Mrekullia ekonomike gjermane

Mrekullia ekonomike gjermane është periudha pas luftërave botërore, në të cilën ekonomia gjermane shfaqi ritme të larta të rritjes ekonomike. Konkretisht, ajo zhvillohet në vitet 1950.

Prandaj, mrekullia ekonomike gjermane i referohet një periudhe të rritjes ekonomike që ndodh në Gjermani, pas Luftës së Dytë Botërore.

Po kështu, është e përshtatshme të theksohet se një mrekulli ekonomike, sipas Economipedia, është situata në të cilën një ekonomi, për shkak të rrethanave të caktuara, paraqet një rritje shumë të dukshme – apriori, të pa regjistruar kurrë – dhe që zgjat për një periudhë prej kohë.periudhë e zgjatur kohore.

Në rastin e Gjermanisë, bëhet fjalë për një periudhë që filloi me reformat e promovuara gjatë viteve 1920, duke i dhënë fund kësaj rritjeje intensive në fund të viteve 1930.

Pas Luftës së Dytë Botërore

Pas disfatës së Rajhut të Tretë, i cili i dha fund Luftës së Dytë Botërore, ekonomia gjermane u shkatërrua. Kjo, për shkak të pasojave të luftës, politikës së tokës së djegur të Hitlerit dhe kontrolleve kufizuese në ekonomi.

Për shkak të financimit dhe deficitit fiskal, monedha gjermane kishte humbur vlerën dhe prodhimi ishte në stanjacion. Prandaj, gjatë kësaj periudhe, qeveria Hitleri vendosi kontrolle të rrepta të çmimeve dhe racionimit. Pasoja e shkeljes së këtyre ligjeve ishte dënimi me vdekje. Prandaj, pritej që të kishte mungesë mallrash dhe shërbimesh. Në këto rrethana, popullsia duhej të përdorte shkëmbime për të mbuluar nevojat e saj në nivel familjar dhe biznesi.

Së fundi, ekonomia u tkurr në -52% në 1946, siç mund të shihet në grafikun e mëposhtëm.

Pushtimi i forcave aleate

Pas humbjes së Gjermanisë, fuqitë aleate pushtuan territorin e tyre.

Në këtë kuptim, zona lindore mbetet në duart e ish-Bashkimit Sovjetik dhe të zhdukur, ndërsa zona perëndimore administrohej nga Shtetet e Bashkuara, Franca dhe Britania e Madhe.

Ky i fundit vendosi të mbajë kontrolle gjatë pushtimit, gjë që zgjati mungesat dhe stanjacionin ekonomik.

Reformat

Më vonë, në vitin 1947, Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe nënshkruan një marrëveshje që nënkuptonte bashkimin ekonomik të zonave nën kontrollin e tyre. Nga ana e saj, Franca do të bashkohej vitin e ardhshëm. Në këtë kuptim, u krijua një Këshill Ekonomik dhe, në vitin 1948, Ludwig Erhard u emërua në krye të Departamentit të Ekonomisë.

Si rezultat i këtij vendimi dolën në pah politikat ekonomike që shkaktuan mrekullinë ekonomike, ndër të cilat veçojmë ato që ekspozohen më poshtë:

  • Reforma monetare : U zbatua një monedhë e re me disiplinë të fortë fiskale. Kjo përfshinte mbajtjen e kontrollit mbi shpenzimet publike dhe ndalimin e deficitit.
  • Liberalizimi i çmimeve, pagave dhe eliminimi i racionimit : U eliminuan kontrollet që kishin mbizotëruar në ekonomi që nga viti 1936. Po kështu u eliminua racionimi.
  • Ristrukturimi i borxhit : Më shumë se gjysma e borxhit publik u fal.
  • Ulja e taksave : Nën presionin margjinal të taksave dhe mbi kompanitë gradualisht.

Krahas këtyre reformave shtohen edhe financimet e marra nëpërmjet Planit Marshall, megjithëse efekti i një financimi të tillë është i diskutueshëm. Kjo, sepse vendet e tjera që morën ndihmë të ngjashme ose më të larta nuk treguan të njëjtin nivel të rritjes ekonomike.

Megjithatë, zona lindore u mbajt jashtë kësaj dinamike dhe në vitin 1961 u ngrit Muri i Berlinit. Ky mur ndau kryeqytetin, Berlinin, për të parandaluar migrimin e gjermanolindorëve në zonën perëndimore me kushte më të mira.

Rezultatet

Efekti i eliminimit të çmimit dhe racionimit në ofertë ishte pothuajse i menjëhershëm. Po ashtu, popullsia konsideronte se monedha e re kishte vlerë dhe i besonte autoritetit të saj monetar. Si pasojë, ekonomia u bë më dinamike me rritjen e prodhimit dhe punësimit, me heqjen e kufizimeve.

Më në fund, ekonomia gjermane, duke lënë pas shkatërrimin e luftës, u bë ekonomia e dytë më e madhe midis viteve 1958-66. Prandaj, ky është një shembull i kërdisë ekonomike të prodhuar nga inflacioni, kontrollet e çmimeve dhe normat e larta të taksave./definebusinessterms/

Artikulli paraprakDisa mënyra për të mbajtur një qëndrim pozitiv edhe kur jeni të stresuar në punë
Artikulli tjetërDitët më të ‘lira’ për rezervimin e biletave të aeroplanit

Comments are closed.