Programi ekonomik: “Kërcim i madh përpara”

Kërcimi i madh përpara ishte një program ekonomik dhe social i Partisë Komuniste Kineze (PKK).

Politikat e Kërcimit të Madh përpara u kryen që nga viti 1958 dhe përfunduan në 1962, ato kontribuan në lëshimin e Urisë së Madhe Kineze. Një nga episodet më të këqija të urisë, varfërisë dhe barbarisë në historinë e njerëzimit. Për shkak të paqartësisë së madhe me të cilën më trajton regjimi kinez, nuk është e mundur të kemi një numër të saktë të njerëzve që kanë vdekur gjatë asaj periudhe. Vlerësimet variojnë nga 10 deri në 45 milionë njerëz.

Sfondi: Plani i parë pesë-vjeçar

Plani i parë pesë-vjeçar, midis 1953 dhe 1957, u zhvillua në Kinë për të promovuar modelin e centralizuar të zhvillimit të Bashkimit Sovjetik (BRSS). Ky plan është realizuar gjatë Luftës së Ftohtë, shumë vende nuk e njohën qeverinë e re kineze për ideologjinë e saj. Kjo periudhë krijoi një afrim të madh mes dy partive komuniste. Ata i kishin forcuar marrëdhëniet e tyre që nga fillimi i Republikës Popullore të Kinës (PRC) me Traktatin Sino-Sovjetik të Miqësisë, Aleancës dhe Ndihmës së Ndërsjellë.

RPC e sapoformuar, promovoi pjesëmarrjen e shtetit në procesin e prodhimit. Ajo shtetëzoi industritë private, me një përpjekje të veçantë në shfrytëzimin e fuqisë punëtore rurale. Krijimi i pronës kolektive në këtë periudhë, duke zëvendësuar pronën private. Ndërmjet dy kombeve u kryen edhe plane infrastrukturore.

Më vonë, në fund të viteve 1950, marrëdhëniet kino-sovjetike filluan të bien. Kjo ndodh për shkak të dallimeve në rrjedhën e komunizmit botëror midis liderëve. Më në fund, udhëheqësi kinez vendos të zbatojë një plan më ambicioz për të kapërcyer homologun e tij sovjetik.

Kërcimi i madh përpara: Plani i dytë pesë-vjeçar

Me prishjen e marrëdhënieve me BRSS, PCC miraton planin e ri pesëvjeçar të promovuar nga udhëheqësi i saj, Mao Ce Dun. Ai deklaroi se objektivi i tij kryesor ishte të përpiqej të arrijë përparim në metodat e punës për t’iu përshtatur nevojave të ndryshimit të kushteve politike.

Udhëzimet dhe objektivat e planit janë zhvilluar në Gjashtëdhjetë Nenet mbi Metodat e Punës (1958). Ku u konstatua se tre metodat e rëndësishme ishin: planifikimi i përgjithshëm, inspektimi periodik dhe rishikimet dhe krahasimet vjetore.

Me planin e ri në fuqi, u kryen kontrolle të forta mbi fermerët. Këta u detyruan të punonin pa u lodhur nën mbikëqyrjen e Ushtrisë së Kuqe. Më vonë, do të dihej se ata që nuk iu bindën rregullave, me vullnet ose kushte fizike, u nënshtroheshin akteve mizore të torturës.

Megjithatë, ambicia e PCC-së e bëri atë të vendoste qëllime shumë ambicioze pa baza në ekonominë kineze të momentit. U promovua prodhimi i hekurit dhe çelikut artizanal. Çfarë bëri që shumë fshatarë të largoheshin nga prodhimi bujqësor për t’iu bashkuar fushatës. Gjithashtu u inkurajua krijimi i digave për kultivimin dhe kontrollin e dëmtuesve.

Afatet për këto projekte ishin shumë të shkurtra, gjë që bëri që të punohej joefikas për të përmbushur afatet e KPP. Fshatarët lanë tokat e tyre në periudha të rëndësishme korrjesh. Infrastruktura joefikase e ujitjes shkaktoi përmbytje në plantacione. Kontrolli i dëmtuesve nuk mori parasysh ekuilibrin e ekosistemit dhe u shfaqën të reja, për shkak të mungesës së grabitqarëve.

Pasojat e masave

Në fund të fundit, programi ekonomik i Kërcimit të Madh përpara ishte një dështim. Gjatë kësaj periudhe të politikave të këqija ekonomike, ndodh uria e madhe. Disa historianë e atribuojnë, si një nga shkaqet e saj, neglizhencën e veprimtarisë bujqësore. Kjo, për shkak të nevojës së PCC-së për të rritur prodhimin e hekurit dhe çelikut. Po kështu, prodhimi i këtyre mineraleve ishte i mangët për shkak të cilësisë së tyre të dobët. Këto u trajtuan në mjedise artizanale të lënë pas dore, duke e bërë të padobishme një pjesë të konsiderueshme të prodhimit, deri në 20%.

Disa vlerësime nënkuptojnë një reduktim prej 24.3% në prodhimin e drithit, 51.2% në prodhimin e pambukut, 57.1% në prodhimin e vajit vegjetal dhe 28.8% në kafshët e fermës. Kjo në periudhën ndërmjet viteve 1957 dhe 1961. Përveç kësaj, puna e keqpërdorur duhet të llogaritet. Rritja e inflacionit për shkak të ofertës monetare dhe mungesës së mallrave thelbësore./definebusinessterms/

Artikulli paraprakKoncepti i parasë dhe bankimit sipas Islamit
Artikulli tjetërA po hyjmë në epokën e mungesës së kapitalit?