Në Kroaci së shpejti banka e parë pa interes

Në bankat islame nuk financohen industritë e duhanit, alkoolit, pornografisë, prostitucionit, lojërave të fatit dhe të gjithë ato që nuk janë hallall, apo çka janë të ndaluar.

Në Kroaci së shpejti pritet të filloj punën banka islame e cila vepron pa ndonjë interes
Këtë lajm e bënë të ditur dr. Shukri Ramiç, anëtar i Bordit të Sheriatit të Bankës së parë islame në Evropë – Bosna Bank International (BBI).

Tre vjet më parë, Papa Benedikti XVI u ka rekomanduar bankave komerciale që ta përdorin këtë mënyrë të biznesit. Në fakt, bankat islame nuk janë vetëm për muslimanët, shërbimet e tyre janë të hapura për të gjithë qytetarët dhe kushtet janë të njëjta për të gjithë.

Megjithatë, ekzistojnë disa dallime midis bankave islame dhe atyre që ne i njohim. Në bankat islame nuk financohen industritë e duhanit, alkoolit, pornografisë, prostitucionit, lojërave të fatit dhe të gjithë ato që nuk janë hallall, apo çka janë të ndaluar.

Dr Shukri Ramiç, ka paralajmëruar mundësinë e hapjes së një zyre degë në Kroaci.

“Bosna Bank International është konceptuar si bankë rajonale në Ballkan, dhe si faktor unifikues, siç është rasti me hapjen e Al Jazeera-s në Ballkan. Pres që së shpejti të plotësohen kushtet për hyrjen e bankës në disa vende të rajonit pasi procedurat janë nga fundi për të pranuar legjislacionin i cili lejon përdorimin e produkteve të bankingut islam”, tha Ramiç në një intervistë për media.

Një nga pengesat për biznesin e bankave islame në Kroaci është taksimi i dyfishtë. Financimi i tregtisë, i cili i përgjigjet modelit islamik pa interes, nënkupton transfere të dyfishta, njëra nga shitësi në bankë, e pastaj nga banka tek shitësi, e kjo nënkupton taksimin e dyfishtë që redukton profitin.

Probleme me taksime të dyfishtë ka edhe banka islame në BeH, por Ramiç beson se Kroacia mund të ndryshojë legjislacionin para BeH-së, e besim i tij është bazuar në anëtarësimin e Kroacisë në BE, ku bankimi islam është gjithnjë e më i rëndësishëm, si dhe pas rekomandimit të Papës Benedikt XVI në vitin 2009 që puna e bankave të bazohet në parimet e fondacioneve islame./islamgjakova/kohaislame

Artikulli paraprakGreqi, më shumë se 1,5 milionë grekë i rikthehen Bujqësisë
Artikulli tjetërHaxha shkoi me 660 mijë euro