Ku shkojnë gurët e Xhemeratit pas hedhjes së tyre?

Një nga ritualet e haxhit që haxhinjtë duhet të kryejnë është hedhja e gurëve, e cila njihet si rituali i gurëzimit-hedhjes së guralecëve. Rituali i gurëzimit zakonisht kryhet në Vendin e Shenjtë të Mina-s pas vukufit në Arafah dhe Mabit ose duke qëndruar në Muzdelife.

Shumë njerëz po mendojnë dhe pyesin se ku shkuan guralecat pasi pelegrinët mbaruan së hedhuri pas kryerjes së ritualit të gurëve në Mina, kryesisht për shkak të objektit shumëkatësh të Xhemaratit, ku guralecat ranë në tre shtylla dhe u shtrinë deri në katër kate në një thellësi. prej 15 metrash.

Ndërsa foli për Agjencinë Saudite të Shtypit (SPA), një punonjës i kompanisë Kedana, E. Ahmed Al-Subhi, zbuloi se procesi i trajtimit të guralecave të Xhemaratit fillon në ditën e parë, të dytë dhe të tretë pasi pelegrinët mbarojnë ritualin e hedhjes së guralecëve

Hapi 1: Gurët mblidhen në një vend

Hapi 2: Më pas gurët transferohen në një gyp të madh të automatizuar

Hapi 3: Gurët mblidhen në ndarje të vogla

Hapi 4: Dhe më pas këta gurë riciklohen për t’u ripërdorur nga pelegrinët e tjerë

Al-Subhi shpjegoi se guralecat që bien vertikalisht poshtë dhe vendosen në bodrumin e objektit të Jamarat do të mblidheshin në një thellësi prej 15 metrash në tre shtylla. Më pas do të ngarkohen disa shirita transportues që të mbledhin gurët e hedhur nga pelegrinët në procesin e sitës dhe t’i spërkasin me ujë, duke hequr pluhurin dhe papastërtitë e ngulura në guralecë. Në fund, guralecat e pastruara do të transferohen në automjet dhe do të ruhen për trajtim të mëtejshëm pas përfundimit të sezonit të Haxhit.

Al-Subhi konfirmoi se do të ketë tonelata guralecë gjatë sezonit të Haxhit sipas numrit të vetë pelegrinëve.
Nga ana tjetër, pala përgjegjëse për organizimin dhe rregullimin e guralecave, Hidayah-Haji dhe Mu’tamer Gift, në bashkëpunim me Kedana Company, zhvilluesi kryesor i Vendeve të Shenjta, ka zbatuar një iniciativë cilësore për t’i shërbyer pelegrinëve në Vendi i Shenjtë.

Sipas një statistike zyrtare, zhavorri i Jamarat mund të arrijë deri në 1000 tonë në vit. Pas sezonit të Haxhit, zhavorri i pastruar do të paketohet në thasë të vegjël zhavorri. Siç është raportuar nga organizata përgjegjëse për menaxhimin e guralecave mund të sigurojë më shumë se 80,000 thasë me zhavorr të cilat më pas do të rishpërndahen në 300 pika kontakti për pelegrinët në rrugën e ecjes në Muzdalifah, në mënyrë që pelegrinët e mundshëm të mund të kthehen për sezonin e ardhshëm.

Qëllimi i shpërndarjes së gjithsej 83,411 thasëve me zhavorr në sezonin e sivjetmë të Haxhit për pelegrinët nuk është gjë tjetër veçse lehtësimi i barrës së pelegrinëve gjatë ritualeve të tyre./botaislame/

Artikulli paraprakStudim: 78 për qind e ujërave të ambalazhuar në Francë përmbajnë mikroplastikë
Artikulli tjetërSi e parashikon Google Map trafikun?