. Fama dhe pasuria janë të këndshme, por paqja e mendjes, kuptoi ai, është përkufizimi i vërtetë i suksesit. “Nuk ka rëndësi se sa para keni, nuk ka rëndësi se sa efektiv ose efikas jeni. Nuk ka rëndësi se çfarë lloj lodrash zbukuruese mblidhni. Nuk ka rëndësi se si është personi juaj i rëndësishëm, nëse bota e brendshme, monologu ose dialogu juaj i brendshëm, është zëri i zemërimit ose dëshpërimit, zhgënjimit ose trishtimit pjesën më të madhe të kohës, “shpjegon ai. Pa paqen e mendjes, çfarë kuptimi ka vlera neto prej një milion apo miliard dollarësh? Pa dashur veten, si mund ta duash dikë tjetër? Suksesi pa vetë-pranim nuk është aspak sukses.

Çfarë të kontrolloni përveç llogarisë tuaj bankare ose numërimit të ndjekësve

Intervista e gjatë hyn në detaje në lidhje me kërkimin e vazhdueshëm të Ferriss për suksesin e brendshëm, në krahasim me suksesin e jashtëm, duke përfshirë rekomandime për libra që ia shtynin mendimin dhe shumë entuziazëm për psikologjinë. Kontrolloni nëse mendoni se këto mjete mund të jenë të dobishme për ju, por një nga njohuritë e Ferriss është që për çdo përpjekje ambicioze që duhet të dëgjojë.

Është e lehtë të matësh suksesin konvencional. Ju shikoni gjendjen tuaj bankare, kontrolloni numrin e ndjekësve tuaj, ose shfaqni makinën me shkëlqim në rrugë. Matja e suksesit real, të brendshëm është më e vështirë. Sidoqoftë, Ferriss sugjeron një shënues të qartë nëse e keni bërë atë psikologjikisht që çdokush mund ta përdorë si pikë referimi për përparimin e tij të brendshëm.

“Si ndiheni kur zgjoheni dhe para gjumit dhe sa lehtë bini në gjumë? Koha në shtrat në mëngjes dhe natën ju tregon të gjitha ato që ju duhet të dini“, pohon Ferriss.

A zgjoheni të shqetësuar apo me energji? Dëshironi të ngriheni nga shtrati apo të fshiheni nën mbulesë? Natën, a largoheni paqësisht ose luftoni me shqetësimet përreth dhe keqardhjet bezdisëse? Nëse doni të shihni nëse jeni të suksesshëm, sugjeron Ferriss, gjithçka që duhet të bëni është të pyesni veten se si flini natën.

“Do ta kisha të vështirë ta quaj veten të suksesshëm nëse po përjetoj ankth, frikë, keqardhje kur jam në shtrat në mëngjes ose para se të shkoj në shtrat”, përfundon ai. Më shumë prej nesh ndoshta duhet të miratojnë këtë përkufizim të suksesit. /BM/

Artikulli paraprak3 strategji se si të konkurrojmë dhe fitojmë në një mjedis biznesi që ndryshon vazhdimisht
Artikulli tjetëriPhone 12 do të shiten pa kufje dhe karikues në kuti