Nëse qëllimi juaj është të jeni të pavarur financiarisht, bëjini vetes 4 pyetje

Një nga gabimet që bëjnë njerëzit është se ata shohin një video në YouTube ose një postim në blog, ose lexojnë një libër se si dikush po e jeton jetën e tyre dhe mendojnë, “Kështu do ta jetoj jetën time, por ky është gjithmonë një plan i keq.”

Është më e lehtë të ndjekësh diçka sesa të ndalosh dhe të shikosh jetën tënde. Në fund të fundit, sa më mirë ta njihni veten, aq më lehtë është të menaxhoni paratë tuaja.

Këtu janë katër pyetje që duhet t’i bëni vetes përpara se të ndiqni pavarësinë financiare si qëllim.

1. Si do të më ndihmojnë paratë për të arritur qëllimet e mia?

Ju duhet t’i shikoni paratë si një lloj energjie potenciale, një forcë që ju jep kohë dhe mundësi për të zgjeruar aktivitetet tuaja dhe për t’u ndjerë më i gjallë. Nëse po filloni pa shumë para, mos u kapni duke i dhënë vetes një shifër të madhe eurosh për të dalë në pension.

Nëse synoni për 5 milionë euro ose 10 milionë euro, kjo është shpërqëndruese. Nëse nuk keni asgjë, merrni 5000 euro. Nëse keni 10,000 euro, arrini në 50,000 euro. Vendosni pragun tjetër për të vazhduar dhe bëni gjithçka për të arritur atje sa më shpejt që të jeni rehat.

Me çdo nivel të ri, merrni parasysh se si kjo shumë parash ndikon materialisht në jetën tuaj. Sapo të keni 10,000 euro, mendoni se sa liri ju jep kjo. Ndoshta kjo ju lejon të largoheni nga shtëpia e prindërve tuaj, ose të lini punën dhe të provoni diçka tjetër. Ju mund të mendoni se dëshironi shumë më tepër para, por është e rëndësishme të pyesni veten se çfarë po bëni me lirinë që tashmë keni.

2. Çfarë jam i gatshëm të sakrifikoj?

Çelësi për të kursyer jashtëzakonisht është t’i mbani shpenzimet në minimum. Sa herë që po shpenzoni para, nuk po i kurseni ato. Ju jeni duke bërë një shkëmbim. Ju po sakrifikoni njëfarë lirie në të ardhmen. Problemi me të cilin hasin shumë njerëz, është se ata sakrifikojnë lumturinë e tanishme për pasurinë e ardhshme duke e privuar veten nga gjërat që u sjellin gëzim. Mënyra më e lehtë për të gjetur atë ekuilibër është të bëni një listë të gjërave që ju bëjnë më të lumtur në jetë dhe të kuptoni se sa kushtojnë ato gjëra. Fokusohuni në shpenzimet për ato gjëra dhe kurseni në gjithçka tjetër.

3. Si mund t’i maksimizoj investimet e mia?

Ekziston një vend ku duhet të ulni absolutisht kostot: portofoli juaj. Shumica e parave tuaja duhet të shkojnë në një fond total të indeksit të tregut të aksioneve. Për të maksimizuar kthimet tuaja nga investimi, shmangni obligacionet (“ato janë shumë konservatore për investitorët e rinj dhe nuk ia vlen të merren parasysh”) dhe të investoni me kursim në aksione individuale.

Në varësi të vendit ku jeni në udhëtimin tuaj financiar, mund të ketë kuptim edhe diversifikimi në rrjedha të reja të ardhurash, qoftë në formën e një biznesi të vogël ose në formën e investimeve në pasuri të paluajtshme. Fillimi i një biznesi është një mënyrë për të diversifikuar të ardhurat tuaja dhe për të marrë shumë përmbushje në jetën tuaj.

Tani për tani mënyra më e popullarizuar për të krijuar pavarësinë financiare është përmes zotërimit të pronës. Shumica dërrmuese e investitorëve të rinj që kanë arritur pavarësinë financiare e kanë bërë këtë përmes pasurive të paluajtshme, duke patur tre deri në pesë shtëpi.

4. Si po i ndërtoj aftësitë e mia?

Shtimi i aftësive dhe testimi i rrugëve të ndryshme të karrierës në fillim ju bën më të prirur për të gjetur një punë fitimprurëse dhe përmbushëse. Sa më shumë aftësi të keni, aq më shumë mundësi do të keni për të fituar më shumë para.

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht të ktheheni në shkollë. Të gjithë duhet të dinë të ndërtojnë një faqe interneti, të drejtojnë një fushatë reklamash në Google dhe të kuptojnë markën dhe dizajnin. Këto janë gjëra që mund t’i mësoni falas në YouTube.

Sa më herët në jetë të mund të mendoni për marrëdhënien tuaj me këto pyetje, aq më e mirë do të jetë rruga juaj drejt pavarësisë financiare.
Të kursesh një euro në moshën 22 vjeçare vlen pesë herë më shumë sesa të kursesh një euro në moshën 32 vjeçare./cnbc/

Artikulli paraprakShumë nxehtë për të punuar? Çfarë thonë ligjet në BE për punën në temperatura ekstreme
Artikulli tjetërMËNYRAT E STIMULIMIT TË PUNONJËSVE PËR SUKSES MË TË MADH TË KOMPANISË