Si të kuptoni nëse keni zgjedhur idenë ideale për startup

Është një fakt empirik që shumica e startup-eve dështojnë. Në fakt, sa më inovative ideja juaj e stratup-it, aq më të larta janë shanset për dështim. Sipas Burea of Labor Statistics, dy në dhjetë biznese të reja dështojnë në vitin e parë të funksionimit dhe gjashtë nga dhjetë nuk e arrijnë dhjetë vjetorin e tyre. Sidoqoftë, nëse llogarisni vetëm startup-ët inovativë, sipas projektit Startup Genome, numri i ndërmarrjeve të reja të dështuara rritet në raportin e frikshëm prej 11 nga 12. Kjo statistikë e bën mjaft të qartë se është e domosdoshme të përpiqeni të kuptoni nëse keni idenë e duhur për startup, përpara se të angazhoni plotësisht veten dhe burimet tuaja në mënyrë që të minimizoni shanset që të humbni kohën dhe përpjekjen tuaj për diçka që është e thënë të dështojë nga fillimi.

Problemi qëndron se nëse planifikoni të bëni diçka vërtet të re dhe të paprovuar, asnjë ekspert në botë nuk do të jetë në gjendje t’ju thotë nëse do të funksionojë apo jo. Rrjedhimisht, varet nga ju që të bëni punën dhe të vërtetoni idenë tuaj sa më shpejt dhe sa më me efikasitet të jetë e mundur.

I ashtuquajturi eksperiment i vlefshmërisë është kaq thelbësor për startup-et e fazave të hershme saqë ato po bëhen standarde të industrisë. Pak investitorë modern të startup-eve do t’i kushtonin vëmendje ideve tuaja të aplikacioneve nëse nuk keni ndonjë formë prove empirike që po lëvizni në drejtimin e duhur drejt përshtatjes së tregut me produktet.

Qëllimi juaj është i thjeshtë, të përcaktoni nëse problemi që po zgjidhni ekziston në realitet dhe nëse zgjidhja që po planifikoni të zbatoni është e zbatueshme. Dhe dëshmia më bindëse për të dy është kalimi i parave dorë më dorë.

Kryesorja është ta bëni këtë me sasinë minimale të mundshme të burimeve, përpjekjeve dhe kohës. Do t’ju duhet të krijoni një prototip të testueshëm dhe të përpiqeni të gjeneroni shitje. Sidoqoftë, edhe një prototip funksional për një ide inovative mund të jetë mjaft i kushtueshëm dhe ka shumë që mund të bëni për të vërtetuar idenë tuaj fillestare. Ndiqni këto katër hapa:

Hapi i parë është të përkufizoni ofertën tuaj dhe ta paraqisni atë. Mund të krijoni një landing page ose një prezantim nëse do të shisni personalisht.

Hapi i dytë është të gjeni SMZ-në tuaj – segmenti juaj minimal i zbatueshëm. Njerëzit që kanë problemin e saktë që po përpiqeni të zgjidhni dhe të cilët zakonisht mund të arrihen në mënyrë të ngjashme. Ju duhet të jeni në gjendje të shisni të njëjtën zgjidhje në një segment mjaft të gjerë tregu. Përshtatja e zgjidhjes suaj për nevojat e secilit klient nuk është e një model, ju jeni një startup, jo një zyrë këshillim dhe startup-et duhet të jenë të modeluara.

Hapi i tretë është që të përpiqeni të drejtoni presales. Kontaktoni me njerëzit në SMZ-në tuaj, postoni në grupe të mediave sociale ose forume ku këta njerëz ka të ngjarë të jenë, madje zhvilloni fushata reklamash në shkallë të vogël të synuara mirë për të vlerësuar interesin. Nëse shitjet nuk janë aspak të mundshme, përpiquni të mbledhni postat elektronike të klientëve tuaj potencialë me premtimin se do t’i kontaktoni ata pasi të keni një prototip të mirëfilltë. Sidoqoftë, kini parasysh se njerëzit kanë më shumë gjasa t’ju japin emailin e tyre, sesa paratë e tyre (veçanërisht nëse jeni duke biseduar me ta personalisht).

Nëse jeni duke shitur personalisht, mund të jetë një ide e mirë të bëni disa pyetje intervistuese kundrejt klientit përpara se të përpiqeni të shisni zgjidhjen tuaj.

Hapi i fundit është të intervistoni klientët tuaj në mënyrë që të grumbulloni reagime. Nëse rezultatet tuaja nuk janë ato që prisnit, ose përsërisni ofertën tuaj ose ndryshoni SMZ-të tuaj në varësi të reagimeve dhe përsërisni të gjithë procesin derisa të keni prova të mjaftueshme që zgjidhja juaj zgjidh një problem për të cilin klientët kanë nevojë dhe për fat të mirë paguajnë.

Ndërsa kaloni këtë proces, sigurohuni që të sfidoni supozimet tuaja. Mos u përpiqni të ndikoni shumë tek klientët tuaj, mos ushtroni presion për një zgjidhje pa vërtetuar nevojën për të. Në vend të kësaj, veproni më shumë si një shkencëtar që përpiqet të zbulojë të vërtetën duke formuluar dhe testuar hipoteza.

Po aq e rëndësishme është të përpiqeni të mos lidheni shumë me idenë tuaj fillestare. Qëllimi i eksperimentit është ta sfidojë atë dhe ta riformojë në diçka më të përshtatshme për realitetin.

Për ta përmbledhur, përpara se të angazhoheni për të ndërtuar startup-in tuaj të ri inovativ, vërtetoni idenë tuaj përmes:

  • Përcaktimit të ofertës suaj.
  • Përcaktimi i segmentit tuaj minimal të zbatueshëm të klientëve.
  • Shitjet paraprake
  • Mbledhja e komenteve dhe vlerësimi i rezultateve tuaja.

FORBES

Artikulli paraprakÇfarë duhet të merrni në konsideratë në blerjen e një franshize.
Artikulli tjetërShkencëtarët zhbllokojnë misteret e “kompjuterit” më të vjetër në botë