Pse zviceranët i mbajnë në shtëpi shumicën e kursimeve?

Sipas një studimi, ruajtja e parave në shtëpi në një arkë ose nën dyshek është metoda e tretë më e popullarizuar e investimit në Zvicër pas llogarive private dhe llogarive të kursimit. Pothuajse çdo person i dymbëdhjetë mban shumë para ose edhe të gjithë pasurinë e tyre në shtëpi.

Ky është rezultati i një studimi të mbi sjelljen investuese të popullsisë zvicerane.

Tetë për qind e pjesëmarrësve në studim deklaruan se ata mbajnë shumë apo edhe të gjitha paratë e tyre në shtëpi.

Në përgjithësi, paratë e gatshme në shtëpi janë forma e tretë e preferuar e investimit për zviceranët.

Gati tre të katërtat (71 për qind) e të anketuarve mbajnë para në shtëpi. Megjithatë, në pothuajse gjysmën e rasteve (42 për qind) këto janë vetëm shuma të vogla parash. Megjithatë, përveç parave nën jastëk, dy forma shumë klasike të investimit janë më të njohurat: llogaria private është në krye, e ndjekur nga llogaria e kursimit.

Pothuajse 90 për qind e të anketuarve thanë se mbajnë para në llogarinë e tyre personale, 83 për qind në llogarinë e tyre të kursimeve.

Sipas njoftimit, kjo pasohet nga provizioni në formën e fondeve pensionale, 3a fonde pensioni apo zgjidhje letrash me vlerë dhe llogari kursimi në shtyllën e tretë. Më shumë se gjysma e të anketuarve investuan të paktën një pjesë të parave të tyre në këtë mënyrë.

Në veçanti, fondet e pensioneve dhe zgjidhjet e letrave me vlerë janë bërë më të njohura në krahasim me vitin e kaluar, thuhet në deklaratë./telegraf/

Artikulli paraprakKosova dhe Luksemburgu nënshkruajnë marrëveshje në vlerë 35 milionë euro
Artikulli tjetërKurti s’përmend shtrenjtim të ri të rrymës: Do t’i ndihmojmë këta konsumatorë