Lumenjtë janë një burim çuditërisht i madh i gazrave serë dhe ndotja e ujit i bën emetimet e tyre shumë herë më të këqija.

Në shikim të parë do të supozonit se Territoret e Reja ishin një nga zonat më të gjelbërta të Hong Kongut – rajoni që kufizohet me territorin kinez dhe përbën pjesën më të madhe të territorit të Hong Kongut duket se një botë e larguar nga rrugët plot zhurmë dhe grupi i dendur i rrokaqiejve që mbulojnë shumë të qendrës së qytetit. Në të kundërt, Territoret e reja janë kryesisht rurale dhe strehojnë toka të mëdha toke bujqësore, gjelbërim të kodrina, ligatina, male, parqe dhe lumenj.

Në sipërfaqe, Territoret e Re duket se janë mushkëria e gjelbër e Hong Kongut, por realiteti është më tepër shqetësues. Lumenjtë që gjarpërojnë përmes këtij peizazhi të harlisur në të vërtetë po marrin frymë nga sasi të mëdha të gazrave serë, sipas një studimi të 15 prej rrugëve ujore të zonës.

“Të gjithë ujërat e lumenjve ishin të ngopur me tre gazrat kryesorë të serrave, përkatësisht dioksidin e karbonit, metanin dhe oksidin e azotit”, thotë Derrick Yuk Fo Lai, profesor në departamentin e gjeografisë dhe menaxhimit të burimeve në Universitetin Kinez të Hong Kong. Lai zbuloi se përqendrimet e këtyre gazrave ishin nganjëherë 4,5 herë më të larta se përqendrimet atmosferike.

Studimi, i cili vlerësoi ndikimin e ndotjes së ujit në emetimet e gazeve serë në Hong Kong, tregoi se lumenjtë në zonë janë burime të vazhdueshme të gazrave serë atmosferike dhe mund të kontribuojnë në ngrohjen klimatike. “Ne zbuluam se të gjithë lumenjtë tanë të studiuar do të kontribuojnë në emetimet e gazeve serë”, thotë Lai. Ekipi zbuloi se sa më i ndotur ishte lumi, aq më të mëdha ishin emetimet e tij.

Historia vazhdon më poshtë

Studimet e lumenjve në territoret e reja të Hong Kongut kanë zbuluar se lumenjtë e ndotur lëshojnë shumë herë më shumë gazra serë sesa ato të pastra (Kredia: Getty Images)

Studimet e lumenjve në territoret e reja të Hong Kongut kanë zbuluar se lumenjtë e ndotur lëshojnë shumë herë më shumë gazra serë sesa ato të pastra (Kredia: Getty Images)

Shkarkimi nga fermat e bagëtive, lidhjet e gabuara në ndërtesat e vjetra dhe ambientet pa përgjigje ishin arsyet kryesore të ndotjes. Në fakt, nivelet mesatare të ngopjes së CO2, metanit dhe oksidit të azotit (N2O) në lumenjtë më të ndotur ishin përkatësisht rreth 2.2, 1.5 dhe 4.0 herë, sesa ato në lumenjtë më pak të ndotur.

Format e ndryshme të karbonit dhe azotit që marrin mikrobet ndahen në forma të tjera, zakonisht përmes frymëmarrjes aerobike ose anaerobe, të cilat çlirojnë CO2 dhe gjithashtu mund të çlirojnë metan dhe N2O

“Ndërsa madhësia e emetimeve të karbonit nga lumenjtë tanë është e vogël në krahasim me atë që vjen nga djegia e karburantit fosil në aktivitetet tona të përditshme, kontributi i tyre në buxhetin e përgjithshëm të gazit serë të Hong Kongut nuk duhet të injorohet dhe duhet të minimizohet aq sa është e mundur për të zbutur ndryshimi i klimës në të ardhmen “, thotë Lai.

Aktiviteti mikrobik

Lumenjtë në rajonin e Territoreve të Re të Hong Kongut nuk janë të pazakontë në këtë drejtim. Çuditërisht, lumenjtë janë një burim i rëndësishëm i gazrave serë në të gjithë botën.

Estimatedshtë vlerësuar se lumenjtë dhe përrenjtë lëshojnë deri në 3.9 miliardë ton karbon çdo vit (rreth katër herë sasinë e karbonit të emetuar në vit nga industria globale e aviacionit). Kur merrni parasysh zonën relativisht të vogël të zënë nga lumenjtë në planet, kjo shifër është jashtëzakonisht e madhe. Për më tepër, është vlerësuar që sistemet ujore si lumenjtë dhe liqenet kontribuojnë më shumë se 50% në metanin atmosferik dhe emetimet globale të lumit N2O kanë arritur të kalojnë 10% të emisioneve njerëzore.

Arsyeja është, “lumenjtë marrin prurje të mëdha të karbonit dhe azotit nga peisazhet që ata kullojnë”, thotë Sophie Comer-Warner, një biogjeokimiste dhe studiuese në Universitetin e Birmingham. “Dikur mendohej që lumenjtë thjesht i transportonin këta elementë në oqean, por ne tani e dimë që ata kanë nivele të larta të reaktivitetit biogjeokimik.”

Me fjalë të tjera, format e ndryshme të karbonit dhe azotit që marrin mikrobet ndahen në forma të tjera, zakonisht përmes frymëmarrjes aerobike ose anaerobe, të cilat çlirojnë CO2 dhe gjithashtu mund të çlirojnë metan dhe N2O.

Kur cilësia e ujit të lumenjve përkeqësohet, kontributi i tij në ngrohjen globale mund të rritet me një madhësi

“Në një farë mase lumenjtë që veprojnë si një burim i CO2 dhe emisioneve të tjera të serrave në atmosferë është një pjesë e natyrshme e ekosistemit,” thotë Comer-Warner. “Megjithatë, emetimet ka të ngjarë të bëhen më të larta për shkak të gjendjes ose shëndetit të lumenjve.”

Lumenjtë që kalojnë nëpër qendrat urbane shpesh kanë nivele të larta të ndotjes, dhe si pasojë emisione më të larta (Kredia: Getty Images)

Lumenjtë që kalojnë nëpër qendrat urbane shpesh kanë nivele të larta të ndotjes, dhe si pasojë emisione më të larta (Kredia: Getty Images)

Në veçanti për lumenjtë urbanë, emetimet më të larta po bëhen një problem në rritje. Në disa raste, lumenjtë urbanë është zbuluar se lëshojnë katër herë më shumë sesa sasia e gazrave serë se lumenjtë në vendet natyrore.

Kur cilësia e ujit të lumit u përkeqësua nga e pranueshme në e ndotur, përqendrimi i CO2 dhe CH4 në lumenj u rrit dhjetëfish ndërsa përqendrimet e N2O u rritën me 15 herë – Long Tuan H

Artikulli paraprakKanali Suez i Egjiptit bllokuar nga një anije e madhe kontejnerësh
Artikulli tjetërStatistikat e Lindjeve, Vdekjeve dhe Kurorëzimeve