Orari gjashtë orësh, a është përgjigja më e mirë për ekuilibrimin e punës dhe jetës?

Gjatë viteve të fundit, java e punës katër-ditore po aplikohet si një mënyrë për të përmirësuar ekuilibrin dhe mirëqenien e punonjësve mes punës dhe jetës, veçanërisht pasi pandemia bëri që shumë të rimendojnë prioritetet e tyre.

Ndërsa shumë e konsiderojnë si një alternativë inovative ndaj përditshmërisë së javës së punës nga e hëna në të premte, për shumë të tjerë doli të ishte një dhimbje e madhe koke, raporton euronews.

Java e punës katërditore është testuar gjerësisht në shumë vende (megjithëse jo të gjithë kanë pasur mundësinë ta provojnë) dhe madje është miratuar përgjithmonë nga kompani të shumta në disa vende pasi provat treguan se java më e shkurtër e punës përmirësoi mirëqenien dhe lumturinë e punonjësve duke ruajtur të njëjtin nivel produktiviteti.

Por në shumë kompani, java e punës katër-ditore ishte e ndërlikuar, madje edhe e diskutueshme. Në disa industri, është thjesht e pamundur të marrësh pushim të premteve, ndërsa në ato ku punëtorëve u lejohej një fundjavë tre-ditore, pushimi shpesh vinte pas një jave rraskapitëse më të shkurtër gjatë së cilës punonjësit duhej të punonin edhe më shumë se zakonisht për të kompensuar ditën e ‘humbur’.

Por nëse java e punës katërditore nuk është zgjidhja universale që është premtuar, a do të thotë se ky është fundi i ëndrrave të shumë njerëzve për të punuar më pak?

Studiuesi Dr. Mansoor Soomro, Lektor i Lartë për Qëndrueshmërinë dhe Biznesin Ndërkombëtar në Universitetin Teesside në Britani të Madhe, tha për Euronews Next se dita më e shkurtër e punës mund të jetë një mënyrë më e mirë për t’u ofruar punëtorëve më shumë fleksibilitet sesa java katërditore.

“Ju po shkoni për të njëjtin numër ditësh dhe kryesisht për të njëjtat orë standarde”, tha Soomro duke shtuar se “Kështu që unë mendoj se do të ishte një fillim i mirë”.

Pse të mos punoni më pak?

Dita e punës tetë-orëshe është mënyra se si janë bërë gjërat për dekada, por jo domosdoshmërisht mënyra më e zgjuar apo më e shëndetshme për të punuar. Ajo daton prej Revolucionit Industrial, një periudhë e cila, sado me ndikim në historinë njerëzore, nuk kishte parasysh interesat e punëtorëve.

Në atë kohë, dita e punës tetë-orëshe ishte një politikë progresive e krijuar për të ndaluar punëtorët – përfshirë fëmijët – të thyenin kurrizin në fabrika duke punuar deri në 16 orë në ditë. Sasia specifike e kohës bazohej në idenë se 24 orë në ditë mund të ndaheshin në mënyrë të barabartë në tre pjesë të nevojshme për jetën e njerëzve: tetë orë punë, tetë orë rekreacion dhe tetë orë pushim.

Por askush nuk tha kurrë se tetë orë ishte shuma ideale për njerëzit për të punuar. Krejt e kundërta, në fakt.

Disa studime të fundit kanë zbuluar se fokusi dhe produktiviteti i punëtorëve priren të bien pas rreth pesë orësh punë, me një anketë britanike në vitin 2019 që tregoi se punonjësit e zyrës ndiheshin produktiv vetëm për gjysmën e ditës dhe kaluan pjesën tjetër të kohës duke shfletuar mediat sociale, duke bërë çaj dhe kafe ose duke kërkuar punë të tjera.

Një studim i vitit 2014 nga Universiteti Stanford në Shtetet e Bashkuara tha se produktiviteti i punëtorëve ra kur ata punonin mbi 50 orë në javë, deri në pikën që njerëzit që punonin 70 orë në javë kryenin të njëjtën sasi pune si ata që punonin 55 orë.

Ideja e shkurtimit të ditës së punës në vend të javës së punës është sugjeruar nga psikologët, të cilët besojnë se të punosh gjashtë orë në vend të tetë orësh, do të ishte një opsion më i mundshëm për bizneset, ndërkohë që do të kishte të njëjtin ndikim të dobishëm në mirëqenien e punëtorëve si katër ditë pune jave.

