Kanali Suez i Egjiptit bllokuar nga një anije e madhe kontejnerësh

 

Anija gjigante po shkakton një bllokim trafiku në një nga rrugët ujore më të ngarkuara në botë

Një anije gjigande me kontejnerë, me gjatësi prej katër fushash futbolli, është bërë e pjekur nëpër Kanalin Suez të Egjiptit, duke bllokuar një nga rrugët më të trafikuara në botë.

Dhjetëra anije janë mbërthyer, duke pritur për anijet e shpëtimit për të liruar anijen 400 metra të gjatë, e cila u rrëzua nga erërat e forta.

Egjipti ka rihapur kanalin më të vjetër të kanalit për të devijuar trafikun derisa anija e vendosur të lëvizë përsëri.

Bllokimi bëri që çmimet e naftës të rriten në tregjet ndërkombëtare.

Rreth 12% e tregtisë globale kalon përmes Kanalit të Suezit, i cili lidh Mesdheun me Detin e Kuq dhe siguron lidhjen më të shkurtër detare midis Azisë dhe Evropës.

Ever Given, i regjistruar në Panama dhe i operuar nga kompania e transportit Evergreen, ishte drejtuar për në qytetin port të Roterdamit në Hollandë nga Kina dhe po kalonte në veri përmes kanalit në rrugën e tij për në Mesdhe.

Kanali i Suezit është bllokuar nga një anije e madhe kontejnerësh në Kajro, Egjipt, 24 Mars 2021

E drejta e autorit e imazhit

anija 200,000 ton u bllokua mes erërave të forta

Anija 200,000 ton, e ndërtuar në 2018 dhe e operuar nga kompania e transportit Tajvanez Evergreen Marine, u përplas dhe u vendos anash përtej rrugës ujore rreth orës 07:40 me kohën lokale (05:40 GMT) të Martën.

Me gjatësi 400 metra dhe gjerësi 59 metra, anija ka bllokuar rrugën e anijeve të tjera të cilat tani janë bllokuar në linja në të dy drejtimet.

Kompania që administron anijen e kontejnerëve, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), ka mohuar raportet e mëparshme se anija tashmë ishte zhvendosur pjesërisht.

Në një deklaratë, ajo tha se “përparësitë e saj të menjëhershme janë ri-notimi i sigurt i anijes dhe trafiku detar në Kanalin e Suezit për të rifilluar në mënyrë të sigurt”.

Ekspertët kanë paralajmëruar që procesi mund të zgjasë disa ditë.

Reuters, duke cituar burime lokale, thotë se ka të paktën 30 anije të bllokuara në veri të Ever Given, dhe tre në jug.

Evergreen Marine tha se anija “dyshohej se ishte goditur nga një erë e fortë e papritur, duke bërë që byk të devijonte … dhe aksidentalisht goditi pjesën e poshtme dhe u përplas”.

BSM konfirmoi të Mërkurën se të gjithë ekuipazhi ishte “i sigurt dhe i dhënë llogari”, pa raportime të lëndimeve.

 

Tetë anije tërheqëse po punojnë për të zhvendosur anijen dhe gërmuesit në tokë kanë hequr rërën nga ku është futur në anën e bregut të kanalit.

Dr Sal Mercogliano, një historian detar me seli në shtetin amerikan të Karolinës së Veriut, i tha BBC se incidente të tilla ishin të rralla, por mund të kishin “pasoja të mëdha për tregtinë globale”.

Frika se bllokimi mund të lidhë dërgesat e naftës bruto bëri që çmimet të rriteshin të mërkurën me 4% në tregjet ndërkombëtare, njoftoi Reuters.

Shërbimi i inteligjencës energjetike Kpler tha se më shumë se 20 anije transporti nafte që mbanin produkte të papërpunuara dhe të rafinuara u prekën nga bllokimi.

“Kjo është anija më e madhe ndonjëherë për t’u zhytur në Kanalin e Suezit,” tha ai, duke shtuar se anija ishte vendosur në argjinaturë dhe do të kishte humbur fuqinë dhe aftësinë e saj për të drejtuar.

