Si po e zvogëlon pandemia klasën e mesme: hera e parë që nga vitet ‘90

Klasa e mesme globale ra vitin e kaluar për herë të parë në dekada për shkak të pandemisë COVID-19, me gati dy të tretat e familjeve në ekonomitë në zhvillim që raportuan humbje të të ardhurave, treguan dy vlerësime të reja bazuar në të dhënat e Bankës Botërore.

Në një studim të lëshuar të enjten, studiuesit në Qendrën Kërkimore Pew zbuluan se niveli i klasës së mesme globale – ata që fitojnë 10 deri 50 dollarë në ditë – ra me 90 milion njerëz vitin e kaluar, në gati 2.5 miliard dollarë, raporton Bloomberg. Kjo ka ndikuar në numrin e të varfërve ose atyre që jetojnë me pak më pak se dy dollarë në ditë me 131 milion, vlerëson Pew.

Të dhënat e Qendrës Pew për klasën e mesme në fakt nënvlerësojnë ndikimin, pasi rreth 62 milion njerëz me të ardhura të larta, ose ata që fitojnë 50 dollarë ose më shumë në ditë, ranë në klasën e mesme si rezultat i pandemisë, tha Rakesh Kochhar, autor të studimit.

“Asnjëherë më parë në histori nuk kemi pasur një rënie të tillë të të ardhurave globalisht,” tha Kochhar.

Nëse vlerësimi i Qendrës Pew qëndron në të dhënat aktuale të Bankës Botërore që ende mblidhen, kjo do të nënkuptojë fundin e një modeli që tregoi se klasa e mesme globale është zgjeruar në mënyrë të vazhdueshme që nga vitet 1990, falë rritjes së shpejtë të ekonomive si Kina dhe India.

Kur Pew për herë të fundit llogariti madhësinë e klasës së mesme globale, në 2001, ajo përbënte 13 përqind të popullsisë globale. Deri në vitin 2019, ajo ishte rritur në gati 18 përqind, tha Kochhar, me një mesatare prej 50 milion njerëz në vit që u bashkuan në rangun me të ardhura mesatare gjatë dekadës së fundit.

Sipas një sondazhi tjetër të lëshuar të hënën, bazuar në një sondazh të 47,000 familjeve në 34 vende në zhvillim me një popullsi totale prej gati 1.5 miliardë njerëz, studiuesit e Bankës Botërore zbuluan se 36 përqind e familjeve humbën punën vitin e kaluar, ndërsa gati dy të tretat e të ardhurave ulur

Rezultati është rritja e parë e varfërisë globale që nga kriza financiare aziatike 1997-1998. vite, thonë studiuesit.

Si në shumë vende të pasura, sondazhet e vendeve që variojnë nga Burkina Faso në Kolumbi, Indonezi dhe Vietnam tregojnë se kjo rënie ka goditur më shumë gratë, të rinjtë dhe të vetëpunësuarit në qendrat urbane.

Por hulumtimi tregon gjithashtu për pasojat e një rikuperimi më të ngadaltë. Megjithëse Shtetet e Bashkuara kanë filluar përpjekje të papara për të shpëtuar ekonominë e saj, shumë ekonomi në zhvillim nuk kanë pasur burime të mjaftueshme për t’u rimëkëmbur.

Sipas Bankës Botërore, që nga shtatori i vitit 2020, ekonomitë e përparuara kanë shpenzuar një mesatare prej 7.4 përqind të produktit të brendshëm bruto për shpëtimin e firmave dhe njerëzve të prekur nga pandemia, krahasuar me tregjet në zhvillim që konsumuan 3.8 përqind të PBB-së dhe vendet me të ardhura të ulëta. që konsumuan 2.4 përqind.

Me vende si Shtetet e Bashkuara vaksinojnë me shpejtësi banorët e tyre dhe zgjerojnë përpjekjet e qeverisë për shpëtim që nga ajo kohë – ndërsa Kongresi miratoi një plan shpëtimi prej 1.9 trilionë dollarësh me sugjerim të Presidentit të SHBA Joe Biden javën e kaluar – hendeku është rritur vetëm.

Banka Botërore pret që të varfrit në botë të rriten përsëri këtë vit. Vlerësimi i tyre tregon se rreth 124 milion njerëz në vitin 2020 ranë nën kufirin e varfërisë ekstreme. Numri i të varfërve parashikohet të rritet në 163 milion këtë vit.

Ajo që do të ndodhë me klasën e mesme globale varet kryesisht nga rimëkëmbja e vendeve kryesore si India dhe është ende jashtëzakonisht e pasigurt, tha Kochhar.

Nëse rritja kthehet pasi të mundim virusin corona, ky episod mund të jetë vetëm një “udhëtim i tmerrshëm me tren vdekjeje që – duke folur historikisht – përfundoi në një çast“, tha ai.

Por është e mundur që ekonomitë e shumë vendeve në zhvillim do të rikuperohen më ngadalë, tha ai.

Sipas sondazhit, më shumë se dy të tretat e njerëzve të Azisë Jugore janë zhvendosur nga klasa e mesme në varfëri. Ekonomia e Indisë pritej të rritet me një normë prej gati gjashtë përqind në vit nga 2020, por tani Banka Botërore vlerëson se PBB e Indisë do të tkurret me 9.6 përqind në vitin fiskal deri në 31 mars. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakAnijet turke të shpimit “Fatih” dhe “Kanuni” vazhdojnë përgatitjet
Artikulli tjetër15 vjetori i themelimit të Twitter-it dhe sfida e rritjes së popullaritetit