Rregullat për t’u bërë të suksesshëm

Ju punoni fort çdo ditë, por kurrë nuk keni parë një përmirësim afatgjatë. Ndiheni si të zënë në “grackë” në nivelin tuaj të tanishëm, të paaftë për të ecur përpara apo për të bërë progres. Ju shikoni që miqtë dhe kolegët tuaj zhvillohen dhe ngrihen në detyrë dhe pyesni veten çfarë kanë ata ndryshe nga ju.

Nëse kjo tingëllon e njohur për ju, atëherë duhet të filloni të përdorni rregullin 5-orësh. E ndjekur nga njerëz të suksesshëm në mbarë botën, duke përfshirë Bill Gates, Oprah Winfrey dhe Mark Zuckerberg, ky rregull i thjeshtë mund t’ju ndihmojë të transformoheni nga njerëz të zakonshëm në të suksesshëm.

Lexoni më poshtë për të gjetur pikërisht atë që rregulli përfshin dhe se si ju mund ta zbatojë në jetën tuaj.

Shpenzoni 5 orë në javë për të mësuar

Rregulli 5-orësh përfshin shpenzimin e pesë orëve në javë, ose një orë për çdo ditë pune, të fokusuara në të mësuarit e qëllimshëm. Kjo do të thotë vendosjen mënjanë e kësaj kohe për t’i dhënë vëmendje të plotë të mësuarit dhe zhvillimit, pa u hutuar nga punë të tjera. Ky mësim mund të marrë forma të ndryshme dhe një përzierje e këtyre do iu japë një eksperiencë të harmonishme në jetën tuaj.

Lexoni

Leximi është një zakon i shumë njerëzve të suksesshëm dhe rezulton një mënyrë e lehtë dhe e përshtatshme për të mësuar. Provoni të mbani në çdo kohë një libër në çantën tuaj dhe vendosini vetes qëllim për të lexuar çdo javë. Ju mund të lexoni një kapitull çdo ditë ose një numër të caktuar librash çdo muaj. Disponueshmëria e gjerë e eBooks e bën leximin pothuajse çdo temë të mundshme kudo që jeni. Bill Gates lexon rreth 50 libra në vit, duke qenë një nga mënyrat kryesore ku ai mëson.

Reflektoni

Reflektimi është një pjesë e rëndësishme e të mësuarit. Duke u përpjekur të konsumoni shumë informacion pa reflektuar mbi të mund t’ju bëjë që të zhyteni plotësisht dhe t’iu pengojë të fitoni aftësi të reja. Është e rëndësishme që koha juaj e reflektimt të jetë e strukturuar, ose ju mund të hutoheni. Provoni të mbani një ditar, i cili do ju lejojë të reflektoni mbi atë që keni mësuar përmes leximit. Ai gjithashtu do iu japë mundësinë për të menduar në lidhje me gjërat që keni mësuar kohët e fundit gjatë punës dhe të zhvilloni idetë që keni për të ardhmen.

Eksperimentoni

Eksperimentimi është thelbësor në qoftë se ju doni të përparoni në jetë. Vendosni mënjanë pak kohë çdo javë për të testuar teori ose ide të reja, pa marrë parasysh sesa të çuditshme mund të jenë ato. Disa nga produktet më të suksesshme në botë kanë ardhur si rezultat i eksperimentimit. Inovacioni nuk vjen duke bërë të njëjtën gjë çdo ditë. Edhe në qoftë se eksperimenti juaj dështon, ju do të keni mësuar gjëra të vlefshme.

Mos e ngatërroni të punuarit me të mësuarit

Është e lehtë të ngatërroni të punuarit me të mësuarit dhe kjo ndjenjë do iu çojë në një rrugë pa krye. Ju mund të mendoni se duke punuar për 40 orë në javë duhet të jetë e mjaftueshme që të shihni përmirësim, por ky është një rast i rrallë. Nëse fokusoheni në problemet e përditshme, ju nuk i jepni kohë vetes të zhvilloheni dhe të rriteni. Rregulli 5-orësh është rreth mësimit të qëllimshëm, jo për të shkuar në punë çdo ditë duke shpresuar se mund të mësoni diçka. Vendosini vetes qëllime specifike të të mësuarit dhe jepini kohë vetes për t’i arritur ato dhe më pas do shihni përmirësimin e dukshëm.

Përqendrohuni në përmirësim, jo vetëm në produktivitet

Ju mund të besoni se sa më shumë produktivë të jeni, aq më të suksesshëm do të bëheni. Produktiviteti luan një rol të rëndësishëm te suksesi, por kjo është asgjë pa të mësuarit gjatë gjithë jetës. Nëse jeni të fokusuar vazhdimisht në punën tuaj të tanishme, më shumë se sa në vetë-përmirësimin afatgjatë, ju kurrë nuk do të zhvilloheni. Mund të jetë e vështirë që të mësoni pesë orë në javë pa një shpërblim të menjëhershëm, por do ta falënderoni veten më vonë.

Merrni frymëzim nga disa nga sipërmarrësit më të suksesshëm në botë dhe të shpenzoni 5-orë në javë në të mësuarit e qëllimshëm. Ju së shpejti do të jeni vite dritë para se miqtë dhe kolegët tuaj. /EO/

Artikulli paraprakJeff Bezos vs. Elon Musk, dy stile udhëheqje të ndryshme
Artikulli tjetërAvantazhet e javës me katër ditë pune