“Nëse ata nuk janë në gjendje ta tërheqin atë të lirë … me një baticë të lartë, ata do të duhet të fillojnë të heqin ngarkesën.”

Julianna Cona, e cila thotë se është në bordin e një anijeje tjetër që ndodhet direkt mbrapa Ever Given, shkruajti në Instagram: “Anija para nesh u përplas ndërsa kalonte nëpër kanal dhe tani është mbërthyer anash duket sikur mund të ishim këtu për pak … ”

Kutia e analizës nga Theo Leggett, korrespodent i biznesit

Kanali i Suezit është një arterie e tregtisë botërore, që lidh Mesdheun me Detin e Kuq dhe ofron një rrugë për kalimin e anijeve midis Azisë dhe Lindjes së Mesme dhe Evropës. Alternativa kryesore, një kalim rreth Kepit të Shpresës së Mirë në skajin jugor të Afrikës, zgjat shumë më tepër.

Mesatarisht, gati 50 anije në ditë kalojnë përgjatë kanalit, edhe pse në disa raste numri mund të jetë shumë më i lartë – duke llogaritur rreth 12% të tregtisë botërore. Particularlyshtë veçanërisht e rëndësishme si një rrugë për naftën dhe gazin natyror të lëngshëm, duke mundësuar që dërgesat të shkojnë nga Lindja e Mesme në Evropë.

Skenari i makthit, pra, është që kjo rrugë thelbësore të bllokohet – e cila është pikërisht ajo që ka ndodhur tani me bllokimin e Ever dhënë. Pyetja tani është se sa kohë rruga mbetet e pakalueshme, pasi një vonesë e gjatë do të krijonte probleme serioze për transportuesit, duke vonuar ngarkesat e mallrave dhe karburanteve.

Me këtë rast, raportet sugjerojnë që trafiku mund të rrjedhë përsëri relativisht shpejt, me ç’rast ndikimi do të jetë i kufizuar, megjithëse ka pasur një rritje të çmimit të naftës.

Por incidenti ka treguar se çfarë mund të shkojë keq kur brezi i ri i anijeve ultra të mëdha si Ever Given duhet të kalojnë nëpër kufijtë relativisht të ngushtë të kanalit. Megjithëse pjesë të tij u zgjeruan si pjesë e një programi të madh modernizimi në mes të dekadës së fundit, ajo mbetet e ndërlikuar për të

Anija ka kapacitetin për të mbajtur 20,000 kontejnerë transportues 20 ft, sipas agjencisë së lajmeve Reuters.

 

Gati 19,000 anije kaluan përmes kanalit në vitin 2020, sipas Autoritetit të Kanalit të Suezit – një mesatare prej 51.5 anije në ditë.

Në vitin 2017, një anije japoneze kontejner bllokoi kanalin pasi u përplas pas çështjeve të raportuara mekanike. Autoritetet egjiptiane vendosën anije tërheqëse dhe anija u zhvendos brenda disa orësh.

Një anije kontejnerësh që lundronte përmes Kanalit Suez të Egjiptit më 17 nëntor 2019AFP

Kanali i Suezit

1869 uji u hap për herë të parë

2015canal u zgjerua për të përfshirë një kanal paralel 22 milje

120 milje të gjata

E gjerë 205m

Thellësi 24m

Burimi: Autoriteti i Kanalit të Suezit

Kanali i Suezit kalon Suez Isthmus në Egjipt – një rrip toke midis Mesdheut dhe Detit të Kuq. Kanali është i gjatë 193 km (120 milje) dhe përfshin tre liqene natyrore.

Në 2015, qeveria e Egjiptit hapi një zgjerim të madh të kanalit që thelloi rrugën kryesore ujore dhe siguroi anijet me një kanal 35 km (22 milje) paralel me të.

Artikulli paraprakNjoftim për tatimpagues – Nga data 01 prill, ATK edhe me një shërbim të ri elektronik!
Artikulli tjetërLumenjtë janë një burim çuditërisht i madh i gazrave serë dhe ndotja e ujit i bën emetimet e tyre shumë herë më të këqija.