Rritja e Kinës ngadalësohet në 7.9% në tremujorin e dytë në rimëkëmbjen e Covid

Reagimi i mprehtë ekonomik i Kinës nga ngadalësimi i pandemisë së vitit të kaluar humbi avullin në tremujorin e dytë, treguan të dhënat zyrtare të enjten, me konsumatorët që nuk kishin besim në mburrje.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë ka organizuar një rimëkëmbje të shpejtë nga rënia e vitit të kaluar e shkaktuar nga pandemia e koronavirusit, por ritmi i saj po lehtësohet me ngadalësimin e prodhimit dhe kërkesën e konsumatorit që nuk rritet aq shpejt sa pritej.

Rritja e PBB-së së Kinës erdhi në 7.9 përqind në vit në periudhën Prill-Qershor, tha Byroja Kombëtare e Statistikave (NBS) – një rënie e konsiderueshme nga rritja prej 18.3 përqind në tre muajt e parë.

Një sondazh i analistëve të AFP vlerësoi rritjen e produktit të brendshëm bruto në 7.7 përqind, me ekonomistët që vunë në dukje se ekonomia e Kinës është zgjeruar më ngadalë që nga fillimi i vitit ndërsa pandemia zvarritet globalisht.

Ekonomia e Kinës vazhdoi të “rimëkëmbet në mënyrë të qëndrueshme” në gjysmën e parë të 2021, tha zëdhënësi i NBS Liu Aihua, megjithëse ajo paralajmëroi se “ka shumë pasiguri të jashtme dhe rimëkëmbja e ekonomisë së brendshme është e pabarabartë”.

“Nevojiten ende përpjekje për të konsoliduar themelin për rimëkëmbjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm,” shtoi ajo.

Spike e mëparshme ishte kryesisht e anuar nga baza e ulët e krahasimit me vitin e kaluar, për shkak të bllokimit të pjesëve të mëdha të vendit për të parandaluar përhapjen e virusit.

Por shifrat e fundit sugjerojnë që Kina duhet të jetë akoma në rrugën e duhur për të përmbushur objektivin e saj të rritjes prej më shumë se 6 përqind për vitin.

– Kërkesa e heshtur –

Në bazë tremujore, rritja e Kinës u rrit me 1.3 përqind, nga 0.4 përqind në tremujorin paraardhës.

Por kjo është ndër rritjen më të dobët tremujore që kur normat u botuan për herë të parë në 2010, vuri në dukje Capital Economics.

Kostot e lëndës së parë dhe ndërprerjet e transportit po rëndojnë mbi prodhuesit, me aktivitetin e fabrikës gjithashtu të bllokuar nga mungesa e furnizimit të gjysmëpërçuesve – të përdorur për të prodhuar një sërë mallrash nga elektronika te automjetet.

Në qershor, prodhimi industrial u rrit 8.3 përqind dhe shitjet me pakicë u rritën me 12.1 përqind në vit, të dy duke u ulur nga një muaj më parë.

Kërkesa e brendshme “mbeti e heshtur” në tremujorin e dytë, tha Louis Kuijs, kreu i ekonomisë së Azisë në Oxford Economics.

Por ai parashikoi që “konsumi i familjes duhet të mbështetet nga vaksinimi në rritje dhe investimet e korporatave nga rimëkëmbja e fitimeve”.

Shkalla e papunësisë urbane ishte 5 përqind, e pandryshuar nga maji, thanë autoritetet.

Ekzistojnë frikë se papunësia mund të jetë shumë më e lartë për shkak të numrit të madh të njerëzve që punojnë në ekonominë informale.

Kina ishte e vetmja ekonomi e madhe që u zgjerua në të gjithë vitin 2020 dhe pritet të hyjë në një fazë të re të rimëkëmbjes post-pandemike.

Ajo ka kontrolluar kryesisht shpërthimet e brendshme të koronavirusit me një përzierje të kontrolleve të rrepta kufitare, bllokime të shpejta kur zbulohen rastet dhe gjurmimin e kontakteve.

Por këto masa të rrepta dhe jo fleksibile kanë krijuar gjithashtu sfida, duke përfshirë një ngarkesë të mbetur të kontejnerëve të transportit të shkaktuar nga një shpërthim i koronavirusit midis punëtorëve të portit në fillim të këtij viti.

Kryeministri Li Keqiang paralajmëroi këtë javë se të vegjlit dhe të mesmit po përballen me vështirësi për shkak të kostove më të larta të shkaktuara nga rritja e çmimeve të mallrave me shumicë, njoftoi media shtetërore.

Qeveria duhet të mbështesë ndërmarrjet më të vogla, tha ai.

Në një lëvizje të papritur, banka qendrore e Kinës gjithashtu shkurtoi sasinë e parave të gatshme që bankat duhet të mbajnë në rezervë javën e kaluar, duke lëshuar likuiditet rreth një trilion juanë (154.6 miliardë dollarë) që mund të nxisë huadhënien.

“Të gjithë u tha, aktiviteti në Kinë mbeti i fortë në tremujorin e dytë,” tha Julian Evans-Pritchard i Capital Economics.

“Por me prodhimin tashmë mbi trendin e saj të para-virusit, ekonomia po lufton për të fituar terren me ritmin e saj të zakonshëm.”

Artikulli paraprakInflacioni në Britani rritet në nivelin më të lartë në gati 3 vjet
Artikulli tjetërFacebook thotë se 1 miliard dollarë duhet të shpenzohen për të rritur krijuesit