Rritet eksporti dhe importi i mallrave

Statistikat e Tregtisë së Jashtme (STJ), Korrik 2021

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin korrik 2021

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme e Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 39.5% në muajin korrik 2021, në raport me periudhën e njëjtë të vitit 2020, gjegjësisht në vlerë prej 367.7 milion Eurosh, krahasuar me deficitin prej 263.6 milion Eurosh në vitin 2020. Eksporti mbulon importin me 14.5%.

Eksporti i mallrave në muajin korrik 2021 kishte vlerën 62.3 milion Euro, ndërsa importi 430.0 milion Euro, që është një rritje prej 46.2% për eksport, si dhe 40.4% për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2020.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 38.0% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 16.1% e përbëjnë artikujt e ndryshëm të prodhuar; 10.3% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8.3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6.1% e përbëjnë produktet minerale; 5.0% e përbëjnë produktet bimore; 3.6% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike, etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 14.0% e përbëjnë produktet minerale; 13.4% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 13.1% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 9.7% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 9.0% e përbëjnë mjetet e transportit; 8.0% e përbëjnë produktet e industrisë kimike; 6.4% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre, etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 20.3 milion Euro, ose rreth 32.7% të eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 13.3%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Italia (9.8%), Gjermania (8.0%), Holanda (3.1%), etj.

Importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 194.1 milion Euro, ose 45.1% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 39.8%. Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (13.4%),  Italia (6.0%), Greqia (4.9%), Polonia (3.0%), etj.

Në muajin korrik 2021, eksportet e Kosovës me vendet CEFTA-së arritën në 26.9 milion Euro, ose 43.3% të eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 58.1%. Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Shqipëria (17.8%), Maqedonia e Veriut (12.9%), Serbia (6.3%), dhe Mali i Zi (4.7%).

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-së në muajin korrik 2021, arritën në 84.1 milion Euro, ose 19.6% të importeve të përgjithshme, me një rritje prej 29.4%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Serbia (6.9%), Shqipëria (5.6%) dhe Maqedonia e Veriut (5.3%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 14.9 milion Euro, ose 24.0%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport vlen të përmenden: SHBA (12.3%), dhe Zvicra (7.2%).

Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 151.7 milion Euro, ose 35.3%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (12.0%) dhe Kina (9.9%).

Artikulli paraprakPayPal fillon shërbimin për blerje dhe shitje të kriptovalutave në Britani të Madhe
Artikulli tjetër5 Gabime që duhet t’i shmangni për të mos bërë përshtypje të keqe në një intervistë pune