Në Evropë, Holanda është vendi ku punëtorët punojnë më pak orë, me një mesatare prej 30.3 orë në javë kundrejt mesatares standarde prej 40 orësh në javë në vitin 2021, sipas Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

Danimarka doli e dyta me 33.7 orë në javë mesatarisht për punëtorët me kohë të plotë, e ndjekur nga Norvegjia, me 34.1 orë në javë.

Të tre vendet renditen ndër vendet më të mira në botë me nivelet më të larta të produktivitetit.

A mund të shkojë ndonjë gjë keq?

Një nga shqetësimet kryesore për reduktimin e orarit të punës është se vendet nuk mund të përballojnë eksperimente të tilla në një kohë kur ekonomia është në një gjendje kaq të rëndë.

Pavarësisht perspektivës pozitive ekonomike në Holandë, Danimarkë dhe Norvegji, për shembull, OECD u ka rekomanduar këtyre vendeve të rrisin produktivitetin e tyre për të përshpejtuar rimëkëmbjen nga pandemia COVID-19, ndërsa përballen me inflacion në rritje dhe një krizë të kostos së jetesës.

Provat për të prezantuar politika të reja si dita e punës gjashtë-orëshe shpesh janë të shtrenjta – dhe ndonjëherë zbulohet se kostot tejkalojnë përfitimet.

Një provë e financuar nga qeveria e vitit 2016 në shtëpinë e të moshuarve Svartedalens në Gothenburg, Suedi, dëshmoi se infermierët që punonin në objektet, të cilëve iu shkurtuan turnet nga tetë në gjashtë orë duke mbajtur të njëjtën pagë, ishin 20 për qind më të lumtur se ata që mbanin tetë të zakonshme – ndërrimi i orës, dhe ka më shumë gjasa për t’u përfshirë në aktivitete me pacientët në shtëpi.

Por, për fat të keq, nisma rezultoi e papërballueshme në afat të shkurtër, pasi shtëpia e të moshuarve duhej të punësonte 17 infermierë të tjerë për të përmbushur orarin e reduktuar të punës së stafit ekzistues.

Një tjetër shkak për shqetësim është një fenomen që u shfaq në provat e javës katërditore të punës: punëtorët ndihen të shtypur nga presioni i shtuar i kohës.

Soomro i tha Euronews Next se një reagim i kundërt nga java e punës katër-ditore është “frika dhe pasiguria” e ndjerë nga punonjësit e shqetësuar për shefat e tyre duke menduar se kishin humbur punën për vite me radhë nëse tani janë në gjendje të bëjnë të njëjtën punë në më pak orë.

“Është një lloj ndjesie faji që njerëzit kanë, nëse, në të vërtetë, puna ishte menduar të përfundonte në katër ditë dhe gjatë gjithë kësaj kohe unë po e bëja për pesë ditë, a ishte kjo një zgjatje?”, tha Soomro.

Ana tjetër e kësaj çështjeje është ngarkesa e punës.

Shumë prej tyre tashmë punojnë jashtë orarit, shpesh të papaguar, dhe një model i ri gjashtëorësh do të duhet të rregullohet fort për t’u siguruar që njerëzit të mos përfundojnë duke punuar tetë orë në ditë gjithsesi në mënyrë që të kryejnë detyrat e tyre nëse ngarkesa e tyre e punës mbetet e njëjtë.

Por ka edhe më shumë – dhe këtë herë nuk ka të bëjë fare me pushimin dhe relaksimin, apo ekuilibrin punë-jetë.

Në kohët e rritjes së inflacionit dhe një krize të afërt të kostos së jetesës, ndërsa shumë përpiqen të paguajnë faturat, qiranë e tyre dhe të mbushin frigoriferin, Soomro tha se do të ishte më e lehtë për njerëzit të merrnin punë shtesë ose “ngutje anësore” në një javë pune katër-ditore sesa në një ditë pune gjashtë-orëshe.

“Një javë pune katër-ditore ndihmon shumë punonjës në gjetjen e punëve anësore. Kështu që disa nga njerëzit mund të mendojnë se, në rregull, një numër më i vogël orësh e bën pak më të lehtë, por në fakt një ditë pushimi shtesë. do të më ndihmojë më shumë”, tha Soomro.

“Pra, një ditë pune gjashtë-orëshe është fleksibël, por mendoj se java e punës katër-ditore do të konsiderohej si opsioni më fleksibël”, shtoi Soomro.

“Megjithatë, të dy do të vlerësoheshin me siguri”, pohoi ai./telegrafi/

Artikulli paraprakRikthimi i nismës për lejimin e bartjes së shamisë në shkolla
Artikulli tjetërFetva rreth disa veprimtarive tregtare