Prodhimtaria dhe fazat e saj

Prodhimtaria nënkupton përpunimin e lëndëve të para ose montimin e produkteve gjysëm të gatshme për të marrë një produkt të përfunduar, duke përdorur punëtorë (punë), makineri, mjete dhe energji.

Lëndët e para (druri, çeliku,  kimikalet, etj.) dhe pjesët (doreza, gozhdë, vida, tela, fije, etj.), si dhe puna dhe energjia, quhen input sepse ato hyjnë në krijimin e produktit. .

Produktet janë mallra që prodhohen në një punishte ose fabrikë.

Sasia e produkteve të marra nga cikli i prodhimit gjatë një periudhe kohore quhet prodhim.

Fazat e prodhimit

Fazat e prodhimit vijojnë gjithmonë njëra pas tjetrës në të njëjtin rend, pavarësisht nga produkti që prodhohet.

FAZA 1 – DEPONIMI

Materialet dhe pjesët e blera mbërrijnë në magazinën e lëndës së parë, kontrollohen dhe ruhen deri kur të nevojiten.

FAZA 2 – PËRPUNIMI

Lëndët e para përpunohen, për shembull, dukei  prerë, sharruar, përpunuar ose qepur.

FAZA 3 -MONTIMI

Pjesët montohen për të fituar produktin (dmth kryhet montimi) Në rast se produkti është i thjeshtë – miell, ndërsa fije pambuku ose shufra çeliku – nuk kanë montim.

FAZA 4 – PËRPUNIMI FINAL

Bëhet përpunimi përfundimtar .Kjo përfshin, për shembull, lyerjen, lustrimin, larjen,  ngjitjen.

FAZA 5 – KONTROLLI I CILËSISË

Bëhet kontroll për të vlersuar nëse produkti është prodhuar siç duhet dhe a është gati për t’u dërguar te klienti.

FAZA 6 – PAKETIMI

Produkti paketohet,dhe është  gati për t”u derguar tek klienti.

Secila nga fazat e prodhimit ka kostot e veta. Disa nga këto kosto janë të pashmangshme sepse ju nevojiten lëndë të para, punë dhe energji për të bërë produktin tuaj. Megjithatë, në procesin e prodhimit shuma e shpenzuar për këto gjëra është shpesh më e madhe se sa duhet. Kjo ju dërgon në kosto të larta.

Arsyet kryesore për këto kosto të larta janë:

  • Humbjet në lëndët e para
  • Humbjet në  orarin e punës
  • Humbjet në kohën e makinës
  • Humbjet për shkak të lidhjes së tepërt të mjeteve të punës

Është e rëndësishme që mallrat tuaja të prodhohen me humbjen më të vogël të mundshme. Humbjet rrisin kostot e produktit dhe zvogëlojnë fitimet e mundshme.

Sa më lirë të prodhoni, aq më lirë mund të shesni në mënyrë që:

  • Më shumë njerëz do të blejnë mallrat tuaja dhe
  • Ju do të jeni më konkurent me prodhuesit e tjerë

Ulni kostot tuaja duke ulur humbjet dhe do të merrni më shumë fitim.

STUDENTËT.MK

Artikulli paraprakÇfarë është SWIFT-i me të cilin kërcënohet Rusia?
Artikulli tjetërVazhdon rënia e ekonomisë së Rusisë, rubla zhvlerësohet në nivel rekord