Kultivohet grurë në deponi të hirit

E pabesueshme por e vërtetë. Në mes të deponisë së hirit, në Kosovë kultivohet gruri. Edhe atë hiq më pak se rreth 15 hektarë tokë e kontaminuar janë mbjellë me këtë kulturë bujqësore. Gazeta Tribuna ka gjetur se këtë e kanë bërë Bekir Gërguri dhe Azem Bytyqi, banor të fshatit Dardhishtë të komunës së Obiliqit, të afërt me zyrtarë të Korporatës Energjetike të Kosovës.
Zona ku po rritet gruri, që dyshohet se mund të jetë kancerogjene për shkak të pranisë së metaleve të rënda është e rrethuar dhe ruhet nga punëtorët e sigurimit të KEK-ut. Aty mund të hyhet vetëm me leje të posaçme nga menaxhmenti, shkruan Tribuna. Ndërkaq, këta të fundit, pranojnë se ajo ekziston por thonë se nuk janë në dijeni se kush e mbolli atë.
Megjithatë, dokumentacionet e siguruara tregojnë se i tërë ky proces nuk ka shpëtuar pa u vënë re nga auditori i brendshëm i kësaj korporate, i cili i ka bërë thirrje urgjente ministrisë së bujqësisë të marrë masa për këtë dukuri shqetësuese për sigurinë e shëndetit të qytetarëve.
Ekspertët e bujqësisë thonë se nuk ka asnjë vend në botë që deponia e hirit të shfrytëzohet për kultura bujqësore pa u konstatuar se nuk ka rrezik për shëndetin./IO/kohaislame

Artikulli paraprakVërshimet në Klinë kanë dëmtuar rëndë edhe bujqësinë
Artikulli tjetërMirëserdhët në Gjermani?