Shkencëtarët paralajmërojnë: Rënia e numrit të insekteve mund të rrisë masivisht faturat e ushqimit!

Numri i insekteve fluturuese ka rënë me gati 60 % në më pak se 20 vjet, ka gjetur një studim i ri alarmues.

Rënia e madhe kërcënon të gjithë ekosistemin tonë, kanë paralajmëruar shkencëtarët pas studimit – por ne ende mund t’i kthejmë gjërat.

Çfarë tregojnë rezultatet e sondazhit?

Në Angli, numri i insekteve të shtypura ra me 65 %. Të dhënat e Uellsit treguan një rënie prej 55 %, ndërsa Skocia regjistroi një rënie prej 28 %. Rezultatet zbulojnë “humbje të mëdha”, paralajmëron drejtori i komunikimit dhe mbledhjes së fondeve të Buglife, Paul Hetherington. Shkatërrimi i habitatit, përdorimi i pesticideve dhe ndryshimi i klimës kanë kontribuar të gjitha në rënien e madhe.

Pse ka rëndësi rënia e numrit të insekteve?

Insektet fluturuese janë kritike për biodiversitetin. Insektet janë ushqim për kafshët si zogjtë, lakuriqët e natës, zvarranikët dhe peshqit. Ata gjithashtu kryejnë role jetike si pjalmimi i të korrave dhe luleve të egra dhe riciklimi i lëndëve ushqyese. Familjet e brumbujve, grerëzave dhe pilivesave veprojnë gjithashtu si grabitqarë për insektet më të vogla që ndihmojnë në kontrollin e dëmtuesve.

Nëse ato shuhen, i gjithë ekosistemi dhe sistemi i prodhimit të ushqimit – do të vuanin. Efektet mjedisore do të ishin gjithashtu katastrofike. Nëse rënia e insekteve nuk ndalet, tetë nga dhjetë lloje të luleve të egra në MB mund të zhduken. Shumica e zogjve këngëtarë do të ngordhnin, me vetëm katër ose pesë specie në gjendje të mbijetojnë pa popullata të shëndetshme të insekteve.

Çfarë mund të bëjmë për të rikthyer këto rënie?

Sondazhi bën për lexim të matur, por nuk është tepër vonë për të shpëtuar insektet fluturuese. Qeveritë kanë gjithashtu një rol të madh për të luajtur dhe mund të kufizojnë humbjen e habitatit dhe të reduktojnë përdorimin masiv të pesticideve. Por edhe individët mund të luajnë rolin e tyre. Lënia e barit të rritet gjatë dhe mbjellja e luleve të egra në kopshte janë thelbësore për të ndihmuar në rritjen e popullsisë së insekteve. /AP-Scan /

Artikulli paraprakDhimbja e madhe që e pret ekonominë e Rusisë
Artikulli tjetërMashtrimet me çmime, për çka ankohen kosovarët kundër marketeve