Si Trump e ka ndryshuar Amerikën

Presidenca e Donald Trump është përcaktuar kryesisht nga mosrespektimi i tij i parimeve dhe normave politike. Trump me qëllim kërkoi të përdorte politikën e brendshme dhe të jashtme për të ndryshuar rrënjësisht rolin e Amerikës në botë. Dhe ai prishi status quo-në në Uashington, duke ripërcaktuar rolin e qeverisë federale në jetën e përditshme amerikane në mënyra të përkohshme dhe për një efekt më afatgjatë. Më poshtë jepen disa nga pikat dhe mënyrat më domethënëse me të cilat Trump vulosi ndikimin e tij mbi SHBA dhe botë.

Koronavirusi dhe shëndeti publik

Përgjigja federale ndaj pandemisë së koronavirusit ishte fokusi më i madh i administratës Trump gjatë vitit të fundit të Presidentit në detyrë dhe dështimi i saj më i madh. Trump mbajti tubime të mëdha në muajt e fundit të zgjedhjeve presidenciale ku morën pjesë qindra njerëz.

Fitorja e vetme ishte zhvillimi i shpejtë i dy vaksinave të koronavirusit që u autorizuan deri në dhjetor. Por pjesa tjetër e trajtimit të pandemisë u përcaktua nga hapa të mëdhenj, dhe ndonjëherë edhe fatalë.

Nuk ka asnjë trajtim të mirë, specifik për infeksionin e koronavirusit dhe përpjekjet e SH.B.A.-së për të ndihmuar në shpejtësinë e zhvillimit të qasjeve të reja ishte e mesme nga një theks i hershëm ilaçeve që ishin provuar të ishin krejtësisht të padobishme, veçanërisht hidroksiklorokina .

Imigracioni

Politikat e imigracionit të Administratës Trump ishin në qendër të presidencës së tij, që kur ai shpalli kandidaturën. Administrata nxori qindra veprime ekzekutive që kufizonin imigracionin e ligjshëm dhe të paligjshëm në Shtetet e Bashkuara, duke filluar me një nga veprimet e tij të para si President: ndalimin e udhëtimit, i cili u kritikua si një përpjekje për të ndaluar myslimanët nga SHBA. Pas shumë betejash ligjore, përfshirë disa raste kur ndalimi u bllokua nga gjykatat, Gjykata e Lartë mbështeti një përsëritje të ndalimit në 2018.

Ekonomia

Numrat e të papunëve në 2019 ranë në pikën e tyre më të ulët që nga viti 1969, por kjo ishte para se pandemia Covid të shkatërronte bizneset amerikane dhe ekonominë, duke ngritur kështu nivelin e papunësisë. Tani, më shumë se 10 muaj nga pandemia, tregu i punës në SHBA vazhdon të lëkundet. Dhe për këtë ka prova se pandemia i ka dhënë një goditje të fortë ekonomisë amerikane, me rreth 4 milion punë të humbura përgjithmonë.

Tregtia

Trump doli nga Partneriteti Trans-Paqësor gjatë muajit të tij të parë në detyrë. Administrata e tij zhvilloi një luftë tarifore çeliku dhe alumini kundër partnerëve kryesorë tregtarë të SHBA, duke bërë që çmimet e shumë produkteve të bëra me metalet të rriteshin. Administrata e tij gjithashtu kërcënoi të lëshonte dhe, ndonjëherë, ndiqte tarifa kundër një sërë produktesh evropiane – duke përfshirë makina, djathë, verë dhe uiski.

Drejtësia dhe Departamenti i Drejtësisë

Nga të gjitha trashëgimitë e politikave të Presidentit, emërimet e tij në gjyqësor ishin më të qëndrueshmet: Ai emëroi me sukses qindra gjyqtarë federalë dhe tre gjyqtarë të Gjykatës së Lartë, duke siguruar një ndikim të fortë konservator. Por qasja e Trump ndaj Departamentit të Drejtësisë mund të kuptohet më së miri nga fakti që ai ka thënë se e sheh veten si zyrtarin kryesor të zbatimit të ligjit të vendit. Nga ana tjetër ai ka hyrë në histori si presidenti i parë i SHBA që akuzohet dy herë për shkarkim nga detyra.

Arsimi

Përpjekjet e Trump rreth arsimit kishin të bënin kryesisht rreth zgjedhjes së shkollës dhe përpjekjeve simbolike që tërheqin çështjet e luftës në kulturë. Administrata pati disa suksese afatshkurtra në zgjedhjen e shkollës, përfshirë rritjen e fondit vjetor për zgjerimin e statutit dhe lejimin e përdorimit të 529 planeve të kursimeve për arsimin K-12.

Në një front tjetër , administrata gjithashtu tërhoqi mbrojtjen e epokës së Obamës për nxënësit transgjinorë në shkollat ​​publike. Dhe në vitin e tij të fundit në detyrë, ndërsa Amerikanët me ngjyrw protestuan për brutalitetin e policisë në protesta të përhapura, Trump lëshoi ​​një ”salvo” kundër përpjekjeve për të portretizuar më saktë racizmin dhe skllavërinë në historinë e shkollës duke përfshirë krijimin e “Komisionit 1776” për “promovimin e arsimit patriotik”. Por me përfundimin e presidencës së Trump, nuk ka gjasa të ketë një ndikim në programet mësimore të ardhshme të SHBA.

