Kriza shtyn evropianojugorët të vijnë në Gjermani

Sikur kriza ekonomike të mos ekzistonte për Gjermaninë, sepse niveli i papunësisë tek të rinjtë është më i ulti në vendet e BE-së. Gjithnjë e më shumë njerëz vijnë nga shtetet në krizë të kërkojnë punë në Gjermani.
Agjencia federale gjermane e punës ka vërjtur se në Gjermani është rritur dukshëm numri i të punësuarve që vijnë nga Spanja dhe Greqia, por edhe nga Italia dhe Portugalia. Punë në Gjermani kanë marrë në muajin maj të këtij viti 11,5 përqind më shumë spanjollë dhe gati 10 përqind më shumë grekë, krahasuar me një vit më parë. Tek italianët dhe portugezët niveli i rritjes është gati pesë përqind.
Rritje në nivele të ulta

“Vetë rritja e kësaj shifre nuk është e papritur,” mendon Herbert Brücker, ekspert i migracionit në Institutin për studimin e tregut të punës dhe profesioneve në Nyrenberg. “Mua më befason niveli i ulët i kësaj shifre.” Sepse po të mbledhësh bashkë të katër vendet e Evropës jugore, atëherë arrin në një shifër prej 30 mijë migrantësh. Për krahasim, numri i polakëve që kanë marrë një punë vitin e kaluar është rritur me 160 mijë, ai i rumunëve me gati 100 mijë. Kështu që shifrat nga Evropa jugore nuk kanë ndonjë peshë të madhe.
Me çfarë ka të bëjë kjo? Me atë se në Spanjë dhe Greqi, kur ke një punë i ke të ardhurat shumë më të mëdha se në Poloni dhe Rumani. Studiuesi i migracionit Brücker, ka parë se “niveli i rrogave tek migrantët e punës është një arsye shumë më e madhe se sa papunësia”. Prandaj evropiano- jugorët e papunë shpresojnë më mirë që të gjejnë punë në vendin e tyre se sa të bëjnë planë për të ardhmen jashtë vendit.

Pengesa të mëdha
Ose ata shohin se megjithë të dhënat joshëse të tregut të punës, nuk është edhe aq e lehtë të gjesh një punë në Gjermani. Nga njëra anë atyre u mungojnë njohuritë bazë të gjuhës gjermane, të cilat janë të domosdoshme në shumë profesione. Nga ana tjetër, në këto vende ka shumë që mbarojnë shkollën e lartë, që vijnë në Gjermani me pretendime të mëdha dhe kërkojnë të bëjnë vetëm punë të paguar mirë. Një arsye pse punëdhënësit gjermane shpesh vendosin të mos marrin aplikues për punë nga Spanja dhe Greqia, thotë Brücker.
Tek zanatet, për shembull punët e dorës ose në sektorin e tregtisë, ekziston një pengesë tjetër. Në shumë vende sistemi i shkollimit është shumë teorik dhe nuk përmban përvojën praktike. Me sistemin e saj të dyfishtë, Gjermania është e vetme në nivel ndërkombëtar, duke gërshëtuar shkollat profesionale me praktikën e vazhdueshme në punë.
Pretendimet duhen ulur

Papunësia në Spanjë është e lartë
Kështu Gjermania është pak atraktive për spanjollët dhe grekët e papunë. “Në mënyrë që e gjithë kjo të funskionojë, duhen bërë kompromise nga të dyja palët,” mendon Brücker. Migrantët duhet të ulin pretendimet e marrjes menjëherë të një vendi pune që i përgjigjet kualifikimit të tyre. Dhe punëdhënësit gjermanë duhet të pranojnë edhe dëftesa të tjera që nuk i përshtaten sistemit gjerman të arsimit.
Ose shikohen mundësi të tjera: Në muajin korrik në Shtutgart u zhvillua një konferencë gjermano- spanjolle për arsimin në të cilën ministrja gjermane e Arsimit, Annette Schavan i premtoi kolegut spanjoll José Ignacio Wert Ortega, që të ndihmojë Spanjën në ndërtimin e një sistemi të dyfishtë arsimor. Të njëjtën gjë ajo e premtoi edhe për Greqinë.
Sistemi i dyfishtë- Model në Evropë

Një rrugë tjetër ka ndjekur koncerni teknologjik Siemens. Që prej fillimit të muajit gusht sipërmarrja është duke arsimuar 29 nxënës nga 14 vende, sipas modelit gjerman. Në fillim të shkollimit që zgjat 3,5 vjet, bëhen gjashtë javë kurs gjuhe. Gjatë mësimit jepen edhe mësime në anglisht. Por provimet jepen në gjuhën gjermane.
Megjithëse projekti pilot i Siemensit nuk është i përqëndruar në shtetet e krizës të Evropës jugore, atje u tregua interesim i madh për të. Një në tre nxënësit vjen nga Greqia, Spanja apo Portugalia. Koncerni kërkon të japë sinjalin e duhur. “Nuk është shumë. Por ai mund të merret si shembull,” thotë drejtori i projektit Martin Stöckmann.
Kështu që valë e madhe punonjësish nga Evropa jugore që do të kërkonin punë në Gjermani nuk do të ketë, mendon Herbert Brücker. Migracioni do të rritet edhe pak këtë vit, “por në princip e ka arritur kulmin”.

Artikulli paraprakNdërpritet asistenca për miliona të papunë në Amerikë
Artikulli tjetërKonkurrencë e padrejtë në ekonomi