Liderët më të mirë promovojnë njerëzit që nuk kanë vetëbesim

Keni nevojë të plotësoni një rol drejtues në kompaninë tuaj?

Instinkti i parë mund të jetë t’ia jepni këtë pozicion kandidatit që duket më i sigurt dhe me më shumë vetëbesim për aftësitë e tij ose të saj. Por, përpara se të merrni këtë vendim, konsideroni seriozisht një aplikant me më pak vetëbesim. Mund të rezultojë të jeni më të lumtur me këtë zgjedhje.

Le të themi se ju duhet të promovoni dikë që të jetë kreu i një departamenti ose fushe të biznesit. Nga dy punonjës në radhë për këtë punë, njëri thotë: “Të lutem ma jep këtë shans, shef! Jam gati të marr këtë rol dhe e di që do të bëj një punë të shkëlqyer.” Tjetri thotë: “Do ta doja atë punë, por nuk jam i sigurt se jam gati. E di që do të ketë shumë sfida dhe shumë të panjohura.”

Cilin kandidat duhet të zgjidhni? Instinkti i parë i shumicës së liderëve mund të jetë punësimi ose promovimi i një personi me vetëbesim. Në fund të fundit, punonjësit tuaj ka të ngjarë të jenë gjyqtarë më të mirë të aftësive të tyre sesa ju. Ju mund të supozoni se punonjësi me vetëbesim e ka menduar shumë punën dhe ka planifikuar tashmë se cilat duhet të jenë prioritetet. Dhe mund të supozoni se personi më pak i sigurt është i vetëdijshëm për mangësitë që mund të pengojnë performancën e tij ose të saj.

Ndërsa të dyja këto duken si supozime krejtëisht të arsyeshme, ka shanse që ato të jenë plotësisht të gabuara. Ja pse duhet të paktën të konsideroni seriozisht t’i jepni punën punonjësit që nuk është i sigurt se është gati:

  1. Do të shmangni promovimin e njerëzve bazuar në gjininë e tyre.

Ka prova të shumta që burrat në vendin e punës janë përgjithësisht më të sigurt në aftësitë e tyre sesa gratë, dhe se burrat do të aplikojnë për një punë për të cilën nuk janë plotësisht të kualifikuar, ndërsa gratë do të hezitojnë ta bëjnë këtë edhe kur janë të mbikualifikuara.

Hubert Joly, kryetar ekzekutiv i Best Buy dhe ish-CEO, i njohur gjerësisht për ndryshimin e fatit të kompanisë pavarësisht konkurrencës nga Amazon, e theksoi këtë gjatë një eventi të CNBC verën e kaluar. “Nëse një djalë, është 80 për qind i gatshëm për t’u  promovuar, ai thotë, “Unë jam gati”, tha Joly për Courtney Reagan të CNBC. “Nëse një grua është 125 për qind e gatshme për promovim, ajo do thotë: “Oh, nuk jam e sigurt”. Pra, si një lider, duhet të jeni në gjendje ta dalloni këtë dhe t’u afroheni grave dhe t’u thoni: “Ti e di, Corie, je gati. Dhe unë do të të mbështes”.

“Corie” është Corie Barry, të cilën Joly e zgjodhi për ta zëvendësuar si CEO. Barry ka 20 vjet përvojë në Best Buy, duke punuar në departamentin e financave të kompanisë, duke mësuar operacione në nivel dyqani, duke udhëhequr Skuadrën Geek dhe duke u bërë CFO në 2016. Ajo është tani një nga femrat e pakta CEO të një kompanie Fortune në moshën 44 vjeçare, edhe më e reja. Kohët e fundit ajo kryesoi titujt duke parashikuar se Best Buy do të arrinte 50 milionë dollarë të ardhura vjetore deri në vitin 2025.

  1. Vetëbesimi i tepërt është shenjë “budallallëku”

Ndoshta keni dëgjuar për efektin Dunning Kruger, fenomeni në të cilin njerëzit e paaftë shprehin besim të madh në aftësitë e tyre. Si udhëheqës, duhet të jeni gjithmonë të vetëdijshëm se punonjësit mund të bien viktimë e këtij gabimi. Mund të ndodhë që dikush që shpreh besim të madh të ketë aftësi real, por mund të jetë edhe e kundërta.

  1. Askush nuk i ka të gjitha përgjigjet

VP Irving Tyler përshkroi kohët e fundit disa sondazhe që firma kishte bërë me udhëheqjen ekzekutive. Përfundimi që ata arritën ishte: Ajo që të ka çuar këtu nuk do të të çojë atje. “Shumica e drejtuesve jetojnë në një botë ku mund ta zgjidhni një problem me qasjen e zgjidhjeve të ndërlikuara,” tha ai. “Ju rreshtoni ekspertët, ekspertët ju japin opsione dhe ju zgjidhni një.”

Kjo qasje nuk funksionon më, tha ai. “Sot kërkohen risi, eksperimentim dhe dështim. Unë besoj se drejtuesit nuk kanë mjetet dhe përvojën për të pasur sukses në këtë mjedis shumë kompleks dhe dinamik.”

Barry tha diçka të ngjashme në intervistën e saj në CNBC. “Njerëzit duan atë nivel besimi që sinqerisht thjesht nuk është i mundur në biznes, dhe kjo është arsyeja pse unë filloj me [këshillat] për ta bërë veten të pakëndshme,” tha ajo. “Sepse diku këtu do t’ju duhet të vendosni veten në një hapësirë ​​që nuk ndiheni plotësisht gati për ta mbushur, dhe më pas të shfrytëzoni të gjitha burimet rreth jush për t’ju ndihmuar të jeni të suksesshëm.”

Dikush që merr një rol udhëheqës duke u ndjerë më pak se plotësisht i sigurt ka të ngjarë t’i njohë ato pasiguri dhe të përdorë ato burime më herët sesa më vonë. Por dikush që merr punën duke u ndjerë i sigurt se ai ose ajo ka kuptuar gjithçka, mund të përpiqet ta bëjë atë vetëm. Cilin kandidat do të donit të kishit në një rol vendimtar të tillë? /inc/

Artikulli paraprakPse Netflix po i rrit çmimet?
Artikulli tjetërSi i formon klienti pritshmëritë e tij?