Energjia dhe mjedisi

Në vitin e tij të parë në detyrë Trump njoftoi se do të dilte nga Marrëveshja e Klimës në Paris. Ai tha gjatë njoftimit, i cili kishte për qëllim frenimin e ndryshimit të klimës, se marrëveshja vendosi ngarkesa financiare “drakoniane” mbi popullin amerikan. Është një nga shumë rastet kur Trump ka dalë nga një marrëveshje ndërkombëtare, ku ai ndjeu se SHBA u trajtua padrejtësisht.

Sidoqoftë, një analizë tregon se pasi u rrit ndjeshëm në 2018, emetimet e gazeve serë në SHBA ndryshuan rrjedhën dhe ranë rreth 2.1% në 2019. Por kjo rënie është kryesisht për shkak të rënies së gjenerimit të energjisë së qymyrit – një industri që administrata Trump është përpjekur të ringjallë .

Siguria kombëtare, mbrojtja dhe punët e jashtme

Strategjia e mbrojtjes së Trump u drejtua nga përpjekjet për të shtyrë SHBA për të dalë nga luftërat e huaja. Dhe strategjia e tij e punëve të jashtme ishte e dominuar nga besimi i tij se SHBA po përfitohej nga kombet e tjera, përfshirë aleatët.

Stili i diplomacisë së Trump shmangte të dyja konventat e trajtimit preferencial të SHBA ndaj kombeve aleate dhe intolerancën e saj ndaj diktatorëve. Ai drejtoi një akuzë për t’i detyruar anëtarët e vendit të NATO-s të paguajnë më shumë drejt mbrojtjes kolektive. Ai i shtyu aleatët të rikthejnë Rusinë në anën e G7. Ai gjithashtu u përpoq të rregullonte marrëdhëniet me Korenë e Veriut dhe përqafoi liderët e diskutueshëm, shpesh nacionalistë – të tillë si Rodrigo Duterte në Filipine, Jair Bolsonaro në Brazil, Viktor Orban i Hungarisë dhe Andrzej Duda i Polonisë .

Kujdesi shëndetësor

Përpjekjet e kujdesit shëndetësor të Trump ishin kryesisht të motivuara nga përpjekjet për të zhbërë ligjin historik të paraardhësit të tij: Aktin e Kujdesit të Përballueshëm. Ai zbatoi gjithashtu një mori rregullash që synonin të qetësonin bazën e tij ungjillore, siç ishin kundërshtimet e lirisë fetare. Në përpjekjet e dukshme për t’u bërë thirrje të moshuarve dhe fokusin e tij nacionalist për një kohë të gjatë, duke luftuar që SHBA të mos “çahej”, ai gjithashtu ndoqi politika që synonin transparencën e çmimeve dhe përputhjen e kostove të recetave në vendet e tjera.

Në vitin 2019, administrata prezantoi një rregull që ndalonte ofruesit e kujdesit shëndetësor të financuar nga federata në programin e planifikimit familjar Titulli X, i cili siguron fonde të taksapaguesve në klinikat shëndetësore që ofrojnë shërbime të shëndetit seksual, nga referimi i pacientëve për aborte.

Trump rivendosi dhe zgjeroi të ashtuquajturën Politikë e Qytetit të Meksikës , një ndalim i financimit për organizatat jofitimprurëse të huaja që kryejnë ose promovojnë aborte, gjatë mandatit të tij. Administrata e Trump gjithashtu ndryshoi një direktivë e cila urdhëroi që shtetet nuk mund të ndalojnë fondet Medicaid të shkojnë tek ofruesit e kualifikuar që veçmas ofrojnë aborte, të tilla si Prindëria e Planifikuar.Trump shpesh festonte nënshkrimin e një ligji “E Drejta për të Provuar” i miratuar nga Kongresi në ligj, i cili kishte për qëllim të ndihmonte pacientët e sëmurë me sëmundje të pashërueshme të kishin trajtime të ilaçeve që nuk janë miratuar plotësisht nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave.

Rrjeti i sigurimeve shoqërore

Administrata Trump u përpoq të largonte miliona njerëz nga programet e ndihmës publike gjatë katër viteve të fundit, por në shumë raste, këto përpjekje nuk arritën të finalizoheshin para përfundimit të mandatit të Presidentit ose nuk arritën të qëndronin në gjyq.

Para pandemisë, Trump pa rënie të varfërisë gjatë kohës së tij në detyrë, por ndërsa efektet ekonomike të pandemisë së koronavirusit kanë vazhduar të shkatërrojnë SHBA, uria dhe varfëria janë rritur.
Në vitin 2019, Departamenti i Bujqësisë i SH.B.A.-së propozoi tre rregulla që mund të heqin nga përfitimet e pullave ushqimore rreth 3.7 milion njerëz.

Ashtu si përpjekjet e saj me vulat e ushqimit, administrata Trump në 2018 gjithashtu filloi të lejonte shtetet të krijonin kërkesat e punës në programet e tyre Medicaid , por gjykatat federale rrëzuan disa nga miratimet. Gjykata e Lartë ra dakord muajin e kaluar për të shqyrtuar çështjen.  /BM/

CNN 

Artikulli paraprakUdhëtimet për biznes? Do të rinisin në verë…
Artikulli tjetërGartner: Dërgesat e PC u rritën me 4.8% në vitin 2020