Ndërtimi i parë i parkut me erë fillon në Uzbekistan

– Kompania e Emirateve të Bashkuara Arabe Masdar do të ndërtojë termocentral të ri me erë 1,500 megavat

Uzbekistani ka filluar ndërtimin e fermës së tij të parë të erës, njoftoi Ministria e Uzbekistanit e Investimeve dhe Tregtisë së Jashtme në një deklaratë të Premten.

 

Kompania Masdar me qendër në Abu Dhabi do të ndërtojë termocentralin me erë 1500 megavat në rajonin Nevoi të vendit.

 

Projekti pritet të jetë ferma më e madhe e erës në Azinë Qendrore dhe përfundimi është planifikuar për 2024.

 

Në fjalën e tij në ceremoninë e nisjes përmes videokonferencës, Zëvendës Kryeministri i Uzbekistanit dhe Ministri i Investimeve dhe Tregtisë së Jashtme, Sardor Umrzakov, e përshëndeti projektin si të rëndësishëm, duke qenë i pari në sektorin e tij dhe në formimin e një ure midis Uzbekistanit dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Ministri i Energjisë dhe Infrastrukturës së Emirateve të Bashkuara Arabe, Suhail bin Mohammed al-Mazrouei dhe Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë së Avancuar, Sulltan al-Cebir, gjithashtu morën pjesë në ceremoni.

 

Mohamed Jameel Al Ramahi, shefi ekzekutiv i Masdar, tha se projekti do të jepte një kontribut të rëndësishëm në realizimin e Uzbekistanit të synimeve të energjisë së pastër.

 

“Masdar, një nga drejtuesit e sektorit të energjisë së erës, synon të mbështesë strategjinë e tranzicionit të energjisë me karbon të ulët të Uzbekistanit dhe të sigurojë një zhvillim të qëndrueshëm,” tha ai.

 

Vitin e kaluar, një kontratë prej 600 milion dollarësh u nënshkrua midis Masdar dhe qeverisë Uzbekistan për ndërtimin e një termocentrali me erë 500 megavat. Sidoqoftë, kapaciteti i projektit u rrit më vonë në 1,500 megavat me një investim të planifikuar prej 1.6 miliardë dollarësh.

 

Qeveria e Uzbekistanit synon të rrisë përqindjen e termocentraleve diellore dhe të erës nga gjenerimi i përgjithshëm i energjisë elektrike në 26% deri në 2030.

Artikulli paraprakOPEC + bie dakord të lehtësojë gradualisht prodhimin nga maji në korrik
Artikulli tjetërKËRKOHET RREGULLIM LIGJOR PËR SHËRBIMET E PARAVE VIRTUALE NGA BANKAT